Αναζήτηση πληροφοριών & εικόνων στο διαδίκτυο και στο Καλλιεργώ για όλα τα θέματα που σας ενδιαφέρουν

Λαχανικά-Κηπευτικά-Κήπος

Πιπεριές και μελιτζάνες είναι γεμάτος ο κήπος μου στα τέλη Οκτωβρίου!

Όση παραγωγή δεν πήρα το καλοκαίρι, την παίρνω τώρα.

Το καλοκαίρι του 2016 ήταν στην Αττική ένα θερμό και χωρίς βροχές καλοκαίρι. Αυτό επηρέασε τα παραγωγικά φυτά, τα οποία μπήκαν σε μία κατάσταση αναμονής.

Δευτέρα, 04 Ιούλιος 2016 01:01

Τα Καρότα βελτιώνουν την όραση. Ναι ή Όχι;

Γράφτηκε από τον

Τα καρότα βελτιώνουν την όραση. Αλήθεια ή μύθος;

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση ας μεταφερθούμε πίσω στα μαύρα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τετάρτη, 29 Ιούνιος 2016 13:49

Τα Πρώτα Αυθεντικά Ντοματάκια Σαντορίνης για το 2016

Γράφτηκε από τον

Πολλοί νομίζουν ότι τα ντοματάκια Σαντορίνης είναι μικρά όμορφα στρογγυλά ντοματάκια. Κάτι σαν και αυτά που γνωρίζουμε ως cherry tomatoes.

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Τα αυθεντικά ντοματάκια Σαντορίνης είναι μικρά άσχημα στην εμφάνιση, κακόσχημα ντοματάκια. Όσο κακομούτσουνα είναι, άλλο τόσο νόστιμα είναι!!.

Δευτέρα, 30 Μάιος 2016 00:47

Καλλιέργεια Καλαμπόκι – Βασικές γνώσεις

Γράφτηκε από τον

Πότε σπέρνουμε καλαμπόκια;
Ποιές είναι οι αποστάσεις σποράς των καλαμποκιών;
Γιατί σπέρνουμε πολλά καλαμπόκια μαζί;
Πως γονιμοποιείται το καλαμπόκι;
Ποιά είναι τα στάδια ανάπτυξης του καλαμποκιού;

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτό το άρθρο.

Εισαγωγή στο Καλαμπόκι - Αραβόσιτο

Το επιστημονικό όνομα του αραβοσίτου είναι Zea mays.

Ο αραβόσιτος ανήκει στην οικογένεια των αγροστώδων και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με άλλα καλλιεργούμενα σιτηρά όπως ο σίτος, το ρύζι, το κριθάρι και άλλα.

Παρότι το καλαμπόκι είναι βασική πηγή διατροφής σε πολλές χώρες, η θρεπτική του αξία είναι μικρότερη απ’ ότι στα άλλα σιτηρά. Επίσης το ψωμί που παράγεται από το καλαμπόκι, γνωστό με το όνομα μπομπότα, δεν είναι καλής ποιότητας. Το άμυλο καλαμποκιού (γνωστό και ως κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου) χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στην παραγωγή αμυλούχων προϊόντων και στην αλλαντοποιία. Στη Λατινική Αμερική το καλαμπόκι χρησιμοποιείται ως βάση ενός είδος ζύμης από την οποία παρασκευάζονται οι «τορτίγιας», επίπεδες πίτες που αντικαθιστούν το ψωμί.

Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος ή αραποσίτι ( σίταρος ή σιταροπούλα στην Κύπρο) έχει την επιστημονική ονομασία Zea mays.

Η Ελληνική επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Αραβόσιτος ο κοινός ή Ζέα η μαϋς. Κατάγεται από την Αμερικάνικη ήπειρο όπου ήδη πριν από 5.500 χρόνια το καλλιεργούσαν οι Ίνκας, οι Μάγια και οι Αζτέκοι.

Η Ελληνική ονομασία του, «αραβόσιτος», σημαίνει «ο σίτος (σιτάρι) των Αράβων» και εισήχθη στην Ελλάδα το 1600 από τη Βόρεια Αφρική.

Πότε σπέρνουμε καλαμπόκι

Σπέρνουμε το καλαμπόκι την Άνοιξη, 10 με 15 ημέρες μετά τους τελευταίες παγετούς στην περιοχή μας. Σημαντική παράμετρο αποτελεί η θερμοκρασία του εδάφους καθώς οι περισσότερες ποικιλίες αραβόσιτου δεν φυτρώνουν αν οι θερμοκρασία εδάφους είναι κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία του εδάφους φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου, οι σπόροι φυτρώνουν γρήγορα και τα φυτάρια καλαμποκιού εμφανίζονται από το έδαφος σε 7 με 10 ημέρες.

Το βάθος σποράς των σπόρων καλαμποκιού, εξαρτάται από την υγρασία στο έδαφος. Αν το έδαφός μας κρατά υγρασία ψηλά, τότε βάζουμε τους σπόρους σε βάθος 2 με 3 εκατοστά.

Αν στο έδαφός μας η υγρασία βρίσκεται βαθύτερα, σπέρνουμε τους σπόρους ακόμη και σε βάθος 8 εκατοστών.

Το καλαμπόκι θέλει πολύ νερό. Να το θυμάστε αυτό.

Ποια είναι η απόσταση σποράς των καλαμποκιών

Σπέρνουμε τα καλαμπόκια σε σειρές. Ποτέ μην σπέρνετε μόνο μία σειρά. Σπείρετε όσες περισσότερες σειρές μπορείτε, την μία κοντά στην άλλη. Το γιατί θα το δούμε στη συνέχεια και έχει σχέση με την διαδικασία γονιμοποίησης των καλαμποκιών. Σίγουρα έχετε δει τις εκτάσεις φυτεμένες με καλαμπόκι σε Ελλάδα και Αμερική, με τα καλαμπόκια το ένα δίπλα στο άλλο. Συνήθως μέσα σε τέτοιες εκτάσεις γίνονται και τα αγρογλυφικά.

Οι αποστάσεις σποράς των σπόρων καλαμποκιού σε μία γραμμή είναι 30 με 40 εκατοστά. Οι απόσταση ανάμεσα στις γραμμές είναι από 50 έως 100 εκατοστά.

Για οικιακή καλλιέργεια, θα συνιστούσα οι απόσταση ανάμεσα στις γραμμές να είναι κοντά στα 50 εκατοστά. Η σκίαση που δημιουργούν τα φυτά, μειώνει τον ρυθμό που το έδαφος χάνει το νερό λόγω της εξάτμισης. Επίσης, επειδή σίγουρα μιλάμε για περιορισμένο χώρο, θέλουμε να τον εκμεταλλευτούμε το δυνατόν περισσότερο.

Πως γονιμοποιείται το καλαμπόκι

Το καλαμπόκι έχει στο ίδιο φυτό και τα αρσενικά και τα θηλυκά γονιμοποιητικά όργανα. Είναι μόνοικο (monoecious).

αρσενική ταξιαρχία καλαμποκιού
Η αρσενική ταξιανθία του καλαμποκιού

Τα αρσενικά γονιμοποιητικά όργανα εμφανίζονται στην κορυφή με τη μορφή μίας αρσενικής ταξιανθίας που ονομάζεται φόβη (tessel). Από αυτήν προέρχεται η γύρης που θα γονιμοποιήσει τα θηλυκά άνθη.

θηλυκή ταξιαρχία καλαμποκιού
Η θηλυκή ταξιανθία του καλαμποκιού

Η θηλυκή ταξιανθία καλείται σπάδικας και βρίσκεται χαμηλότερα στο φυτό. Θα την παρατηρήσετε εύκολα καθώς έχει τη μορφή θύσσανου που εξέχει από την κορυφή του ωτίου. Μέσα στο ωτίο βρίσκεται αυτό που συνέχεια θα γίνει το καλαμπόκι που θα φάμε. Ότι μείνει από την θύσσανο όταν ωριμάσει το καλομπόκι, είναι οι καφέ μακρυές ίνες, αυτές που ονομάζουμε “μουστάκια” του καλαμποκιού.

closeup γύρης καλαμποκιού
Γύρη καλαμποκιού επάνω σε φύλλο καλαμποκιού

Για να γονιμοποιηθεί το καλαμπόκι, θα πρέπει η γύρης από την αρσενική ταξιανθία (φόβη) που βρίσκεται στην κορυφή, να φτάσει στη θηλυκή ταξιανθία (σπάδικας) που βρίσκεται χαμηλότερα. Κάθε ταξιανθία παράγει 2 με 25 εκατομμύρια κόκκους γύρης που παράγονται σε ανθήρες.

Αυτό γίνεται με φυσικό τρόπο και με τη βοήθεια του ανέμου, όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές. Και πότε είναι οι συνθήκες ιδανικές; Συνήθως δύο φορές την ημέρα. Μεταξύ 9 με 11 το πρωί που έχει φύγει η πρωινή υγρασία, και το απόγευμα. Το πρωί όμως έχουμε την πολύ μεγαλύτερη, κύρια, απελευθέρωση της γύρης.

closeup corn tassel
Λεπτομέρειες από την αρσενική ταξιανθία του καλαμποκιού. Διακρίνονται οι ανθήρες.

Δεν απελευθερώνουν ταυτόχρονα όλοι οι ανθήρες τη γύρη μαζί. Συνήθως αυτό γίνεται σταδιακά σε διάστημα 7 ημερών.

Η γύρη μεταφέρεται με τον αέρα και κάποια από αυτή πέφτει επάνω στον σπάδικα (φούντα) της θηλυκής ταξιανθίας που βρίσκεται χαμηλότερα και την γονιμοποιεί ώστε να αρχίσει να παράγεται ο καρπός του καλαμποκιού.

closeup corn silks
Λεπτομέρειες από τη θηλυκή ταξιανθία του καλαμποκιού

Το ενδιαφέρον είναι ότι μόνο το 5% περίπου της γύρης ενός φυτού, θα γονιμοποιήσει το ίδιο το φυτό. Το υπόλοιπο 95% προσπαθεί να γονιμοποιήσει τα κοντινά του φυτά. Γι' αυτό και σπέρνουμε τα καλαμπόκια κοντά το ένα στο άλλο. Για να μπορούν να γονιμοποιηθούν μεταξύ τους.

Tip: Αν έχετε λίγα καλαμπόκια, μπορείτε με ένα πινέλο, να παίρνετε γύρη από την αρσενική ταξιανθία και να τη μεταφέρετε στη θηλυκή ταξιανθία των γειτονικών φυτών.

Ο θύσανος της γονιμοποιημένης θηλυκής ταξιανθίας, από λευκό χρώμα, θα αρχίσει να γίνεται καφέ μέχρι τελικά να γίνουν τα γνωστά μουστάκια.

Ανάλογα με την επιτυχία της διαδικασίας γονιμοποίησης, τόσα περισσότερα σπυριά θα έχει το καλαμπόκι.

Ποιά είναι τα στάδια ανάπτυξης του καλαμποκιού;

Οι ειδικοί χωρίζουν τα στάδια ανάπτυξης του καλαμποκιού σε δύο φάσεις. Την Βλαστική και την Αναπαραγωγική.

Στην βλαστική φάση, μετράμε την ανάπτυξη του φυτού.

Στην αναπαραγωγική φάση, η προσοχή μετατοπίζεται στα στάδια ανάπτυξη και ωρίμανσης του καρπού.

Η βλαστική φάση χωρίζεται σε 10 ή 12 στάδια, όπου μετρώνται το πλήθος των φύλλων που βγάζει το φυτό και η ανάπτυξη των ταξιανθιών. Για να μη σας ζαλίζω με λεπτομέρειες που δεν είναι ο στόχος αυτού του άρθρου, μπορείτε να τα δείτε στην ακόλουθη φωτογραφία και στο ακόλουθο άρθρο “Corn Growth Development” από το Department of Agronomy του Kansas State University.

στάδια ανάπτυξης καλαμποκιού
Στάδια ανάπτυξης φυτού (βλαστική φάση)

Η αναπαραγωγική φάση μετράται σε 6 στάδια, ανάλογα με τη φάση ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού.

Άρδευση Λίπανση Καλαμποκιού

Μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το πότισμα, τη λίπανση, τους εχθρούς και τις ασθένειες του καλαμποκιού στην ακόλουθη πτυχιακή εργασία “ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΕΡΡΩΝ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ” των ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ και ΤΣΙΟΜΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, με επιβλέπων καθηγητή των Παλάτο Γεώργιο.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%8C%CE%BA%CE%B9
https://www.agry.purdue.edu/ext/corn/news/timeless/Tassels.html
http://www.ent.iastate.edu/pest/cornborer/stages-corn-development
http://eureka.lib.teithe.gr:8080/handle/10184/4866

Τετάρτη, 27 Απρίλιος 2016 15:55

Κολοκάσι. Το φυτό, οι χρήσεις, οι συνταγές

Γράφτηκε από τον

Είχα υποσχεθεί στον φίλο Βαλεντίνο Θεοφίλου ότι θα γράψω ένα άρθρο για το Κολοκάσι.

Έμαθα για το Κολοκάσι από τον Βαλεντίνο που γνώρισα τυχαία ταξιδεύοντας προς την Κομοτηνή.
Νέος, Κύπριος, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, κάναμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για πολλά θέματα στη διαδρομή προς την Κομοτηνή..

Του είπα για το kalliergo.gr και μου είπε ότι στην Κύπρο καλλιεργούν το Κολοκάσι. Τί είναι αυτό τον ρώτησα, πρώτη φορά το ακούω. Προσπάθησε να μου το περιγράψει, αλλά ήταν δύσκολο.

Έκανα μία μικρή έρευνα και να τι βρήκα για αυτό το ενδιαφέρον φυτό.

Τί είναι το Κολοκάσι;

κολοκάσι

Το φυτό που είναι γνωστό στη Κύπρο με την ονομασία Κολοκάσι, ταξινομικά ανήκει στην Οικογένεια Araceae (μονοκοτυλήδονα φυτά) και στο γένος Colocasia. Το γένος περιλαμβάνει το είδος Colocasia esculenta και το οποίο απαντάται σε πολλά μέρη του κόσμου, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Η ονομασία του φυτού (κολοκάσι), σχετίζεται με το λατινικό του όνομα (Colocasia esculenta).

Το κολοκάσι σχετίζεται με το Ξανθόσωμον (Xanthosoma) και το Καλάδιον (Caladium), φυτά που καλλιεργούνται συνήθως ως καλλωπιστικά και όπως αυτά μερικές φορές ονομάζεται αόριστα “αυτί του ελέφαντα” (elephant ear).

Είναι όμως φυτό κυρίως των τροπικών περιοχών και καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό στα νησιά του Ειρηνικού, στις περιοχές της Ασίας και στην Δυτική Αφρική.

Το κολοκάσι πιθανώς ήταν αρχικά γηγενές στους πεδινούς υγροτόπους της Μαλαισίας (taloes). Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το κολοκάσι ήταν σε καλλιέργεια στην υγρή τροπική Ινδία πριν από το 5000 π.Χ., πιθανώς προερχόμενο από τη Μαλαισία και από την Ινδία, μεταφέρθηκε δυτικότερα στην αρχαία Αίγυπτο, όπου περιγράφεται από Έλληνες και Ρωμαίους ιστορικούς ως μια σημαντική καλλιέργεια. Στην Ινδία, είναι γνωστό ως “gaderi”, με τα μικρότερα να ονομάζονται “arbi” ή “arvi” και να είναι πιο κοινά και πιο δημοφιλή. Στην Ινδονησία, ονομάζεται “talas” ή “keladi”.

Στην Αυστραλία, η Κολοκασία η εδώδιμος ποικ. η υδρόβιος (Colocasia esculenta var. aquatilis) είναι ιθαγενής στην περιοχή Κίμπερλι της Δυτικής Αυστραλίας, η ποικιλία esculenta έχει εγκλιματισθεί στη Δυτική Αυστραλία, τη Βόρεια Επικράτεια, το Κουίνσλαντ και τη Νέα Νότια Ουαλία.

Στην Τουρκία, η Κολοκασία η εδώδιμος είναι τοπικά γνωστή ως “golevez” και καλλιεργείται κυρίως στις Μεσογειακές ακτές, όπως στην Αλάγια, η οποία είναι μια περιοχή της Αττάλειας.

Αν και τροπικό φυτό, φαίνεται πως τα είδη που έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες της Κύπρου (καθώς επίσης τη Συρία και την Αίγυπτο) αρέσκονται σε ξηρό κλίμα με ψηλές όμως αρδευτικές ανάγκες.

Το κολοκάσι καλλιεργείται στην Κύπρο για τους εδώδιμους κόρμους του, δηλαδή τις μάππες και τις πούλλες, που είναι πλούσιες σε άμυλο, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Τόσο οι “μάππες” όσο και οι “πούλλες” αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η λέξη “μάππα” αναφέρεται στο κεντρικό κόρμο, ο οποίος βρίσκεται αμέσως κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και προσδιορίζεται ονομαστικά ως “Κολοκάσι Σωτήρας”. Η λέξη “πούλλα” αναφέρεται σε κορμίδια τα οποία αποτελούν τις δευτερεύοντες ή θυγατρικους κόρμους και οι οποίοι αναπτύσσονται προς τα πλάγια και προσδιορίζεται ονομαστικά ως “Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας”.

Ικαρία και Κολοκάσι

Το Κολοκάσι καλλιεργείται και στην Ικαρία. Το νησί που έγινε γνωστό για τη μακροζωία των κατοίκων του, πέρα από τις ομορφιές του.

Φυσικά χαρακτηριστικά του φυτού

κολοκάσι φυτό

Το Κολοκάσι είναι ποώδες φυτό το υπέργειο τμήμα του οποίου φθάνει σε ύψος τα 1,50 – 2,00 μέτρα. Το ριζικό σύστημα είναι θυσσανώδες (δηλαδή δεν υπάρχει κεντρική ρίζα) και ο κύριος όγκος του συναντάται περίπου μέχρι ένα μέτρο κάτω από το έδαφος.

“Τα φύλλα του φυτού (που είναι και το μόνο μέρος του φυτού πάνω από το έδαφος) αποτελούνται από τον μίσχο και το έλασμα. Ο μίσχος έχει σπογγώδη υφή εσωτερικά ενώ το έλασμα του φύλλου είναι γυαλιστερό και παχύ”. “Τα μεσογονάτια διαστήματα του κόρμου έχουν δακτυλιοειδές σχήμα, ο δε κόρμος στη διάρκεια της ανάπτυξης του εκπτύσσει θυγατρικούς κόρμους.

Οφθαλμοί συναντούνται μόνο στον πρώτο δακτύλιο (δακτύλιος κορυφής) και το μέρος αυτό μπορεί να διαχωριστεί και να χρησιμοποιηθεί σαν πολλαπλασιαστικό υλικό, διότι, το φυτό πολύ σπάνια ανθίζει και ως εκ τούτου δεν παράγει σπόρους”.

Χαρακτηριστικά του “Κολοκασιού Σωτήρας”

Φυσικά χαρακτηριστικά

Σχήμα: Ιδιαίτερο φυσικό χαρακτηριστικό του “Κολοκασιού Σωτήρας” αποτελεί το σχήμα της μάππας η οποία είναι κυλινδρική με τη μεγαλύτερη διάμετρο να βρίσκεται κοντά στη μέση του κόρμου και με ελαφρώς κυκλική έως μυτερή άκρη.

Διαστάσεις: Το μήκος του ορίζεται σε μέγιστο τα 30 εκατοστά και ελάχιστο τα 10 εκατοστά ενώ η διάμετρος του ορίζεται ως μέγιστη τα 15 εκατοστά και ως ελάχιστη τα 5 εκατοστά.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Υφή: Ανώμαλη επιφάνεια με ακανόνιστου σχήματος οφθαλμούς ή/ και άλλα πολύ μικρά εξογκώματα.

Εξωτερικό Χρώμα: Η μάππα (Κολοκάσι Σωτήρας) έχει ανοικτό χρώμα καφέ, με βαθύτερες αποχρώσεις. Το «πόδι» στη βάση της μάππας, ονομαζόμενο και “μούσουλος” από τους τοπικούς παραγωγούς, χαρακτηρίζεται ως υπόλευκου χρώματος, σχεδόν ίδιο με το εσωτερικό χρώμα.

Χρώμα σάρκας: Το χρώμα της σάρκας είναι από υπόλευκο έως ελαφρώς κίτρινο (ωχρό) και δεν αλλοιώνεται ουσιαστικά κατά το μαγείρεμα. Πολύ μικρές κουκκίδες καφέ χρώματος καλύπτουν όλη την επιφάνεια η οποία είναι σχετικά υγρή, αποτέλεσμα της ύπαρξης αλάτων οξαλικού ασβεστίου τα οποία καθιστούν το “Κολοκάσι Σωτήρας” (και γενικά όλα τα είδη κολοκασιού) ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση ως νωπό προϊόν. Το κολοκάσι θα πρέπει να ψηθεί ή να βραστεί ώστε να καταστεί κατάλληλο για βρώση. Η επιφάνεια της σάρκας είναι λεία και περιλαμβάνει πολύ μικρούς αμυλόκοκκους.

Οσμή: Ουδέτερη έως άοσμη.

Χαρακτηριστικά για το "Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας"

Φυσικά χαρακτηριστικά

Σχήμα: Το «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας» έχει σχήμα του οποίου τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι το κύρτωμα και το μικρότερο και πιο λεπτό μέγεθος της σε σχέση με τη μάππα το μυτερό άνω μέρος της.

Διαστάσεις: Δεν προσδιορίζονται ελάχιστα ή μέγιστα όρια.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Υφή: Ανώμαλη επιφάνεια με ακανόνιστου σχήματος οφθαλμούς ή/ και άλλα πολύ μικρά εξογκώματα.

Εξωτερικό Χρώμα: Έχει ανοικτό χρώμα καφέ, με βαθύτερες αποχρώσεις.

Χρώμα σάρκας: Το χρώμα της σάρκας είναι από υπόλευκο έως ελαφρώς κίτρινο (ωχρό) και δεν αλλοιώνεται ουσιαστικά κατά το μαγείρεμα.

Οσμή: Ουδέτερη έως άοσμη

Χρήσεις

Η κύρια χρήση του κολοκασιού, είναι η κατανάλωση των βρώσιμων κονδύλων και φύλλων του. Σε ακατέργαστη μορφή, το φυτό είναι τοξικό λόγω της παρουσίας οξαλικού ασβεστίου (calcium oxalate), και ραφίδων (κρυστάλλων οξαλικού ή πυριτικού ασβεστίου που βρίσκονται μέσα στους φυτικούς ιστούς) στα φυτικά κύτταρα. Ωστόσο, η τοξίνη μπορεί να ελαχιστοποιηθεί και ο κόνδυλος καθίσταται εύγευστος με το μαγείρεμα, ή με το ολονύκτιο μούσκεμα σε κρύο νερό.

Οι κόνδυλοι της μικρής στρογγυλής ποικιλίας (πούλλες), ξεφλουδίζονται και βράζονται, πωλούνται δε είτε κατεψυγμένοι, είτε συσκευασμένοι στα δικά τους υγρά ή κονσερβοποιημένοι. Τα φύλλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Το κολοκάσι και οι πούλλες είναι αρκετά διαδεδομένο φαγητό στην Κύπρο. Το φυτό καλλιεργείται εντατικά στο χωρίο Σωτήρα Αμμοχώστου. Στις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου, πραγματοποιείται στο χωριό το φεστιβάλ κολοκασίου.

Πωλείται επίσης ως καλλωπιστικό υδρόβιο φυτό.

Καθάρισμα

Δεν πλένουμε το καλοκάσι εξωτερικά γιατί βγάζει ένα γλοιώδες υγρό.

Αντί για να το πλύνουμε, το καθαρίζουμε καλά με χαρτί ή με βρεγμένη πετσέτα και στη συνέχεια αφαιρούμε τη φλούδα κόβοντάς τη με το μαχαίρι.

Μπορούμε επίσης να το βράσουμε όπως είναι και μετά να αφαιρέσουμε την φλούδα του. Δεν το τρώμε ποτέ ωμό (όπως είπαμε ήδη παραπάνω) γιατί περιέχει τοξίνες που αδρανοποιούνται με το βράσιμο.

Συνταγές με Κολοκάσι

κολοκάσι συνταγές

Κολοκάσι με χοιρινό και σέλινο

Κολοκάσι να το φάεις τζιαι να σπάσεις

Κολοκάσι στο τζάκι

Κολοκάσι καπαμά

Κολοκάσι στο Φούρνο (με Λαχανικά)

Κολοκάσι στο φούρνο νηστίσιμο (χορτοφαγικό)

Χοιρινό με κολοκάσι σε σάλτσα γιαουρτιού

Φιλέτο με πουρέ από κολοκάσι και σάλτσα ντομάτας με εστραγκόν - Κώστας Μαγουλάς

Κοτόπουλο με κολοκάσι

Πένες με πάστα από κανκιόφολες

Πηγές

ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΠΟΠ) "ΚΟΛΟΚΑΣΙ ΣΩΤΗΡΑΣ" και "ΚΟΛΟΚΑΣΙ-ΠΟΥΛΛΕΣ ΣΩΤΗΡΑΣ"

Κολοκασία η εδώδιμος

ΚΟΥΙΖ: ποιο λαχανικό καλύπτει το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικό σίδηρο;

Το Κολοκάσι, η Ικαρία και η μακροζωία

Δυστυχώς όπως θα καταλάβετε και παρακάτω, προληπτικά για τα κηπευτικά και τα λαχανικά μας δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα...

Για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις στα κηπευτικά μας θα ήταν φρόνιμο να ακολουθούμε κάποιες γενικές γραμμές όπως, να χρησιμοποιούμε πάντα υγιείς σπόρους και φυτά ( όσο μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε), η κοπριά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι καλά χωνεμένη γιατί ειδικά στα κηπευτικά η νωπή κοπριά προκαλεί τα εξής: έλκει ασθένειες και παράσιτα, τα βακτηρίδια της αποσύνθεσης παίρνουν το άζωτο για να συντηρηθούν τα ίδια, τα φυτά καίγονται από την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά την αποσύνθεση και επίσης έχει τοξικές ουσίες. Επιπλέον, καταστρέφουμε υπολείμματα από προηγούμενη καλλιέργεια που είχαμε, δεν πρέπει να φυτεύουμε το ίδιο λαχανικό για πολλά χρόνια στο ίδιο μέρος γιατί γίνεται καχεκτικό και αυξάνονται οι νηματώδεις και τέλος μπορούμε να φυτεύουμε τα κηπευτικά μας «παρέα» με άλλα φυτά που αλληλοπροστατεύονται από ασθένειες.

Σελίδα 1 από 6

Οδηγός Καλλιεργητή

Οδηγός Καλλιεργητή
Χρήσιμα άρθρα για την καλλιέργεια

Κατάλογος Φυτών
Οδηγίες σποράς και καλλιέργειας φυτών, δέντρων και φρούτων. Εύκολη αναζήτηση και φωτογραφίες

Εχθροί και Ασθένειες Φυτών
Ανακαλύψτε από τι πάσχει το φυτό σας. Φωτογραφίες και συμπτώματα. Εύκολη αναζήτηση με παραμέτρους

Ημερολόγιο Κήπου

Ημερολόγιο Κήπου
Εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα

Πότε σπέρνω Πότε φυτεύω;
Μάθετε πότε σπέρνετε και πότε φυτεύετε τα φυτά σας

Κοινότητα Καλλιεργητών

Κοινότητα Καλλιεργητών
Η κοινότητα των καλλιεργητών

Forum των καλλιεργητών
Στο forum συζητάμε και ανταλλάσουμε απόψεις και εμπειρίες

Καιρός Πρόγνωση
Πρόγνωση καιρού για την Ελλάδα για τις επόμενες ημέρες

Δωρεάν Αγγελίες!

Όλες οι Αγγελίες
Δείτε χρήσιμες αγγελίες για τον κήπο και τους καλλιεργητές. Ανακαλύψτε προσφορές και προμηθευτές

Αγαπημένες Αγγελίες
Δείτε τις αγαπημένες αγγελίες σας. Αυτές που έχετε επιλέξει ως αγαπημένες

Προσθήκη Δωρεάν Αγγελίας
Δημοσίευσε τη δωρεάν αγγελία σου! Πρέπει να είσαι μέλος

Οι Αγγελίες μου
Δείτε και διαχειριστείτε τις αγγελίες σας. Πρέπει να είσαι μέλος

Οι Πόντοι μου
Δείτε πόσους πόντους έχετε για τη δημοσίευση αγγελιών. Πρέπει να είσαι μέλος

Πακέτα Πόντων
Επιλέξτε πακέτο πόντων. Πρέπει να είσαι μέλος

Σύνδεση Μελών - Εγγραφή Νέου Μέλους