× Λαχανικά/Κηπευτικά

Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

Πρόβλημα με Ντομάτα

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #15771 από John Kargakis
Πρόβλημα με Ντομάτα δημιουργήθηκε από John Kargakis
Αγόρασα περίπου πριν 1 Μήνα μερικά φυτά ντομάτας , όλες ειναι αυτοκορυφολογούμενες τις έβαλα λόγο καιρου σε ενα μινι θερμοκηπιάκι , παρατηρώ όμως ότι κάνει συνέχεια άνθη και μόνο 1 καρπό μετά την άνθηση , τα ανθη έχουν ξερανθει αλλα δεν έχουν πέσει , τι λέτε να φταει ? , τα ποτίσματα είναι όλα οκ και κάθε πρωι μέχρι το απόγευμα ανοιγω το θερμοκήπιο για να μην ανεβάζει θερμοκρασία , επίσης έχω βγάλει και τους πλάγιους και τα φυτα είναι περίπου 60 πόντους.

Τι λέτε να Φταεί ?

Περιοχή Ηράκλειο κρήτης

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν - 11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #15773 από Roula
Απαντήθηκε από Roula στο θέμα Πρόβλημα με Ντομάτα
Όπως τα λες, υποθέτω ότι τα άνθη δεν γονιμοποιούνται κι έτσι μετά από κάποιες μέρες μαραίνονται.

Τα άνθη της τομάτας είναι αυτογονιμοποιούμενα, δηλαδή δεν είναι απαραίτητη η επικονίασή τους με έντομα, καθώς τα φυτά δεν έχουν αρσενικά και θηλυκά άνθη, όπως έχει για παράδειγμα η κολοκυθιά.

Φρόντισε να φυσά αέρας τα φυτά σου. Σκοπός είναι να κουνιούνται τα άνθη (το οποίο μπορείς να το κάνεις και με το χέρι σου, τίναζέ τα χωρίς πολλή δύναμη μη σου σπάσουν), προκειμένου η γύρη που έχει εσωτερικά το λουλούδι να αποδεσμευθεί και να το γονιμοποιήσει, ώστε να δεθεί μετά σε καρπό.

Επίσης έχε στο νου σου ότι κάποια μαραμένα άνθη ενδέχεται να κρύβουν στη βάση τους έναν τόσο δα καρπό (ένα μπαλάκι τριπλάσιο από το κεφάλι μιας καρφίτσας). Περίμενε λίγες μέρες και μην απογοητεύεσαι...
Last edit: 11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν by Roula.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #15792 από kristi1
Απαντήθηκε από kristi1 στο θέμα Πρόβλημα με Ντομάτα
Ακριβώς όπως το λέει η Ρούλα. Πρέπει 2 με 3 φορές την ημέρα, όσο είναι μέσα στο θερμοκήπιο, να κουνάς τα φυτά αρκετά δυνατά, ώστε να γονιμοποιούνται. Για τους επαγγελματίες υπάρχουν στο εμπόριο ειδικοί δονητές.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #15797 από francopsa
Απαντήθηκε από francopsa στο θέμα Πρόβλημα με Ντομάτα
εμενα εχουν ασπριζματα στα φυλα παρα8ετω φοτογραφιες ειδικα στην ρουλα που μου τις ζητισε
[attachment:1]DSCI0567.JPG[/attachment]







Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DAVIS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #15799 από francopsa
Απαντήθηκε από francopsa στο θέμα Πρόβλημα με Ντομάτα
συγνωμη για τα ελληνικα μου ειμαι ιταλος και στην ορ8ογραφια 8ελω πολυ βελτιιωση φραντσεσκος φιορεντζα

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν - 11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #15803 από Roula
Απαντήθηκε από Roula στο θέμα Πρόβλημα με Ντομάτα
Για να βάλουμε και τους υπόλοιπους στο κλίμα και να μοιραστούμε όλοι τις ανησυχίες αλλά και όποιες γνώσεις μας, να σημειώσω ότι τον Φραντζέσκο τον απασχολούν -προφανώς- αυτές οι ανοιχτόχρωμες κηλίδες στα πρώτα (τα ψεύτικα) φύλλα των φυτών του ντομάτας, και στις 3 ποικιλίες που έβαλε. Μου ανέφερε ότι ποτίζει καθημερινά όταν έχει ήλιο και ανά 2-3 μέρες όταν έχει συννεφιά. Το σπορείο το ξεκίνησε ξεσκέπαστο σε εσωτερικό & φωτεινό χώρο και μόλις φύτρωσαν οι σπόροι τούς έκανε ασκήσεις σκληραγώγησης, ξεκινώντας με 2 ώρες ήλιου και έχοντας φτάσει τώρα στην πλήρη έκθεσή τους στον ήλιο. Το χώμα που χρησιμοποίσε στα σπορεία του είναι μείγμα καστανοχώματος, τύρφης και φύκια.

Εμένα η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι σοκαρίστηκαν τα φυτά από την έκθεση στον ήλιο, καθώς ήταν (και είναι) πολύ-πολύ μικρά ακόμα. Προσωπικά έχω διαπιστώσει ότι τα φυτά τα ενοχλεί ο ήλιος εάν ο σπόρος δεν έχει βλαστήσει σε συνθήκες με απευθείας ηλιοφάνεια, ενώ εάν έχουν φυτρώσει κάτω από τον ήλιο, δεν έχουν κανένα πρόβλημα (από περιέργεια, έχω κάνει δοκιμές και στις δύο καταστάσεις).

Εάν όμως είχαν πρόβλημα από τον ήλιο, τώρα δεν θα είχε μείνει τίποτε όρθιο, αλλά βλέπω ότι τα φυτά αναπτύσσονται -βγάζουν ήδη τα πρώτα πραγματικά φυλλαράκια.

Η δεύτερη σκέψη μου αφορά το πότισμα. Το καθημερινό πότισμα σίγουρα δεν είναι απαραίτητο. Και όχι μόνον αυτό, αλλά θα δημιουργήσει και προβλήματα όταν καλοκαιριάσει ο καιρός. Το χώμα στις φωτογραφίες το βρίσκω ιδιαιτέρως νωπό (εκτός και αν τις τράβηξες αμέσως μετά το πότισμα).

Η τρίτη σκέψη μου αφορά τα φύκια. Δεν έχω εμπειρία σε αυτό, Φραντζέσκο, δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Φαντάζομαι όμως ότι εάν τα έχεις επεξεργαστεί πολύ καλά πριν τα βάλεις στο χώμα (= εξαιρετικό ξέπλυμα από αλάτι, απολύμανση κτλ) δεν θα πρέπει να είναι αυτά που δημιουργούν πρόβλημα. Πάντως, για την επόμενη φορά, και σκέτη τύρφη μια χαρά κάνει για τα σπορεία σου. Εμπλουτίζεις αργότερα, στη μεταφύτευση.

Η τελευταία μου σκέψη είναι η εξής:
Τα πρώτα πραγματικά φύλλα που βλέπω, αν και είναι πολύ μικρά ακόμη, φαίνονται υγιή. Στη θέση σου θα μείωνα οπωσδήποτε το πότισμα (μία φορά στις 3 ημέρες είναι υπέρ αρκετό αυτήν την περίοδο) και θα περίμενα να αναπτυχθούν κι άλλο, χωρίς να αλλάξω τίποτε άλλο.
Εάν έβλεπα ότι παρουσιάζουν και τα νέα φύλλα το ίδιο φαινόμενο (που δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό), τότε θα υποπτευόμουν κάποιο μύκητα, περίπτωση κατά την οποία θα πήγαινα ένα δείγμα φυτού σε κάποιον γεωπόνο.

Κράτα στο μυαλό σου, πάντως, ότι τα ψεύτικα φύλλα το φυτό τα χρειάζεται μόνον κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Στη συνέχεια, όταν τα πραγματικά φύλλα αναπτύσσονται τόσο ώστε να μπορούν να φωτοσυνθέσουν (άρα να συντηρήσουν το φυτό), τότε τα ψεύτικα φύλλα μαραίνονται, αφού δεν εξυπηρετούν πια σε κάτι.
Επομένως, μειώνοντας το πότισμα, δες πώς εξελίσσονται τα νέα φύλλα και τα ξαναλέμε εάν χρειαστεί.

Υ.Γ. Συγνώμη που σου απάντησα εδώ και όχι με ΠΜ, αλλά θεώρησα χρήσιμο να βλέπουν αυτούς τους προβληματισμούς κι άλλοι, έτσι ώστε να βοηθηθούν εάν συναντούν το ίδιο πρόβλημα. Επιπλέον οι δικές μου γνώσεις δεν είναι και τόσες πολλές, και εδώ ίσως πάρεις μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη από τη δική μου. :)

Πολυλόγησα πάλι. :dry:
Last edit: 11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν by Roula.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": francopsa

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #15804 από francopsa
Απαντήθηκε από francopsa στο θέμα Πρόβλημα με Ντομάτα
ρουλα μου ευχαριστω τα ποτιζω ανα 3 μερες και ας εκτι8ονται στον ηλιο τοσες ωρες περιπου 9 γιατι το επιφανειακο χωμα ξερενετε και φοβαμε μην τα καψει ο ηλιος πχ οι κολοκυ8ιες δεν εχουν αυτο το προβλημα ολα μεγαλωσαν μαζοι

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #15805 από Roula
Απαντήθηκε από Roula στο θέμα Πρόβλημα με Ντομάτα
Φραντζέσκο, σε τελική ανάλυση το "κάθε 3 μέρες" ή κάθε Χ μέρες δεν λέει τίποτε. Είναι απλώς μια σύμβαση, ένας εύκολος τρόπος για να εκφράζουμε κάθε πότε (στη γενική περίπτωση), χρειάζεται κάθε φυτό τι.

Πάντα, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φυτού, θα πρέπει να προσέχεις τα εξής:

1. Η επάνω επιφάνεια του χώματος μπορεί να είναι ξερή (από αέρα, ήλιο...), αλλά εάν σκάψεις προσεκτικά με το δάχτυλό σου 2-3 εκατοστά πιο μέσα, κατά πάσα πιθανότητα θα δεις το χώμα να είναι νωπό. Εάν είναι έτσι, τότε δεν χρειάζεται να ξαναποτίσεις, εφόσον η ρίζα θα έχει την απαραίτητη υγρασία.

2. Συνήθως τα φυτά σου "μιλάνε". Σου δείχνουν πότε θέλουν νερό. Το βλέπεις στα φύλλα τους, στη στάση τους. Πότιζε τότε, με σταθερή όμως συχνότητα και ποσότητα νερού, και όλα θα είναι μια χαρά. Και φυσικά αυτό ΔΕΝ ισχύει για πολύ μικρά φυτά (σπορεία), τα οποία θέλουν μια πιο ενταντική φροντίδα, σαν τα μωρά... Δεν θα περιμένεις το σπορόφυτο να σου "δείξει" τίποτε, να "λυπηθούν" τα φύλλα του, αλλά θα αποφασίσεις εσύ κάθε πότε θα ποτίζεις. Το οποίο μας ξαναγυρνά στο 1.

Δοκίμασέ το. Πάρε μια βαθιά ανάσα και δοκίμασέ το. Έχε λίγο το νου σου, και, αν δεις ότι τα φυτά δυσανασχετούν, αύξησέ το. Αλλά νομίζω ότι θα συνηθίσουν. :)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": francopsa

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #15807 από ΣΤΑΥΡΟΣ
Απαντήθηκε από ΣΤΑΥΡΟΣ στο θέμα Πρόβλημα με Ντομάτα
Παιδιά μην πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό !!!

Οπως λέει κι η Ρούλα τα φυτά ''μιλάνε'' οταν εχουν ανάγκη απο νερό.
Βέβαια απο την αλλη να πώ εγώ ''σύν Αθηνά και χείρα κίνει''
Τα νεοφυτεμένα φυτά είναι σαν μωρά που θέλουνε και λίγο φροντίδα.
Αυτό που βοηθά εκ μέρους σας είναι να βάζετε λίγα χόρτα γύρω απο τη ρίζα (κρατάνε την υγρασία ) ή να χρησιμοποιέιτε (εάν εχετε βέβαια ) μικρά γλαστράκια ή κάτι αλλο σαν σκέπαστρο τις ζεστές ωρες της μέρας.

Ακόμα μπορείτε να τους κάνετε ισκιο κρατώντας αλεξήλιο ....
Δεν το συστήνω ομως, γιατί θα γελάνε απο τα απέναντι μπαλκόνια !!!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": zaxarias

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #15845 από maria281o
Απαντήθηκε από maria281o στο θέμα Πρόβλημα με Ντομάτα
francopsa, πιστεύω ότι οι ασπρίλες έχουν γίνει από την απευθείας έκθεση των μικρών φυτών στον ήλιο. Το είχα πάθει κι γώ πέρυσι. Τα φυτάκια όταν είναι τόσο μικρά δεν αντέχουν ακόμα τον ήλιο. Αργότερα βέβαια δεν είχα πρόβλημα με την ανάπτυξή τους. Νομίζω ότι αυτό φταίει πάντως.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": francopsa

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.743 δευτερόλεπτα