Αρχική » Κήπος-Κτήμα-Αγρόκτημα » Φεβρουάριος Εργασίες στον Κήπο

Φεβρουάριος Εργασίες στον Κήπο

Τον Φεβρουάριο έχουμε πολύ δουλειά στον κήπο και το χωράφι!

Ο Φεβρουάριος, ο τελευταίος μήνας του χειμώνα, είναι μήνας προετοιμασίας για την Άνοιξη! Πριν μπει η Άνοιξη, λοιπόν, πρέπει να προλάβουμε να κάνουμε κάποιες επείγουσες δεντροκομικές εργασίες.

Ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας με αρκετές βροχοπτώσεις, παγωνιά, αλλά και κάποιες καλές μέρες που θα αξιοποιήσουμε για να προετοιμάσουμε τον κήπο και το χωράφι μας για την Άνοιξη.

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι γεωπόνοι της εταιρείας Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδη, Μπασιώτης Παναγιώτης και Φυτά Ειρήνη.

ΚΗΠΟΣ – ΧΩΡΑΦΙ

ξεβοτάνισμα
Το Φεβρουάριο ξεβοτανίζουμε

  • Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μας, τις γαρδένιες, τις ορτανσίες και τις καλλωπιστικές δαμασκηνιές. (Το κλάδεμα των καλλωπιστικών γίνεται μετά την τελευταία παγωνιά του χειμώνα.)
  • Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας για να αεριστεί το έδαφος (όταν τα ζιζάνια είναι μικρά ακόμα).
  • Κάνουμε ξεβοτάνισμα στα κηπευτικά μας, κρατάμε τα ωφέλιμα βότανα (όπως είναι η τσουκνίδα) και τα αποξεραίνουμε.
  • Ετοιμάζουμε το χωράφι μας για την καλοκαιρινή καλλιέργειά μας.
  • Κρατάμε τα ξερά φύλλα και άλλα υλικά που θα βρούμε για να φτιάξουμε την κομπόστα μας (π.χ. ξερά ξύλα).
  • Τακτοποιούμε τους βραχίονες των υπό σχηματισμό δέντρων και τα δένουμε σε στηρίγματα, πασσάλους, διχάλες κ.λπ. για να τα προστατέψουμε από το δυνατό αέρα και να τα σχηματίσουμε σωστά.
  • Καθαρίζουμε τα παρτέρια και τις γλάστρες μας από τα υπολείμματα των φυτών που βλάστησαν τους προηγούμενους μήνες και πλέον έχουν μαραθεί.

ΦΥΤΕΥΣΗ – ΣΠΟΡΑ

  • Φυτεύουμε οπωροφόρα, και αν ο καιρός είναι καλός, μπορούμε να φυτέψουμε και αειθαλή οπωροφόρα.
  • Φυτεύουμε καλλωπιστικά φυτά όπως πετούνιες, σκυλάκια, βερβένα κ.λπ. σε προστατευμένο και θερμαινόμενο σπορείο.
  • Φυτεύουμε βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη (ντάλιες, λίλιουμ κ.λπ.)
  • Προετοιμάζουμε τις πρασιές μας για τις επικείμενες σπορές μας.
  • Μεταφυτεύουμε δενδρύλλια.
  • Μεταφυτεύουμε μαρούλια, πράσα και αγκινάρες.
  • Προετοιμάζουμε και διατηρούμε σε θερμό και προφυλαγμένο σημείο τους σπόρους της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κερασιάς, τοποθετώντας τους μέσα σε άμμο και καλύπτοντάς τους από πάνω.
  • Σπέρνουμε σπανάκι, σέσκουλα και πράσα.
  • Ξεκινάμε την πρώιμη σπορά ανοιξιάτικων λαχανικών (όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, ραπανάκια κ.λπ.) σε προστατευμένο και θερμαινόμενο σπορείο.
  • Φυτεύουμε αντίδια, μαϊντανό και σέλινο σε προστατευμένο και θερμαινόμενο σπορείο.
  • Φυτεύουμε κρεμμύδια, σπαράγγια και σκόρδα.
  • Φυτεύουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή.
  • Φυτεύουμε από μικρά παρακλάδια αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο κ.λπ.
  • Φυτεύουμε πατάτες (ανοιξιάτικες).
  • Φυτεύουμε καλάμια.
  • Φυτεύουμε καρότα και κουνουπίδια σε προστατευμένο σπορείο.
  • Κόβουμε τα μοσχεύματα κυδωνιάς, συκιάς, ροδιάς, φουντουκιάς και τα διατηρούμε σε θερμό και ελαφρύ χώμα, για να τα φυτέψουμε αργότερα.

ΠΟΤΙΣΜΑ

  • Ελέγχουμε την υγρασία στις γλάστρες μας και ποτίζουμε μόνο όταν χρειάζεται. Λόγω των πολλών αλλαγών στις καιρικές συνθήκες και της υγρασίας του εδάφους, ευνοούνται διάφορες ασθένειες που μπορούν να καταστρέψουν το ριζικό σύστημα των φυτών μας.

ΚΛΑΔΕΜΑ

  • Αν δεν το έχουμε κάνει ήδη, θα πρέπει να κλαδέψουμε το συντομότερο δυνατό!
  • Κλαδεύουμε πρώτα τα πυρηνόκαρπα στις θερμές περιοχές. Ξεκινάμε με τις ροδακινιές, τις βερικοκιές, τις δαμασκηνιές και τις κερασιές και έπειτα συνεχίζουμε με τις συκιές, τις αχλαδιές, τις κυδωνιές και τις μηλιές.
  • Κλαδεύουμε τα αμπέλια μας και τις ελιές.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

  • Κόβουμε και διατηρούμε τα εμβόλια μέσα σε άμμο, σε ψυχρό μέρος, ώστε να χρησιμοποιηθούν στους πρώιμους εμβολιασμούς.

ΛΙΠΑΝΣΗ

  • Λιπαίνουμε τα λαχανικά μας με κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη (τα λιπάσματα τα ρίχνουμε μακριά από την ρίζα των φυτών και σε διάστημα 15- 20 ημερών.)
  • Για τις χλωρώσεις (κιτρίνισμα φύλλων) χρησιμοποιούμε οργανικό σίδηρο. Προσοχή!! Ποτέ δεν βάζουμε το λίπασμα με το σίδηρο μαζί (εναλλάξ ανά 15- 20 ημέρες) για να μην «κάψουμε» τα φυτά μας.
  • Λιπαίνουμε τα καρποφόρα δένδρα μας και τα αμπέλια.
  • Λιπαίνουμε τα καλαμπόκια, τα κουκιά και τα μαρούλια.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΧΟΣ

  • Μεταφέρουμε σε προστατευμένες θέσεις τα φυτά που είναι ευπαθή στο ψύχος (όπως το κοράλλι, η καμέλια, η ορχιδέα κ.λπ.).
  • Προστατεύουμε τα λευκά κρεμμύδια και τα πράσα.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

  • Απομακρύνουμε τα αυγά των προνυμφών με κατάλληλα σκευάσματα.
  • Καθαρίζουμε τις πρασιές μας και καταστρέφουμε με φωτιά τυχόν υπολείμματα από προηγούμενες καλλιέργειες (π.χ. καρπούς και ξερά φύλλα), τα οποία μπορούν να γίνουν εστίες δημιουργίας μυκήτων ή να περικλείουν έντομα ή σπόρια πολλών ασθενειών και ιών.
  • Καλύπτουμε με επάλειψη ασβέστη τους κορμούς και τα χοντρά κλαδιά των δέντρων. Η αναλογία για ένα σωστό γαλάκτωμα ασβέστη είναι 8- 10 μέρη ασβέστη προς 100 μέρη νερού.
  • Ψεκάζουμε με χειμερινό πολτό ή χαλκό τα δένδρα μας.
  • Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση από τις μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ

  • Ξεκινάμε να κουρεύουμε το γκαζόν μας μια φορά την εβδομάδα. Σε περίπτωση που υπάρχουν σημεία στον χλοοτάπητα ξεραμένα από ασθένεια, κάνουμε επισπορά για να καλύψουμε τα κενά.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

  • Μαζεύουμε τους καρπούς από τα εσπεριδοειδή μας.
  • Συγκομίζουμε μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, κρεμμύδια, σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκουλα, βρούβες, τσουκνίδες, μάραθο και σέλινο.

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι γεωπόνοι της εταιρείας “Χορομίδη”

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι γεωπόνοι της εταιρείας Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδη, Μπασιώτης Παναγιώτης και Φυτά Ειρήνη.

λογότυπο Χορομίδης γεωπονικές επιχειρήσεις

Οι Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδη δραστηριοποιούνται στο χώρο του πρασίνου από το 1947, έχοντας στο φυτώριό τους πλήρη γκάμα καλλωπιστικών και οπωροφόρων, όπως και μοναδική γκάμα από γλάστρες εταιρειών, όπως serralunga, euganea, teraplast. Μπορείτε να μας επισκεφθείτε στο www.horomidis.gr.

Tags: ΕΡΓΑΣΙΕΣΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΚΗΠΟΣΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣΧΟΡΟΜΙΔΗΣ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top