× Εικόνες από κήπους που βρίσκονται εντός πόλεων, αλλά και από την παραγωγή τους. Μπορεί να είναι μερικές γλάστρες σε ένα μπαλκόνι, η οργανωμένοι κήποι σε ελεύθερους χώρους.

Ο κήπος μου στην ταράτσα Α' ΜΕΡΟΣ

Περισσότερα
8 Χρόνια 10 Μήνες πριν - 8 Χρόνια 10 Μήνες πριν #21261 από Αντζυ
Ο κήπος μου στην ταράτσα Α' ΜΕΡΟΣ δημιουργήθηκε από Αντζυ

Ο κήπος μου στην ταράτσα –περιοχή Ίλιον – Α’ Μέρος

Μια πραγματική μαγευτική όαση μέρα και νύχτα . Είχα πάντα μια επιθυμία να αποκτήσω ένα εξοχικό με κήπο κοντά σε θάλασσα. Τελικά η επιθυμία μου πραγματοποιήθηκε γιατί στον κήπο μου έχω την ψευδαίσθηση ότι βρίσκομαι στο εξοχικό μου μόνο που αντί για θάλασσα βλέπω τον Λυκαβητό , λίγο Ακρόπολη και τα γύρω βουνά (Υμηττός, Πεντέλη, Διόνυσος, Παρνηθα). Μόλις ανοίγει ο καιρός απολαμβάνω ηλιόλουστα πρωινά ηρεμίας με συναισθήματα πληρότητας, γαλήνης, ευδαιμονίας, ευγνωμοσύνης. Νιώθω αναπόσπαστο κομμάτι του.
Άξιζε τον κόπο σε χρόνο , κούραση και χρήμα.
Ασχολούμαι πολύ και απολαμβάνω τη φροντίδα του κήπου, όσο απαιτητική και αν είναι. Κάθε φυτό ,κάθε λουλούδι με ξέρει και το ξέρω καλά. Προσπαθώ να μάθω τι «ζητάει» για να μεγαλώσει να ανθίσει, να καρποφορήσει.
Ξεκίνησα την δημιουργία του πριν από 8 περίπου χρόνια , όταν κάναμε μόνωση και πλακοστρώσαμε την ταράτσα . Τότε έτσι που την είδα άδεια με το μπάρμπεκιου μόνο συνέλαβα την ιδέα να δημιουργήσω έναν κήπο. Δεν είχα συλλάβει στο μυαλό μου την τελική μορφή που έχει σήμερα αλλά συνεχώς άλλαζε μορφή, κάθε χρόνο προσέθετα και κάτι ή διαμόρφωνα μια γωνιά.
Ας αρχίσω την περιήγηση ξενάγηση.
Το πρώτο φυτό ήταν το ρυγχόσπερμα που βλέπετε στην φωτογραφία. Έκανε δύο –τρία χρόνια να εγκλιματιστεί στην ταράτσα (ήλιος –αέρας-κρύο). Στην αρχή το είχα σε μια γλάστρα τώρα είναι σε μια ξύλινη ζαρντινιέρα που την έφτιαξε ο άντρας μου που βοήθησε στις κατασκευές για την αισθητική διαμόρφωση του κήπου.


Μετά σιγά-σιγά έβαζα και άλλα φυτά π.χ. το τσίκα που το είχα στο μπαλκόνι , μόλις το ανέβασα στην ταράτσα αναπτύχθηκε πάρα πολύ. Έχω και δύο «παιδιά του» μικρά.

Φύτεψα –φύτεψα , ξερίζωσα. – χώμα , πολύ χώμα , αγωνία , για τα φυτά του κήπου μου.
Πριν από τρία χρόνια περίπου στη μισή ταράτσα βάλαμε κεραμοσκεπή, έτσι άρχισε ο κήπος να παίρνει την τελική μορφή δηλ. ποια φυτά χρειάζονται πολύ ήλιο , λιγότερο ή σκιά.
Οι μεγαλύτερες αποτυχίες μου το ροδόδεντρο που το έκαψε ο ήλιος ,(ακόμα το κλαίω, το είχα από μικρό φυτό και είχε γίνει δέντρο ) , γαρδένιες τρεις (δεν έχω καταφέρει να κρατήσω γαρδένια πάνω από τρία χρόνια) , κάτι τους κάνω και χαλάνε. Επίσης μια λεμονογαρδένια και μία διπλαδένια. Όποια μυστικό μαθαίνω το εφαρμόζω αλλά τίποτα (π.χ. ένα αυγό κάθε βδομάδα, μια σαρδέλα, σίδηρο, σκουριά …)
Έτσι ήταν πέρυσι , φέτος είναι μαραζωμένη με ελάχιστα φύλλα . Την κλάδεψα μήπως και πετάξει.

Ορτανσίες τρεις χαλάσανε , μου έχει μείνει μόνο αυτή που βλέπετε πιο κάτω. Είναι φυτεμένη σε μια γλάστρα που την έχω τοποθετήσει μέσα στο πιθάρι. Δεν τολμώ να την αλλάξω.


Οι καλλιστήμονες ήλθαν για να δώσουν χρώμα στον κήπο μου ένας ΝΑ και ένας Δ, εξ’ απεναντίας.


Το κερί , επιτέλους μετά από 5 χρόνια μου άνθισε πρώτη φορά πέρυσι και φέτος είναι γεμάτο μπουμπούκια. Χέει καλύψει τον μισό φράκτη και συναγωνίζεται με το ρυγχόσπερμα


Πριν από τέσσερα χρόνια είχα πάει διακοπές στην Ρόδο. Όπως ήταν φυσικό ξετρελάθηκα με το Ινδικό Φούλι. Αγόρασα ένα μικρό 30cm ύψος. Τώρα είναι δέντρο και μάλιστα έχω δώσει από πολλαπλασιασμό του και σε φίλους τρία .
Αυτή η κατασκευή με το φράκτη που βλέπετε μπροστά είναι το μποστάνι μου , θα σας το περιγράψω σε επόμενη περιήγηση –ξενάγηση του κήπου μου.
Το καμάρι μου η λεμονιά . Μου την έφερε ένας φίλος από το Γεράκι Λακωνίας είναι δίφορη . Στη θέση αυτή είναι από πέρυσι. Βλέπει την ανατολή. Την φύτεψα σε μια ξύλινη ζαρτιέρα μεγάλη (δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι και αυτή την έφτιαξε ο άνδρας μου) . τον περασμένο χρόνο κράτησε μόνο ένα λεμόνι. Δεν το έχω κόψει για να το βλέπω. Φέτος ενώ είχε πετάξει και είχε δέσει πολλά λεμόνια κάτι έπαθε και τα έριξε τα περισσότερα και οι κορυφές των νέων βλαστών ξεράθηκαν . Δεν απελπίζομαι θα μάθω να «συνομιλώ» και μαζί της .

Όλα τα φυτά-δέντρα τα αγοράζω μικρά και μερικά είναι από σπόρους π.χ. μουσμουλιά , κορομηλιά ,όχι έτοιμα μεγάλα για πολλούς λόγους α) οικονομικός β) χαίρεσαι να τα βλέπεις χρόνο με το χρόνο να μεγαλώνουν μαζί σου γ) εγκλιματίζονται πιο εύκολα κ.α.
Έπεται συνέχεια..
Last edit: 8 Χρόνια 10 Μήνες πριν by Αντζυ.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 10 Μήνες πριν #21262 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Ο κήπος μου στην ταράτσα Α' ΜΕΡΟΣ
Καλώς ήρθες Άντζυ!
Ευχαριστούμε πολύ για την ανάρτηση. Είναι τόσο περιγραφική που και χωρίς φωτογραφίες μία χαρά θα ήταν.
Φαίνεται ότι έχεις ρίξει πολύ δουλειά και τα κάνεις όλα με μεράκι.
Εντύπωση μου έκανε ότι τόσο εσύ όσο και ο Γιάννης (aka bokimam), ξεκινήσατε να διαμορφώνετε τον κήπο σας στην ταράτσα αφού πρώτα κάνατε μόνωση.
Σας εύχομαι να είστε καλά και να την απολαμβάνετε!

Λαχανικά έχεις βάλει;

Σημειώνω και τις άγνωστες λέξεις μου:
Τσίκα
Ροδόδεντρο
Διπλαδένια
Κερί
Ινδικό Φούλι

Περιμένω με ενδιαφέρον το δεύτερο μέρος!

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 10 Μήνες πριν #21267 από Αντζυ
Απαντήθηκε από Αντζυ στο θέμα Ο κήπος μου στην ταράτσα Α' ΜΕΡΟΣ
:)
Θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει μόνωση, όταν αποφασίζεις να δημιουργήσεις κήπο στην ταράτσα γιατί αλλιώς θα εχεις πρόβλημα με την υγρασία.
Αγνωστες λέξεις:
Τσικας ή κύκας ειναι το φυτό που μοιάζει με φοινικα .
το ροδόδενδρο μοιάζει με την αζαλέα αλλά σε δέντρο. Εχει τις ίδιες απαιτήσεις με τα οξύφυλλα
Διπλαδένια ή βραζιλιάνικο γιασεμί , αναρριχώμενο φυτό με άνθη σαν χωνάκια .
Κερί ή χόγια -αναρριχώμενο φυτό με ωραία ανθη μου μοιάζουν κέρινα.
Ινδικό φούλι - πλουμέρια, δέντρο με ωραία αρωματικά λευκοκίτρινα ή ροζ άνθη. Η Ροδος και η Κρήτη έχουν πάρα πολλά τέτοια δέντρα.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.244 δευτερόλεπτα