Αναζήτηση πληροφοριών & εικόνων στο διαδίκτυο και στο Καλλιεργώ για όλα τα θέματα που σας ενδιαφέρουν

Εξοπλισμός-Προϊόντα-Υπηρεσίες-Κήπος

Το CropDiagnosis είναι μία φιλόδοξη Ελληνική προσπάθεια για την ανάπτυξη μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα (app) που θα μας επιτρέπει να κάνουμε διάγνωση των προβλημάτων που έχουν τα φυτά.

Το Νοέμβριο του 2015 είχα παρουσιάσει πρώτη φορά την ιδέα.

Σήμερα το CropDiagnosis app είναι διαθέσιμο για download από το Google Play, για Android κινητά.

Σάββατο, 11 Ιούνιος 2016 13:51

Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών;

Γράφτηκε από τον

Υπάρχουν στιγμές που κάνεις πραγματικά reset και λες "ΟΚ. Δεν ήξερα τίποτα μέχρι τώρα. Νόμιζα ότι ήξερα".

Μία τέτοια στιγμή ήταν όταν διάβασα το βιβλίο Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών του Γιάννη Μανέτα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Πως έφτασε το βιβλίο στα χέρια μου

Το βιβλίο έφτασε στα χέρια από μία σύμπτωση.

Η γυναίκα μου (άσχετη με τις καλλιέργειες), είπε σε κάποιον άσχετο με τις καλλιέργειες ότι διατηρώ το www.kalliergo.gr.

Εκείνος της είπε ότι τώρα διαβάζει ένα πολύ καλό βιβλίο για τα φυτά που τον έχει συνεπάρει. Της πρότεινε να μου το αγοράσει και να μου το δωρίσει, πράγμα που έγινε.

"Σου έφερα αυτό μου είπε, αλλά δεν ξέρω αν θα σου αρέσει. Εγώ το βρίσκω βαρετό γιατί είναι πυκνογραμμένο και γιατί δεν έχει εικόνες", μου είπε.

Πόσο λάθος έκανε!

Την πρώτη μέρα διάβασα 80 πυκνογραμμένες σελίδες. Τόσο συναρπαστικό το βρήκα!

Έτσι ευθυγραμμίστηκαν δύο άσχετοι, ένας ημιμαθής και ο Γιάννης Μανέτας και διαβάζοντας το βιβλίο άλλαξε ο τρόπος που βλέπω τα φυτά.

Έμαθα κι ένα μάθημα. Τα διαμάντια έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις.

Τι θα μάθουμε διαβάζοντας το βιβλίο

Για τα φυτά είναι η προφανής απάντηση.

Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι ο τρόπος που το κάνει.

Ο Γιάννης Μανέτας σε παίρνει από το χέρι, σα να ήσουν μικρό παιδί και σου δείχνει το κόσμο των φυτών χωρίς να σε ζαλίζει με περιτές λεπτομέρειες.

Έχω μεγαλώσει και μορφωθεί διαβάζοντας Αγγλική και Αμερικάνικη βιβλιογραφία γιατί τη θεωρώ την καλύτερη και ακομπλεξάριστη που υπάρχει.

Υπήρχαν στιγμές που ξεχνιόμουν και νόμιζα ότι διάβαζα ξένο βιβλίο μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Στην πραγματικότητα έχει συμβεί το αντίθετο. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί και στα Αγγλικά.

Ο λόγος μου θύμισε τον Carl Sagan στο Cosmos. Όπου μπορούσε να κάνει τα δύσκολα, απλά και εύκολα κατανοητά.

Εξηγεί τους μηχανισμούς που κάνουν τα φυτά, παρ' όλο που δεν κινούνται να είναι τα ζωντανά πλάσματα που έχουν επιβιώσει κάθε καταστροφής, σε αντίθεση με τα ζώα που έχουν υποστεί γιγαντιαίας κλίμακας αφανισμούς.

Εξηγεί τον τρόπο που λειτουργούν τα φυτά και επεξεργάζονται την ατμόσφαιρα.

Εξηγεί γιατί τα φυτά είναι υπεύθυνα για τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Φωτίζει τις "αισθήσεις" των φυτών, τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το περιβάλλον.

Μιλά για τους μηχανισμούς άμυνας των φυτών. Αυτούς που τους βοήθησαν να υπάρχουν για δισεκατομμύρια χρόνια.

Και πάρα πολλά άλλα μέσα στις 386 σελίδες του βιβλίου.

Τα φυτά είναι υπερ-ήρωες (super heroes) και πολύπλοκα χημικά εργοστάσια

Ήδη από τις πρώτες σελίδες ανάγνωσης του βιβλίου, θα αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε τα φυτά.

Δεν θα τα προσπερνάτε χωρίς πολύ σκέψη. Θα στέκεστε και θα τα θαυμάζετε. Από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα.

Θα έχετε αρχίσει να καταλαβαίνετε πόσα θαυμαστά πράγματα συμβαίνουν μέσα και γύρω από κάθε φυτό.

Θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε τα περί χώματος, συμβίωσης, αγρανάπαυσης, προσβολών, ασθενειών, μύκητες, βακτήρια, καρπούς, άνθη, έντομα, περιβάλλον, ζώα, ατμόσφαιρα, άνθρωπος.

Αυτή η δημοσίευση δεν έχει καμία σχέση με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ή το συγγραφέα του βιβλίου Γιάννη Μανέτα. Έγινε ως αποτέλεσμα της ανάγνωσης και ενθουσιασμού που μου προκάλεσε το βιβλίο "Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών". Η εικονογράφηση του βιβλίου έχει γίνει από την Μυρσίνη Μανέτα.

Πριν από μερικές ημέρες, οι εκδόσεις Σταμούλη μου έστειλαν ένα νέο βιβλίο τους.

Το “Κηπολόγιο - Απαντήσεις στις συνηθέστερες ερωτήσεις κηπουρικής”.

Οι εκδόσεις Σταμούλη το περιγράφουν ως “Το μικρό βιβλίο που φιλοδοξεί να γίνει ο πιστός σας φίλος στην ενασχόλησή σας με την κηπουρική και να απαντήσει στις συνηθέστερες ερωτήσεις που ταλανίζουν έναν επίδοξο κηπουρό.”

Πρωταρχικές πληροφορίες για την εφαρμογή Crop Diagnosis

Το Crop Diagnosis είναι μία νέα Ελληνική εφαρμογή που υπόσχεται ότι θα γίνει πολύτιμος φίλος του επαγγελματία και ερασιτέχνη καλλιεργητή καθώς θα τον βοηθά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στις καλλιέργειές του. Μέσα από μία σειρά ερωτήσεων θα κάνει διάγνωση και θα προτείνει την κατάλληλη χημική ουσία και τον τρόπο εφαρμογής της. Θα είναι διαθέσιμη το 2016 για κατέβασμα από τα Google Play και App Store και θα λειτουργεί σε smartphones με λειτουργικό Android και iOS αντίστοιχα.

Όλοι όσοι καλλιεργούμε επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με προβλήματα και προσβολές στα φυτά μας.

Μερικά από τα συμπτώματα των προβλημάτων στα φυτά μας είναι:

 • Φαγωμένα φύλλα
 • Προβλήματα στην ανάπτυξη του φυτού
 • Τρύπες στα φύλλα
 • Σημάδια στα φύλλα
 • Σημάδια στον καρπό
 • Σημάδια στον κορμό
 • Επιβλαβή έντομα στα φυτά

Τι κάνουμε όταν εμφανίζεται πρόβλημα ή ασθένεια στην καλλιέργεια και τα φυτά μας;

Ψάχνουμε βοήθεια και λύση στο πρόβλημα, είτε αναζητώντας λύσεις μέσω του Internet, είτε ρωτώντας τον γεωπόνο μας. Και στις δύο περιπτώσεις, απαραίτητη είναι η περιγραφή της καλλιέργειας και των συμπτωμάτων ώστε να γίνει διάγνωση του προβλήματος. Το επόμενο βήμα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η αναγνώριση των προβλημάτων μιας καλλιέργειας και η σωστή αντιμετώπισή τους αποτελούν δύσκολο έργο για τον γεωργό και τον γεωπόνο. Η σημασία τους όμως για την παραγωγική και οικονομική επιτυχία της γεωργικής επιχείρησης είναι αδιαμφισβήτητη. Ο γεωργός και ο γεωπόνος πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν τους παθογόνους παράγοντες οι οποίοι επιφέρουν ζημίες και ασθένειες στα φυτά. Η εύστοχη αναγνώριση των παραγόντων (έντοµα, ακάρεα, µύκητες, βακτήρια, νηµατώδεις), διάγνωση του προβλήματος και επιλογή δραστικών ουσιών/προϊόντων θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στόχος του Crop Diagnosis είναι να συνεισφέρει στη διάγνωση των παθογενειών και στην εύστοχη επιλογή και εφαρμογή προστατευτικών προϊόντων υποστηρίζοντας τον γεωργό και τον γεωπόνο κατά τη λήψη αποφάσεων. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από το νέο έτος στα Google Play και App Store.

Πως λειτουργεί το Crop Diagnosis

Βήμα 1ο

Ο χρήστης εισάγει κάποιες βασικές πληροφορίες για την καλλιέργεια όπως: είδος, στάδιο ανάπτυξης, έδαφος, κ.ά. ενώ η εφαρμογή εντοπίζει αυτόματα την τοποθεσία και λαμβάνει στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες.

Εισαγωγή βασικών πληροφοριών για την καλλιέργεια
Βήμα 1ο: Εισαγωγή βασικών πληροφοριών για την καλλιέργεια

Βήμα 2ο

Ο χρήστης καλείται να απαντήσει σε ένα έξυπνο ερωτηματολόγιο, ώστε η εφαρμογή Crop Diagnosis να μπορέσει να αναγνωρίσει το πρόβλημα. Το σύστημα καταλήγει σε πιθανές διαγνώσεις και εμφανίζει στην οθόνη σχετικές εικόνες. Ο χρήστης καλείται να επιλέξει ποια εικόνα ταυτίζεται με την κατάσταση του φυτού ώστε να καταλήξει στη διάγνωση.

Ο χρήστης ερωτάται να περιγράψει το πρόβλημα
Βήμα 2ο: Ο χρήστης ερωτάται να περιγράψει το πρόβλημα

Βήμα 3ο

Με βάση τη διάγνωση, η εφαρμογή Crop Diagnosis επιλέγει και εμφανίζει σε λίστα τις κατάλληλες δραστικές ουσίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για κάθε ουσία ο χρήστης μπορεί να διαβάσει περισσότερες πληροφορίες (μέθοδος εφαρμογής, τρόπος δράσης, σημάνσεις επικινδυνότητας κ.ά., τιμή) ώστε να διαλέξει ποια επιθυμεί να εφαρμόσει.

Εμφάνιση δραστικών ουσιών
Βήμα 3ο: Εμφάνιση δραστικών ουσιών

Βήμα 4ο

Αφού ο χρήστης επιλέξει τη δραστική ουσία, το Crop Diagnosis παρουσιάζει αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής (τρόπος παρασκευής ψεκαστικού υγρού, δοσολογία, ιδιαίτερες προφυλάξεις κ.ά.).

Οδηγίες χρήσης και εφαρμογής της δραστικής ουσίας
Βήμα 4ο: Οδηγίες χρήσης και εφαρμογής της δραστικής ουσίας

Πληροφορίες για τη βάση δεδομένων του Crop Diagnosis

Η βάση δεδομένων του Crop Diagnosis είναι πλήρως ενημερωμένη με:

 • τα είδη των καλλιεργειών
 • τα είδη των παθογόνων παραγόντων
 • απεικονίσεις συμπτωμάτων, σημείων και συνδρόμων των φυτονόσων
 • τις φυτοπροστατευτικές δραστικές ουσίες και τα χαρακτηριστικά αυτών

Πηγές πληροφόρησης αποτελούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανοιχτά δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό Οργανισμό Φυτοπροστασίας (European and Mediterranean Plant Protection Organization) και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ε.Ε. (Directorate-General for Health and Food Safety) κ.ά.

Η ομάδα πίσω από το Crop Diagnosis

Η εφαρμογή Crop Diagnosis αναπτύσσεται από την Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα έργου αποτελείται από ικανά και έμπειρα στελέχη οι γνώσεις των οποίων συνδυάζονται αρμονικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και από επιστημονικής αλλά και από επιχειρηματικής πλευράς. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. διαθέτει πλήρως στελεχωμένα τμήματα ανάπτυξης λογισμικού, κωδικοποίησης και καταχώρησης πληροφορίας (data entry) και διαχείρισης έργου (project management).

Οι επικεφαλείς των τμημάτων ανάπτυξης της εφαρμογής Crop Diagnosis είναι οι:

 • Γιώργος Νικολαΐδης: Υπεύθυνος ομάδας σχεδιασμού και ανάπτυξης και Project Manager
 • Ζαχαριάδου Μάρθα: Υπεύθυνη διοικητικού τμήματος και επικοινωνίας
 • Μουστάκας Άνθιμος: Data entry specialist

Η ομάδα πίσω από την εφαρμογή Crop Diagnosis
Η ομάδα πίσω από την εφαρμογή Crop Diagnosis. Από αριστερά προς τα δεξιά: Ζαχαριάδου Μάρθα, Μουστάκας Άνθιμος, Νικολαΐδης Γεώργιος

Τέλος, η επιστημονική ομάδα της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. αποτελείται από γεωπόνους εξειδικευμένους σε θέματα φυτοπροστασίας και παραγωγικότητας καλλιεργειών.

Σύνδεσμοι

Crop Diagnosis App
Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.

Επίλογος

Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει αντίστοιχη σχετική εφαρμογή διαθέσιμη μέσω των Google Play και App Store.

Εύχομαι τα καλύτερα στο Crop Diagnosis, σε αυτή την Ελληνική προσπάθεια. Σύντομα ελπίζω να έχω περισσότερα νέα και πληροφορίες.

Συντάκτης: Ηλίας Αντωνόπουλος
kalliergo.gr
AlterMarket Online Marketing για Επιχειρήσεις

Σάββατο, 06 Ιούνιος 2015 12:08

Edyn – Ο Συνδεδεμένος Κήπος

Γράφτηκε από τον

Τι θα λέγατε αν θα μπορούσατε να έχετε μία συσκευή που μετρά την κατάσταση του κήπου σας και εσείς να μπορείτε να δείτε τα στοιχεία μέσω του κινητού σας τηλεφώνου (iPhone ή Android) από όπου και αν βρίσκεστε;

Να μπορείτε να μετρήσετε την υγρασία του περιβάλλοντος, τη θερμοκρασία, τη φωτεινότητα, το pH, την υγρασία του χώματος και τα θρεπτικά συστατικά;

Κι όλα αυτά με μία μόνο συσκευή, αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο, μαζί με καταγραφή των στοιχείων στο χρόνο.

Ακούγετε ενδιαφέρον έτσι δεν είναι;

Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 13:31

Βαθύ πότισμα, πότισμα στη ρίζα με σωλήνα στο έδαφος

Γράφτηκε από τον

Τί είναι το βαθύ πότισμα;

Βαθύ πότισμα ονομάζουμε τον τρόπο άρδευσης (ποτίσματος) των φυτών με τρόπο ώστε το νερό να φτάνει πιο εύκολα στις ρίζες του φυτού, το φυτό να ποτίζεται αποτελεσματικά, κάνοντας οικονομία στην ποσότητα του νερού και χωρίς να υπάρχουν απώλειες από την επιφανειακή εξάτμιση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σελίδα 1 από 3

Οδηγός Καλλιεργητή

Οδηγός Καλλιεργητή
Χρήσιμα άρθρα για την καλλιέργεια

Κατάλογος Φυτών
Οδηγίες σποράς και καλλιέργειας φυτών, δέντρων και φρούτων. Εύκολη αναζήτηση και φωτογραφίες

Εχθροί και Ασθένειες Φυτών
Ανακαλύψτε από τι πάσχει το φυτό σας. Φωτογραφίες και συμπτώματα. Εύκολη αναζήτηση με παραμέτρους

Ημερολόγιο Κήπου

Ημερολόγιο Κήπου
Εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα

Πότε σπέρνω Πότε φυτεύω;
Μάθετε πότε σπέρνετε και πότε φυτεύετε τα φυτά σας

Κοινότητα Καλλιεργητών

Κοινότητα Καλλιεργητών
Η κοινότητα των καλλιεργητών

Forum των καλλιεργητών
Στο forum συζητάμε και ανταλλάσουμε απόψεις και εμπειρίες

Καιρός Πρόγνωση
Πρόγνωση καιρού για την Ελλάδα για τις επόμενες ημέρες

Δωρεάν Αγγελίες!

Όλες οι Αγγελίες
Δείτε χρήσιμες αγγελίες για τον κήπο και τους καλλιεργητές. Ανακαλύψτε προσφορές και προμηθευτές

Αγαπημένες Αγγελίες
Δείτε τις αγαπημένες αγγελίες σας. Αυτές που έχετε επιλέξει ως αγαπημένες

Προσθήκη Δωρεάν Αγγελίας
Δημοσίευσε τη δωρεάν αγγελία σου! Πρέπει να είσαι μέλος

Οι Αγγελίες μου
Δείτε και διαχειριστείτε τις αγγελίες σας. Πρέπει να είσαι μέλος

Οι Πόντοι μου
Δείτε πόσους πόντους έχετε για τη δημοσίευση αγγελιών. Πρέπει να είσαι μέλος

Πακέτα Πόντων
Επιλέξτε πακέτο πόντων. Πρέπει να είσαι μέλος

Σύνδεση Μελών - Εγγραφή Νέου Μέλους