× Λαχανικά/Κηπευτικά

Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Ημέρες πριν #16323 από ipgalgad
Απαντήθηκε από ipgalgad στο θέμα ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ
Βασικές αρχές αποθήκευσης σπόρων για αρχάριους: Μέρος 2ο


Κολοκύθες και κολοκυθάκια

Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κολοκύθες και όλα τα είδη κολοκυθιών διασταυρώνονται μεταξύ τους πολύ εύκολα. Ο καλύτερος και συνήθως ο μοναδικός τρόπος αποθήκευσης αγνού σπόρου σε οικιακό επίπεδο είναι η επικονίαση με το χέρι ενός ή περισσότερων καρπών. Είναι πολύ εύκολο να γίνει και σας σώζει από την απογοήτευση που προκαλούν οι διασταυρώσεις. Η επεξήγηση αφορά στις κολοκύθες αλλά εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο και σε όλα τα είδη κολοκυθιών.

Τα φυτά της κολοκύθας έχουν δύο ειδών άνθη, τα αρσενικά και τα θηλυκά. Τα θηλυκά άνθη είναι αυτά τα οποία γίνονται κολοκύθες. Αναγνωρίζονται από τον μικρό ανώριμο καρπό ο οποίος είναι εμφανής κάτω από το άνθος. Τα αρσενικά άνθη έχουν μόνο ένα ίσιο κοτσάνι. Χρειάζεται να μεταφέρετε γύρη από ένα αρσενικό σε ένα θηλυκό άνθος προσέχοντας να μην μεταφερθεί γύρη από διαφορετική ποικιλία.

Ενα βράδυ, όταν τα φυτά έχουν μόλις ξεκινήσει την ανθοφορία, βρείτε μερικά αρσενικά και θηλυκά άνθη τα οποία πρόκειται να ανοίξουν την επομένη. Τα μπουμπούκια που πρόκειται να ανοίξουν είναι πιο χοντρά από τα υπόλοιπα και έχουν γίνει κίτρινα (από πράσινα).

Θέλετε να εμποδίσετε το άνοιγμα των λουλουδιών ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν τα έντομα. Ο ευκολότερος τρόπος να γίνει αυτό είναι τοποθετώντας προσεκτικά στις άκρες των πετάλων λίγη κολλητική ταινία από λάστιχο (ή λευκοπλάστ), ώστε να τα κρατήσετε κλειστά.

Το επόμενο πρωινό, επιστρέψτε στα φυτά. Διαλέξτε ένα αρσενικό άνθος, βγάλτε την ταινία από τα πέταλα και κόψτε τα. Με απαλές κινήσεις αφαιρέστε και την ταινία από ένα θηλυκό άνθος. Χρησιμοποιώντας το αρσενικό σαν βούρτσα, τρίψτε τη γύρη του σε κάθε σημείο του στίγματος του θηλυκού, ακριβώς στο κέντρο του άνθους.

Επειτα, ξανακλείστε προσεκτικά με την ταινία τα πέταλα του θηλυκού ώστε να μη μπορέσουν να εισέλθουν σε αυτό έντομα που μεταφέρουν «ξένη» γύρη. Δέστε χαλαρά μάλλινη κλωστή γύρω από το μίσχο του άνθους ώστε την ώρα της συγκομιδής να αναγνωρίσετε εύκολα τα άνθη κολοκύθας που επικονιάσατε με το χέρι.


Πεπόνια και αγγούρια

Ολες οι ποικιλίες πεπονιού διασταυρώνονται μεταξύ τους. Το ιδεώδες θα ήταν να κρατάτε απόσταση 400 μέτρων μεταξύ διαφορετικών ποικιλιών. Αν τα πεπόνια σας βρίσκονται σε θερμοκήπιο ή τούνελ, μπορεί να τα καταφέρετε και με μικρότερη απόσταση – ειδικά εάν παρεμβάλλονται φράχτες, σπίτια ή άλλα ψηλά εμπόδια μεταξύ της δικής σας και της γειτονικής καλλιέργειας. Τα αγγούρια δε διασταυρώνονται με τα πεπόνια, αλλά θα διασταυρωθούν με όλα τα αγγούρια ή αγγουράκια που υπάρχουν κοντά. Και πάλι θα χρειαστείτε περίπου 400 μέτρα απομόνωσης ώστε να σιγουρευτείτε ότι δε θα υπάρξει διασταύρωση.

Είναι δυνατό, αν και μάλλον χρονοβόρο, να επικονιάσετε με το χέρι τα άνθη πεπονιών και αγγουριών. Θα πρέπει να καλλιεργείσετε τα φυτά κάτω από τούνελ από φλις ώστε να απομονώσετε τα έντομα και μετά να επικονιάσετε τα άνθη αυτών των φυτών με ένα πινέλο. Σιγουρευτείτε ότι ανταλλάσετε γύρη από διαφορετικά φυτά ώστε να διατηρήσετε την διαφοροποίηση της ποικιλίας σας.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Στελλα, kristi1

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Ημέρες πριν #16324 από Στελλα
Απαντήθηκε από Στελλα στο θέμα ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ
Ωραίο θέμα, ας προσθέσω κι εγώ κάτι....Συμφωνώ με τον ipgalgad kai thn kuria49 σχετικά με τον κλωβό απομόνωσης και το τύλιγμα της ταξιανθίας στα αυτο γονιμοποιούμενα φυτά. Οχι όμως με σίτα και τούλι από μπομπονιέρες αλλά με αντιπαγετικό ύφασμα φλις, αυτό επιτρέπει τον αέρα να περνάει αλλά όχι και την γύρη.Επίσης κάνει γι αυτή την δουλειά και το ύφασμα βουάλ από το οποίο γίνονται πολλές κουρτίνες.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kristi1, DAVIS, ipgalgad

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.064 δευτερόλεπτα