Αρχική » Video για τον κήπο και την κηπουρική » Υγιή φυτά. Το χώμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Ρίζες φυτών, ριζοβακτήρια, μύκητας μικόρριζα, Χούμο
Διαφορά υγιούς με μη υγιές χώμα

Υγιή φυτά. Το χώμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Ρίζες φυτών, ριζοβακτήρια, μύκητας μικόρριζα, Χούμο

Τα υγιή φυτά χρειάζονται υγιές χώμα για υγιή ανάπτυξη ώστε να μπορούν επακριβώς να απορροφούν αυτά που χρειάζονται τα φυτά. Το χώμα χρειάζεται να περιέχει μέταλλα και η έρευνα σε ενεργά χώματα δείχνει ότι η ευρεία χρήση συνθετικών λιπασμάτων οδηγεί σε ένα χώμα που δεν έχει πλέον την απαιτούμενη βιολογία για να συντηρήσει υγιή φυτά.

Το κείμενο αποτελεί τη μετάφρασή μου στο video “PHC Film: Soil is a living organism” που δίνει πληροφορίες για το πως να αποκτήσουμε υγιές χώμα και υγιή φυτά. Εξηγεί το ρόλο των βακτηρίων (ριζοβακτήρια), των μυκήτων (μικόρριζα) και της οργανικής ύλης (χούμο) στη λειτουργία των ριζών των φυτών και στην ανάπτυξη υγιών φυτών.

Video – PHC Film: Soil is a living organism

Χημικά Λιπάσματα

Τα χημικά λιπάσματα, προέρχονται από μία εποχή στην οποία δεν υπήρχε κατανόηση των μακροχρόνιων αποτελεσμάτων στο χώμα. Για τους αγρότες, το τεχνητό λίπασμα ήταν ένα θαύμα. Οι σοδιές είχαν διπλάσια απόδοση και οι καλλιεργητές μπορούσαν να παράγουν την αναγκαία τροφή για ένα όλο και αυξανόμενο πληθυσμό.

Αλλά τώρα, μετά από χρόνια χρήσης συνθετικών λιπασμάτων οι επιπτώσεις στην ποιότητα το χώματος φαίνονται όλο και περισσότερο.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όλο και λιγότερα θρεπτικά μέταλλα παραμένουν στο έδαφος, με αποτέλεσμα τα καλλιεργούμενα φυτά γρήγορα να γίνονται αδύναμα και να αρρωσταίνουν εύκολα.

Δεν προστατεύονται πλέον από βακτήρια και μύκητες, αλλά αντιθέτως δέχονται επίθεση από αυτά. Πέρα από αυτό, χρησιμοποιώντας τα συνθετικά λιπάσματα σημαίνει ότι σήμερα οι αγρότες πρέπει να σκάβουν βαθύτερα καθώς το χώμα γίνεται γρήγορα συμπιέσιμο. Αυτή η εργασία προσθέτει επιπλέον κόστος στην καλλιέργεια για τους αγρότες και είναι καταστροφικό για το χώμα.

Ήπια Καλλιέργεια

Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος που δεν είναι ευρέως γνωστός.

Οι ρίζες των φυτών μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο σε ένα περιβάλλον που είναι πλούσιο σε παλιές ρίζες.

Εδώ μπορείτε να δείτε την τρέχουσα μέθοδο οργώματος στην οποία το έδαφος ανακατεύεται σε βάθος 25 εκατοστών. Αυτό σημαίνει ότι το φυτό πραγματικά δυσκολεύεται να βρει τα χιλιάδες μικρά τούνελ που άλλα φυτά δημιούργησαν στο χώμα με τις δικές τους ρίζες. Συχνά οι ρίζες δεν φτάνουν στο όριο του οργώματος, οργώματος που γίνεται με βαρύ εξοπλισμό.

Μία επιφανειακή μέθοδος καλλιέργειας μπορεί να προσφέρει την λύση σε αυτό. Σε αυτό το ρηχά επεξεργασμένο χώμα σημαίνει ότι οι ρίζες εύκολα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τούνελ που άφησαν οι αποσυντιθέμενες ρίζες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ρίζες χρειάζεται να ζοριστούν μέχρι να φτάσουν στα όρια των διαδρόμων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ριζώνουν όλο και βαθύτερα κάθε χρόνο και να βρίσκουν περισσότερο χώμα και νερό διαθέσιμα για την ανάπτυξή τους.

Ασθένειες φυτών και ψεκασμοί με εντομοκτόνα

Το να αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες με ψεκασμούς, κάνει λίγο παραπάνω από το να καταστέλλουμε τα συμπτώματα που ένα υγιές φυτό θα μπορούσε να αντέξει.

Τα περισσότερα φυτά αρρωσταίνουν ως αποτέλεσμα των αρνητικών συνεπειών της χρήσης λιπασμάτων.

Τα εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται για να σώσουν τη σοδειά.

Το συμπέρασμα που βγάλαμε είναι τα φυτά στα οποία δίνονται μόνον λιπάσματα, στο τέλος θα αρρωστήσουν. Το λίπασμα είναι η άμεση αιτία της χρήσης των περισσότερων εντομοκτόνων ώστε να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιο πρόβλημα της υπερλίπανσης.

Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σταματήσει.

Το ερώτημα που πρέπει να κάνουμε στους εαυτούς μας είναι πως μπορούμε να βελτιώσουμε το χώμα

Η απάντηση είναι εκπληκτικά απλή αλλά χρειάζεται κάποια εξήγηση.

Πως μεγαλώνουν τα φυτά

Όπως κάθε άλλος οργανισμός στον πλανήτη, ένα φυτό δεν λειτουργεί ανεξάρτητα. Η υγεία και η ανάπτυξή του εξαρτάται από ένα συνεταιρισμό με εξειδικευμένα βακτήρια και μύκητες.

Τα φυτά, οι μύκητες και τα βακτήρια δημιουργούν ένα θαυμάσιο σύστημα βασισμένο στην ανταλλαγή προϊόντων.

Πως λειτουργεί αυτό.

Οι μύκητες και τα βακτήρια, παρέχουν θρεπτικές ουσίες από το έδαφος που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να αξιοποιηθούν. Σε αντάλλαγμα για αυτό, το φυτό παρέχει σάκχαρα στη μορφή της γλυκόζης.

Για να εξηγήσουμε αυτό το σύστημα θα εξηγήσουμε ξεχωριστά τα βακτήρια και τους μύκητες.

Ριζοβακτήρια

Τα φυτά έχουν ένα πρόβλημα.

Οι λεπτεπίλεπτες απορροφητικές ρίζες τους έχουν περιορισμένη χωρητικότητα. Χρησιμοποιούν μόνον το 4 με 7 τοις εκατό του εδάφους και κατά μέσον όρο δεν είναι παχύτερες από μία τρίχα. Δεν ζουν πολύ. Μόνον μία με τρεις εβδομάδες.

Όπως μπορείτε να δείτε, τα φυτά χρειάζονται εξωτερική βοήθεια.

Τα φυτά χρησιμοποιούν τις απορροφητικές ρίζες τους για να χτίσουν μία συνεργασία. Εάν δεν βρουν συνεργάτες, θα πεθάνουν. Εάν βρουν είναι η αρχή μίας όμορφης σχέσης.

Από εδώ και πέρα μπορεί να δημιουργηθεί μία συμβίωση.

Είναι δύσκολο να εξαχθούν τα μεταλλικά στοιχεία από το χώμα, αλλά τα ριζοβακτήρια είναι εξειδικευμένα σε αυτή τη διαδικασία. Ειδικά ότι αφορά την απελευθέρωση φωσφορικού άλατος που είναι πολύ σημαντικό για το φυτό.

Αυτά τα βακτήρια, πραγματοποιούν αναρίθμητες άλλες σημαντικές εργασίες που περιλαμβάνουν μία που είναι πολύ ειδική.

Τα ριζοβακτήρια σχηματίζουν ένα είδος φυσικού αμυντικού συστήματος γύρω από τις ρίζες. Οτιδήποτε επιτίθεται στο φυτό, κρατιέται μακριά από τη φυσική παρουσία αυτών των ριζοβακτηριδίων. Εξασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει χώρος για βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Και αυτό γιατί δρουν συμφεροντολογικά καθώς το φυτό τους παρέχει τροφή.

Μικόρριζα

Τα βακτήρια όμως χρειάζονται επίσης βοήθεια. Δεν είναι ταξιδιώτες. Οι αποικίες των βακτηρίων δεν μετακινούνται από και προς τα μεταλλικά στοιχεία και τις ρίζες.

Τα περισσότερα μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται στο χώμα, απαντώνται μακριά από τα σημεία που μπορεί να φτάσουν οι ρίζες και άρα εκτός της εμβέλειας των ριζοβακτηριδίων.

Αυτά μπορούν να ζήσουν μόνον κοντά στις ρίζες όπως έχουμε ήδη δει πριν.

Η ζώνη απορρόφησης είναι λοιπόν πολύ περιορισμένη. Ο μύκητας μικόρριζα είναι ικανός να αυξήσει δραματικά αυτή την ικανότητα απορρόφησης.

Μπορεί να μοιάζει με σύγχρονο επίτευγμα αλλά δεν είναι. Ο μύκητας πάντα υπήρχε, αλλά εξαιτίας του εκσυγχρονισμού στις καλλιέργειες ο ρόλος του παραμελήθηκε λόγω των πολλών ετών χρήσης συνθετικών λιπασμάτων. Η μικόρριζα σποραδικά πλέον συναντάται στα καλλιεργούμενα εδάφη.

Ο μύκητας μικόρριζα πάντα ζούσε με μία συμβιωτική σχέση με τις ρίζες του φυτού.

Ο μύκητας μικόρριζα δημιουργεί μία ζωντανή σύνδεση ανάμεσα στις ρίζες και δημιουργεί ένα σύστημα απορρόφησης και μεταφοράς. Αυτό είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του φυτού.

Ο μύκητας μικόρριζα στις ρίζες είναι τόσο φυσικός όσο είναι η χλωροφύλλη στα φύλλα. Αυτό είναι πέραν όποιας αμφιβολίας.

Όπως αναφέρθηκε πριν, οι ρίζες απορρόφησης των φυτών είναι έχουν πάχος 0,2 χιλιοστά. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μεγαλώσουν μόνο σε μακροπόρους όπως φαίνεται εδώ.

Τώρα μπορούμε να πλησιάσουμε πιο κοντά για να δούμε τι συμβαίνει όταν το φυτό δέχεται βοήθεια από τον μύκητα μικόρριζα.

Τα μυκητιακά νήματα είναι ακόμη πιο λεπτά από τα περισσότερα βακτήρια. Είναι λεπτά όσο τρία μικρόμετρα.

Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα λεπτά νήματα αναπτύσσονται εύκολα στους μικρό-πόρους όπου η πλειονότητα των θρεπτικών συστατικών και του νερού αποθηκεύονται.

Χωρίς βοήθεια, ένα φυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να προσεγγίσει αυτές τις περιοχές.

Δεν είναι μόνον οι ρίζες, αλλά επίσης τα μυκητιακά νήματα που ευθύνονται για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και του νερού.

Η μακριά λεπτή υφή του μύκητα που καταλαμβάνει πλήρως τον χώρο και αναλαμβάνει την απορρόφηση των υλικών από τις ρίζες, μπορεί επίσης να παρέχει ανθεκτικότητα στις ασθένειες. Μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται μακριά που είναι συνδεδεμένα με τον σίδηρο και το ασβέστιο, είναι πλέον ευκολότερο να απορροφηθούν.

Αυτά τα λεπτά νήματα ή η υφή, εύκολα μπορούν να έχουν μήκος πάνω από χιλιόμετρο σε μόλις μία κουταλιά χώματος.

Ο μύκητας μικόρριζα μπορεί να κάνει την απορρόφηση να είναι κατά μέσον όρο, μέχρι επτά φορές μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη με λιγότερο νερό και ότι τα αγριόχορτα έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να υπερισχύσουν λόγω του ανταγωνισμού για τον χώρο.

Το όφελος για τον μύκητα είναι η γλυκόζη που παράγεται από τα φυτά. Για τα φυτά το όφελος είναι μία μεγαλύτερη ζώνη απορρόφησης.

Αυτή η μοναδική και σταθερή αλληλεπίδραση ανάμεσα στα βακτήρια του φυτού και τον μύκητα, δημιουργεί μία πραγματικά μοναδική συμβίωση.

Η “πληρωμή” που παρέχει το φυτό στους συνεργάτες του είναι νερό, μεταλλικά στοιχεία και γλυκόζη.

Χούμο

Η συνεργασία ανάμεσα στο έδαφος και τις ρίζες, χρειάζεται υγιή βιολογία στο χώμα. Το υγιές χώμα περιέχει οργανική ύλη από τα νεκρά φύλα, τις νεκρές ρίζες και νεκρά ζώα. Αυτή η νεκρή οργανική ύλη, αποσυντίθεται από τη φύση, από τη ζωή που υπάρχει στο χώμα ώστε να γίνει χούμο.

Το χούμο παρέχει πολύ τροφή για τη ζωή που υπάρχει στο χώμα και το χώμα κατακρατεί πολύ διοξείδιο του άνθρακα.

Τα πολλά χρόνια χρήσης χημικών λιπασμάτων οδήγησαν στην εξαφάνιση του χούμο από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Μπορείτε να σκεφτείτε το χούμο σαν την μπαταρία του χώματος. Είναι εκεί που αποθηκεύεται η ενέργεια που χρειάζεται η ζωή στο χώμα για να κάνει τη δουλειά της.

Χωρίς το χούμο είναι σχεδόν αδύνατο να επιτύχουμε μία φυσική αποκατάσταση του εδάφους.

Για πολύ καιρό υπήρχε η πεποίθηση ότι τα νιτρικά λιπάσματα ενεργοποιούν τη ζωή στο χώμα, καθώς περισσότερα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν.

Αλλά για να διατηρήσουν την ισορροπία άνθρακα και αζώτου υποχρεώνονται να καταναλώσουν περισσότερα οργανικά υλικά, τα οποία στη συνέχεια εισέρχονται στην ατμόσφαιρα ως διοξείδιο του άνθρακα.

Η συμβίωση ανάμεσα στον μύκητα των φυτών και τα βακτήρια, δεν είναι μόνον μία εξαιρετική συνεργασία, είναι απολύτως αναγκαία.

Χωρίς αυτούς τους μετατροπείς οργανικών υλικών όλοι θα είχαμε χαθεί μέσα σε τόνους οργανικής ύλης.

Επιστρέφοντας στην ερώτηση που κάναμε προηγουμένως, σχετικά με το πως μπορούμε να βελτιώσουμε το χώμα που καλλιεργούμε, η απάντηση πρέπει να είναι ότι τελικά τα φυτά βελτιώνουν τα ίδια το χώμα.

Το κάνουν μέσω της συμβίωσης ανάμεσα στα φυτά, τα βακτήρια και τους μύκητες. Τα φυτά είναι στην πραγματικότητα οι μόνοι βελτιωτές του χώματος.

Μπορούμε να δούμε μία ξεκάθαρη διαφορά ανάμεσα σε δύο συστήματα απορρόφησης χωρίς και με μύκητα μικόρριζα.

Το φυτό στα αριστερά εξαρτάται πλήρως από την τιμή του pH στο έδαφος για την πρόσβαση σε μεταλλικά στοιχεία.

Το φυτό στα δεξιά έχει ρίζες που μπορούν να αυτορρυθμίσουν ιδανικά το επίπεδο του pH μέσω του μύκητα μικόρριζα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία πιο υγιή απορρόφηση που λειτουργεί τέλεια με οργανικά λιπάσματα.

Χρησιμοποιώντας αυτό το φυσικό σύστημα θα επιτύχουμε υγιή εδάφη και στη συνέχεια υγιή φυτά που μπορούν να παράγουν υγιή φρούτα και λαχανικά. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το χώμα μας, έχει άμεση επίπτωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την θρεπτική αξία της τροφής μας.

Tags: PHVIDEOΒΑΚΤΗΡΙΑΒΕΛΤΙΩΣΗ ΧΩΜΑΤΟΣΕΔΑΦΟΣΜΙΚΟΡΡΙΖΑΜΥΚΗΤΕΣΡΙΖΟΒΑΚΤΗΡΙΑΧΟΥΜΟΧΩΜΑ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top