× Συζητήσεις σχετικά με την Ελιά (δέντρο και καρπό).

Καθαρισμός 40 στρεμμάτων

Περισσότερα
8 Χρόνια 1 Ημέρα πριν #21884 από Tsakas
Καθαρισμός 40 στρεμμάτων δημιουργήθηκε από Tsakas
Καλησπέρα σε ολους, ειμαι καινούριος στο forum. Θα μπω κατευθειαν στο θεμα. Εχει η μάνα μου περιπου 40 στρεμματα ελίες (350 ριζες απο οτι μ ειπε) στη καλαματα. Το κακο ειναι οτι ειναι παρατημενες 20 χρονια και βάλε... Εκει μέσα εχουν μεγαλώσει δέντρα κανονικά και γίνεται χαμός...
Ερωτήσεις...
1) Αξίζει να ασχοληθώ? Να βάλω ανθρώπους δηλαδή να κόψουν δεντρα κλπ ? (Τα ξύλα θα μπορούσα λογικά να τα πουλήσω). Οι ελιές σε τι κατάσταση παιζει να ειναι ?
2) Αυτός ο κάποιος πόσα λεφτά θα θέλει για να καθαρίσει ολα τα στρέμματα ?
3) Αφου το καθαρίσω ποσο θα κοστίσουν τα κλαδέματα, λιπάσματα οργώματα ?
4) Η γιαγιά μου απο οτι μ ειπε το παλιο καλο καιρο που τις φρόντιζε βγάζαν 2.5 τονους λάδι. Ισχυει κάτι τετοιο ?
5) Σε ποσα χρονια κάνω αποσβεση ? (Αν κανω δηλαδη χεχε)

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 1 Ημέρα πριν - 8 Χρόνια 1 Ημέρα πριν #21885 από Κράνιος
Απαντήθηκε από Κράνιος στο θέμα Καθαρισμός 40 στρεμμάτων
1. Βάλε ένα μηχάνημα, τσάπα ή καλύτερα φορτωτή, να καθαρίσει το έδαφος από θάμνους και δέντρα που θα έχουν μεγαλώσει σίγουρα. Αν υπάρχουν βάτα και άλλα αναρριχητικά με αγκάθια δεν μπορείς να το διαχειριστείς αν δεν μπει μηχάνημα. Το μηχάνημα θα ξεριζώσει και τις ρίζες όλων αυτών που ασφαλώς θα έχουν αλλοιώσει το έδαφος. Θα κάνει και μια ελαφρά διαμόρφωση του εδάφους.
2. Ταυτόχρονα με το μηχάνημα κάποιος θα κόψει τα ξύλα. Αυτός που θα κόψει τα ξύλα θα τα πάρει κι όλας και δεν θα πληρωθεί. Η πληρωμή του θα είναι τα ξύλα. Αν υπάρχουν χοντρά ξύλα, αυτός με το μηχάνημα μπορεί να πληρωθεί με τα ξύλα και να κάνει όλη τη δουλειά. Θέλω δηλαδή να σου πω ότι τα ξύλα από μόνα τους είναι ένας καλός λογαριασμός. Πόσα θέλει να πάρει επιτέλους.
3. Πόσο αξίζουν τα ξύλα μπορείς να το ερευνήσεις, αν πας εσύ να αγοράσεις ξύλα ελιάς.
4.Υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν μεγάλοι θάμνοι και δέντρα. Τότε δεν θα υπάρχουν ξύλα και το μηχάνημα θα κάνει μια περασιά.
5. Οι ελιές, αφού είναι παρατημένες, έχουν γίνει τελείως αντιπαραγωγικές τώρα. Αφού το καθαρίσεις, όπως σου περιέγραψα, το περιβάλλον τους, βάλε αυτόν που θα πάρει τα ξύλα να κόψει τους μισούς περίπου κλώνους, κατά προτίμηση στο κέντρο κάθε ελιάς, ώστε να μπαίνει το φως μέσα στα δέντρα. Θα πληρωθεί παίρνοντας τα ξύλα.
6. Στη συνέχεια βάλε ένα τρακτέρ να σου το φρεζάρει τελείως επιφανειακά, ίσα ίσια για τα χόρτα και τις ανωμαλίες. Μην το πάει βαθιά, διότι οι ελιές έχουν τώρα τις ρίζες τους τις παραγωγικές (αυτές που μαζεύουν τα θρεπτικά συστατικά) σχεδόν στην επιφάνεια. Αν το σκάψεις βαθιά θα κάνεις μεγάλη ζημιά στα δέντρα σου. Το φρεζάρισμα να το κάνεις μόνο και μόνο για προστασία από πυρκαγιά το καλοκαίρι.
7. Αυτές τις εργασίες να τις κάνεις τώρα, αυτές τις μέρες. Αν όχι, είναι καλύτερα να τις κάνεις το Φθινόπωρο, το Νοέμβρη. Καλύτερα όμως τώρα, για να προλάβεις τη σοδειά μιας χρονιάς.
8. Αφού οι ελιές σου θα έχουν ξεφορτωθεί τα άλλα δέντρα και τους θάμνους, κι αφού θα έχουν πάρει περισσότερο φως, κι αφού να έχουν κατά το μισό ξεφορτωθεί από τα λαίμαργα κλωνάρια που βρίσκονται στη κέντρο κάθε ελιάς ή γύρω από τη βάση του δέντρου, περιμένουμε να φέρουν άνθος και καρπό φέτος, που θα είναι και η πρώτη σου αποζημίωση για την προσπάθειά σου.
9. Το Νοέμβρη, όταν θα μαζέψεις τον καρπό, θα κόψεις ακόμα περισσότερες κλάρες που φεύγουν στον ουρανό, μαζί με τον καρπό. Και πάλι όχι όλες. Την άλλη χρονιά, μαζεύοντας τον καρπό θα κόψεις και πάλι. Με την τακτική αυτή θα περιορίσεις και θα διαμορφώσεις τα δέντρα σου. Αν πας κατευθείαν να τα διαμορφώσεις, θα χάσεις τον καρπό ενός δύο, μέχρι και 5 χρόνων. Ο σκοπός σου δεν είναι να φτιάξεις ένα κτήμα όμορφο να σου λένε μπράβο. Ο σκοπός σου είναι να βγάλεις έσοδα.
10. Λίπασμα δεν χρειάζονται φέτος όπως και να έχει η κατάσταση. Το φως που θα τους χαρίσεις και η απομάκρυνση των ανταγωνιστικών δέντρων και θάμνων θα είναι η μεγάλη τους αβάντα. Φτάνει για φέτος.
11. Η περιγραφή σου είναι αόριστη. Οι συμβουλές μου είναι γενικές αλλά εφαρμόσιμες. Μην πέσεις στα νύχια κανενός επιτήδιου και σε γδάρει. Βάλε έναν άνθρωπο μεγάλο να επιβλέψει όλες τις εργασίες. Μην την πέσει κανένας αχόρταγος χωρικός και θέλει να κόψει τα δέντρα από τη ρίζα να σου τα ανανεώσει δήθεν κι έτσι για να πάρει τα ξύλα. Να τα κάνεις σταδιακά όλα για να κερδίσεις.

Εξαρτάται και τι δέντρα είναι. Εξαρτάται και τι έδαφος έχει το χωράφι. Αν το χώμα είναι βαρύ, το δάσος θα είναι ζούγκλα τώρα. Τα δέντρα θα έχουν σηκωθεί πολύ ψηλά. Μην τρομάξεις. Το Νοέμβρη, κόβοντας θα κατεβάσεις και καρπό, όσο ψηλά κι αν είναι.
Στην Αχαΐα οι ντόπιες ελιές όταν κόβονται αυστηρά κάνουν πέντε χρόνια να φέρουν φρούτο. Οι ψιλές ελιές που τις λένε κορωνέικες, όταν κόβονται φέρνουν καρπό το δεύτερο χρόνο. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι που με κάνουν να σε συμβουλέψω να πάρεις κοντά σου έναν άνθρωπο που ξέρει τα πάντα για τις ελιές. Έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης σου, που όμως να ξέρει καλά την τέχνη της ελιάς.

Νομίζω ότι σου είπα αρκετά. Αν δεν βγάλεις κέρδος, δε θα ζημιωθείς τουλάχιστον. Θα κερδίσεις και το κτήμα. Αξίζει τον κόπο. Είναι ένα καλό κτήμα. Αυτό που σου έχει πει η γιαγιά σου είναι λογικό.
Λιπάσματα είπαμε τώρα τίποτα. Το δάσος έχει φτιάξει ένα υπέροχο έδαφος μέσα στο κτήμα σου. Κόστος μηδέν για το λίπασμα.
Το φρεζάρισμα πάει περίπου 50 ευρά το στρέμμα. Ίσως και λιγότερο. Αν το χωματουργικό μηχάνημα κάνει καλή δουλειά, ίσως δεν χρειάζεται φρεζάρισμα φέτος. Οπότε τα γλυτώνεις.

Μιλάς για απόσβεση, λες και πρόκειται να το αγοράσεις. Ε, όχι.
Αν δεν μπορέσεις τώρα, κάντο το Φθινόπωρο. Το Φθινόπωρο θα μπορέσεις και να κάψεις τα λιανά ξύλα, ή να τα κάψεις το χειμώνα. Ενώ τώρα αυτά θα είναι μπελάς μέσα στο κτήμα. Θα πρέπει να τα σωριάσει το μηχάνημα σε διάφορα σημεία και να τα παραχώσει και λίγο. Τα ξύλα και μόνο θα δώσεις σ' αυτόν που θα τα κόψει. Και πολλά θα του δώσεις. Δεν έχω εικόνα για τα ξύλα. Αλλά τα ξύλα και μόνο είναι ένα έσοδο που θα σου δώσει το κτήμα αμέσως, οπότε με μια καλή διαχείριση, τα χρήματα από τα ξύλα θα μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα για το καθάρισμα και να σου αφήσουν και κέρδος. Μη σε πάρει στα παραμύθια κανένας πονηρός και σε γδάρει.
Τα σκαφτικά μηχανήματα και οι μάντρες βαράνε μύγες. Οι οικοδομικές εργασίες έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Θα διαπραγματευτείς. Δεν μπορώ να ξέρω πόσα θα σου κοστίσει. Εγώ θα του έδινα να ξύλα, κι ας έβρισκε αυτός ποιος θα τα έκοβε.

Φίλε μου, τα δύο τρία χρόνια μπορεί να μην έχεις κέρδος. Η θα έχεις λίγο. Πάντως δεν θα ζημιωθείς. Και θα έχεις ένα κτήμα από εκεί και πέρα που θα έχει νόημα. Αν μπορείς να διαχειριστείς το κτήμα στη συνέχεια. Το μάζεμα του καρπού είναι το μεγάλο πρόβλημα. Αυτό όμως είναι ένα πρόβλημα που δεν το συζητάμε τώρα.

Καλή επιτυχία.
Last edit: 8 Χρόνια 1 Ημέρα πριν by Κράνιος.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": fanish1

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 13 Ώρες πριν #21886 από fanish1
Απαντήθηκε από fanish1 στο θέμα Καθαρισμός 40 στρεμμάτων
Τα είπε όλα ο Κράνιος!!!
Σε μάς εδώ όποιο μηχάνημα κια να βάλεις οι ίδιοι μαζέυουν και τα ξύλα και αυτή είναι η πληρωμή τους. Εγώ έβαλα πρίν απο ένα μήνα μία τσάπα και μου ξεπάτωσε μερικές ελιές για να φυτέψω και τον πλήρωσα 40 ευρώ την ώρα για ξεπάτωμα και σχίσιμο ξύλων τα οποία πήρα εγώ!!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 11 Μήνες πριν #21887 από Tsakas
Απαντήθηκε από Tsakas στο θέμα Καθαρισμός 40 στρεμμάτων
Πως μπορώ να αναζητήσω τέτοιους ανθρωπους οι οποίοι θα κοψουν τα ξυλα με αντάλλαγμα τα ξυλα ?

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 11 Μήνες πριν #21888 από fanish1
Απαντήθηκε από fanish1 στο θέμα Καθαρισμός 40 στρεμμάτων
Αυτοι που κανουν τέτοιες δουλειές συνήθως είναι αυτοι που έχουν τα μηχανήματα!! Ρωτώντας πας στην πόλη!!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 6 Μήνες πριν #22841 από xaris1985kx
Απαντήθηκε από xaris1985kx στο θέμα Καθαρισμός 40 στρεμμάτων
Φίλε μου καλησπέρα. Υπάρχει ακόμα διαθέσιμο προς καθάρισμα? Αν ναι επικοινωνησε μαζί μου στο 6955379272

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.072 δευτερόλεπτα