Αρχική » Κήπος-Κτήμα-Αγρόκτημα » Τι να κάνω για να μην σπάσουν οι σωλήνες νερού από το κρύο. Συμβουλές για την αντιμετώπιση της παγωνιάς στον κήπο και το εξοχικό
Τι να κάνω για να μην σπάσουν οι σωλήνες νερού από το κρύο

Τι να κάνω για να μην σπάσουν οι σωλήνες νερού από το κρύο. Συμβουλές για την αντιμετώπιση της παγωνιάς στον κήπο και το εξοχικό

Τι να κάνω για να μην σπάσουν οι σωλήνες νερού από το κρύο; Αυτή η ερώτηση απασχολεί κάθε φορά που έχουμε παγωνιά και η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Οι σωλήνες νερού θα παγώσουν

Όταν έχουμε συνθήκες παγετού οι σωλήνες νερού στον κήπο παγώνουν και σπάνε.

Αν η θερμοκρασία, ειδικά το βράδυ, πέσει κάτω από το μηδέν οι σωλήνες νερού θα παγώσουν και θα σπάσουν.

Αν δε λάβετε μέτρα προστασίας, οι σωλήνες νερού θα σπάσουν και θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα που θα σας κοστίσει πολλά χρήματα για να το επισκευάσετε και μεγάλη ταλαιπωρία.

Σας δίνω χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για να προλάβετε την καταστροφή.

Τι μπορείτε να κάνετε άμεσα για να μην έχετε ζημιές από το πάγωμα των σωλήνων νερού στον κήπο και το σπίτι

Οι σωλήνες του νερού θα παγώσουν. Αυτό δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Τι να κάνετε για να προλάβετε το σπάσιμο των σωλήνων.

Οι σωλήνες του νερού σπάνε όταν παγώσουν γιατί ο πάγος έχει μεγαλύτερο όγκο από το νερό και είναι ασυμπίεστος. Αν δεν βρει τρόπο να εκτονωθεί, σπάει τη σωλήνα από την πίεση που δημιουργεί.

Αφήστε τις βρύσες λίγο ανοιχτές ώστε να στάζουν. Η διόγκωση που θα δημιουργηθεί από τη δημιουργία πάγου μέσα στους σωλήνες νερού θα εκτονωθεί και οι σωλήνες δε θα σπάσουν.

Ανοίξτε όλες τις βρύσες. Όχι μόνο μία ή δύο. Ακόμη και αν βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη.

Σας συμβουλεύω να τις ανοίξετε τόσο ώστε να αρχίσουν να στάζουν. Ανοίξτε και τις βρύσες (βάνες) που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Το ότι βρίσκονται μέσα στο σπίτι δεν εξασφαλίζει ότι δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Αν έχετε βόθρο και όχι σύνδεση στο δίκτυο αποχέτευσης, μπορείτε να βάλτε μία λεκάνη κάτω από κάθε βρύση ώστε το νερό να στάζει σε αυτή.

Ειδικά π.χ. στη βρύση της κουζίνας, ανοίξτε τα ντουλάπια που βρίσκονται κάτω από αυτή.

Αν σκέφτεστε το λογαριασμό του νερού, πιστέψτε με το όφελος που θα έχετε θα είναι τεράστιο σε σχέση με το κόστος του υδραυλικού και της επισκευής.

Αποσυνδέσετε τα λάστιχα ποτίσματος από τις βρύσες. Το νερό που βρίσκετε μέσα στους σωλήνες ποτίσματος θα παγώσει πρώτο. Η πίεση που θα ασκηθεί, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη βάνα.

Αφαιρέστε τους αυτόματους ποτιστές από τις βρύσες και βάλτε τους μέσα σε θερμαινόμενο χώρο αφού πρώτα αδειάσετε το νερό από αυτούς. Αν δεν το κάνετε ο πάγος που θα σχηματιστεί μέσα τους θα καταστρέψει την ηλεκτροβάνα και τον αυτόματο ποτιστή.

Δεν θα αναφερθώ σε λύσεις του στυλ να ανάψετε φωτιές ή να βγάλετε έξω θερμαντικά σώματα για να ζεστάνετε τους σωλήνες γιατί αυτά δεν έχουν πρακτική αξία.

Η πιο σίγουρη λύση

Η πιο σίγουρη λύση είναι να κλείσετε τη κεντρική βάνα παροχής στο ρολόι της ΕΥΔΑΠ και να ανοίξετε όλες τις βρύσες στον κήπο και μέσα στο σπίτι.

Προετοιμάστε τους σωλήνες του κήπου για τη παγωνιά

Η λύση είναι μία. Πριν την παγωνιά, μονώστε τους σωλήνες όσο πιο καλά μπορείτε σε όλο το εκτεθειμένο μήκος τους, χωρίς να παραλείψετε τις γωνίες και τα δύσκολα σημεία.

Στην αγορά θα βρείτε πολλά προϊόντα για μόνωση σωλήνων.

Η μόνωση των σωλήνων θα μειώσει το πρόβλημα και θα σας διευκολύνει, δεν θα το λύσει 100%. Γι’ αυτό λάβετε όλα τα μέτρα που αναφέρονται στην προηγούμενη ενότητα.

Χρησιμοποιήστε βρύσες (βάνες) καλής ποιότητας!

Φροντίστε να έχετε νερό μέσα στο σπίτι

Κρατήστε αποθέματα νερού μέσα στο σπίτι για να έχετε να πιείτε και για την τουαλέτα. Γεμίστε μπουκάλια και λεκάνες.

Μην πτοηθείτε από την “αισθητική” των λεκανών γεμάτων με νερό. Βρίσκεστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό το λέω για κάποιες εκπροσώπους του ασθενούς φύλλου. Ακούς γυναίκα μου!… Οι περισσότεροι άνδρες έχουμε πάει στρατό και ξέρουμε τι σημαίνει πρακτικές λύσεις και επιβίωση.

Προστατέψτε τα δέντρα από τη παγωνιά

Ειδικά τα νέα δέντρα χρειάζονται προστασία ώστε να μην πέσει χιόνι ή νερό στα φύλλα τους, που όταν παγώσει θα τα καταστρέψει “κάψει”.

Καλύψτε τα νεαρά δέντρα με πλαστικές σακούλες ή αεροπλάστ.

Σκεφτείτε τα πουλιά και τα κατοικίδια

Ρίξτε τροφή στο χιόνι για τα πουλιά.

Φροντίστε τα κατοικίδια ζώα να έχουν τροφή, πόσιμο νερό και προστασία από το κρύο.

Ελπίζω οι πρακτικές συμβουλές μου να φανούν χρήσιμες και να σας βοηθήσουν.

Έχω βρεθεί και στις δύο πλευρές.

Αυτού που έπαθε γιατί δεν ήξερε και έτρεχε να βρει υδραυλικό και σε αυτού που έμαθε και δεν ξανα-έπαθε.

Tags: ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑΚΗΠΟΣΠΑΓΩΝΙΑΣΩΛΗΝΕΣΧΕΙΜΩΝΑΣ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top