Borago officinalis

Κοινό όνομα: Borage – Βούγλωσσο – Μποράγκο

Τα μπλε χρώματος λουλούδια είναι πάντα καλοδεχούμενα σε έναν κήπο. Το Borage είναι μία από τις πιο αξιόπιστες πηγές. Συχνά αρχίζει να ανθοφορεί μόλις 8 εβδομάδες από τη σπορά του και συνεχίζει να παράγει λουλούδια μέχρι και τα πρώτα κρύα. Για τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους, το borage ήταν ένα ισχυρό ιατρικού ενδιαφέροντος βότανο, που εγγυώταν το θάρρος στη μάχη. Σήμερα τα φυτά αξιοποιούνται περισσότερο για τη διακοσμητική τους αξία, παρά για τις ιατρικές τους ιδιότητες. Τα ανοικτά τους μπλε λουλούδια προσθέτουν χρώμα και γεύση σε καλοκαιρινά ποτά, ενώ τα νεαρά φύλλα κάποιες φορές χρησιμοποιούνται και σε σαλάτες.
Το μποράγκο ή βούγλωσσο ή μποράντζα, προέρχεται από την αραβική λέξη “abu rache”, που σημαίνει ο πατέρας του ιδρώτα, λόγω της ιδιότητάς του να προκαλεί εφίδρωση και είναι αρκετά διαδεδομένο στην Κεντρική και Μεσογειακή Ευρώπη. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα φυτά με γαλάζια ανοιχτόχρωμα άνθη σε σχήμα αστεριού, ενώ τα φύλλα του έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και η μυρωδιά τους μοιάζει περίπου με αυτήν του αγγουριού.
Η ιστορία Το μποράγκο έγινε γνωστό στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους. Ήδη από τον 13ο αιώνα βρέθηκαν γραπτές αναφορές στην Αγγλία, ενώ το 1631, το μποράγκο υπήρχε στη λίστα των εισαγόμενων βοτάνων από τους εποίκους που πήγαιναν να εγκατασταθούν στη Νέα Αγγλία.
Στη Γερμανία το μποράγκο αποτελεί το βασικό συστατικό της γνωστής πράσινης σάλτσας “Φρανκφούρτη”, ενώ στην Αγγλία συμπληρώνει το διάσημο εγγλέζικο καλοκαιρινό ποτό που λέγεται «πιμς».
Το μποράγκο στην υγεία μας: Το μποράγκο θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και διαθέτει πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων. Μάλιστα, ο Πάρκινσον έλεγε ότι το μποράγκο μαλακώνει το χαρακτήρα και ελαττώνει το στρες. Αναλυτικότερα, το μποράγκο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και μέταλλα, ιδιαίτερα σε κάλιο, τονώνει τον οργανισμό, είναι ιδανικό για την καταπολέμηση του στρες και της γρίπης, βοηθάει στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας, μειώνει τον πυρετό και λόγω της περιεκτικότητάς του σε χλωρικό άλας του καλίου είναι εφιδρωτικό και διουρητικό.
Στη μαγειρική: Το μποράγκο χρησιμοποιείται στη μαγειρική τόσο για τα φύλλα του, όσο και για τα άνθη του, εμπλουτίζοντας γευστικά τις συνταγές μας. Τα ψιλοκομμένα φύλλα του, όταν είναι φρέσκα δίνουν υπέροχη γεύση σε σαλάτες και σάντουιτς, τα πιο ώριμα φύλλα είναι ιδανικά για σούπες, ενώ τα μπλε άνθη του χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και διακοσμούν τα κοκτέιλ με τζιν.
Ακόμη, ολόκληρα φύλλα ή ματσάκια του μπορούν να περαστούν σε χυλό και να τηγανιστούν, προσφέροντας μία ξεχωριστή πρωτότυπη γευστική πρόταση.
Πηγή: http://www.supa.gr/forums/f134/therapeutika-votana-sti-mageiriki-7535.html

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top