Αναζήτηση πληροφοριών & εικόνων στο διαδίκτυο και στο Καλλιεργώ για όλα τα θέματα που σας ενδιαφέρουν

Tι είναι η Πτισάνη; Και πού κάνει καλό;

Η συζήτηση ξεκίνησε από κατερινα γεω 3 έτη πριν

Πτισάνη και εδω

 

 

Είναι το αποφλοιωμένο κριθάρι. Πολύ διαδεδομένη ήταν η θεραπεία με πτισάνη στην Αρχαία Ελλάδα όλων σχεδόν των ασθενειών και ειδικά των “οξέων¨(βαρέων) παθήσεων. Μ ετην πτισάνη έκαναν δυο ειδών αφεψήματα. Το ένα με “ολόκληρη πτισάνη” που περιείχε όλους τους σπόρους του ξεφλουδισμένου κριθαριού. Το άλλο λεγόταν “χυλός” και παρασκευαζόταν με τον ίδιο τρόπο, με την διαφορά οτι το στράγγιζαν για να το κάνουν πιο εύπεπτο. Διαδεδομένη ήταν η θεραπεία με πτισάνη και πριν την εποχή του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη.


“Πτισάνη μεν ούν δοκέει ορθώς προεκρίσθαι των σιτηρών γευμάτων εν τουτέοισι τοίσι νοσήμασι και επαινέω γε τους προκρίναντας” γράφει ο Ιπποκράτης. Το βιβλίο “περί διαίτης οξέων” του Ιπποκράτη επεκτείνεται τόσο πολύ στην θεραπεία ασθενειών με πτισάνη ώστε το βιβλίο αυτό μνημονευόταν από τους αρχαίους με τον τίτλο “περί πτισάνης”. Και μετά την εποχή του Ιπποκράτη η χρήση της πτισάνης ήταν τόσο μεγάλη που ο κωμικός Αλέξης είπε “Εαν επιχώριος ιατρός είπη τρύβλιον τούτω δότε πτισάνης έωθεν καταφρονούμεν ευθέως αν δε πτίσαναν και τρύβλιον θαυμάζομεν”. Ακόμη και κατά τους Ρωμαικούς χρόνους ο Ιατρός Αλέξανδρος Τραιλιανός λέει : “περί πάντων μεν ο της πτισάνης χυλός επιτήδειος”.

Δεν χρησιμοποιείται από τους σύγχρονους Έλληνες σχεδόν καθόλου το κριθάρι ενώ ήταν βασική διατροφή από την προϊστορική ακόμη εποχή. Γνωρίζουν όμως οι κτηνοτρόφοι μας ότι για να αποκτήσουν τα ζώα μυϊκή μάζα γρήγορα, χρειάζονται κριθάρι. “Επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ύπαρξη κριθαριού σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει την μείωση των στεφανιαίων καρδιακών νόσων”. Αυτή η ανακοίνωση επιτρέπεται να υπάρχει στα προϊόντα από κριθάρι στην Αμερική, και βασίζεται σε πρόταση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αφού σύμφωνα με “σημαντικά επιστημονικά στοιχεία” αποδεικνύεται μεταξύ άλλων και μείωση της χοληστερόλης.

Σήμερα η χρήση της πτισάνης στην Ελλάδα έχει εκλείψει και το όνομα ακόμη έχει ξεχασθεί.

Και όμως, στο βιβλίο του Α.Ρακαβαλή “ο πατήρ Παίσιος μου είπε” διαβάζουμε :

… Κάποτε είχα κολλήσει μια ουρολοίμωξη. Μέσα σε ένα χρόνο είχα πάρει πέντε φορές δυνατή αντιβίωση …. Πήγα να ζητήσω την συμβουλή του. “Θα πάρεις κριθάρι καθαρό. Θα το βράσεις μέχρι να ανοίγει το σπυρί του, και θα πίνεις το ζουμί μόνο” …. Πήρα ένα μεγάλο θερμός. Το γέμιζα βραστό νερό και έριχνα μια χούφτα κριθάρι. Το άφηνα όλο το βράδυ. Το πρωί το στράγγιζα και έπινα το ζουμί … Σε δεκαπέντε μέρες είχα γίνει καλά ….

Υπάρχει μόνο από το Αγρόκτημα Αντωνόπουλου, είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας και κατάλληλο για δυσανεξία γλουτένης, και όχι μόνο.

Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΘΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΣΤΑΧΕΙΣ ΚΡΙΘΗΣ ΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Βασική διατροφή του ανθρώπου από την προϊστορική εποχή έως και τον 16ο αιώνα.
Είναι εξαιρετική πηγή ευρέως φάσματος θρεπτικών ουσιών, απαραίτητων για τον οργανισμό , προκειμένου να αναπτυχθεί, να αναρρώσει αλλά και να διατηρηθεί σε υγιή κατάσταση.

Περιέχει βιταμίνες Ε,C του συμπλέγματος Β και είναι πλούσιο σε Β12. Επίσης καροτίνη, ασβέστιο, σίδηρο , μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, μόλυβδο, γερμάνιο, χαλκό, λίθιο, ψευδάργυρο, σελήνιο κ,λ,π Όλα σε αρμονική μεταξύ τους αναλογία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλύσεων της Ενώσεως Αναζήτησης Πηγών του Κέντρου Επιστημών και Τεχνολογίας και του Ιαπωνικού Κέντρου Ανάλυσης Τροφών, ειδικά ο πράσινος χυμός κριθαριού περιέχει 30 φορές περισσότερη β1 από το αγελαδινό γάλα, 7 φορές περισσότερο βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, 11 φορές περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα, 5 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, 6,50 φορές περισσότερη καροτίνη από το σπανάκι κ.λ.π.

Σημαντικά επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καταδεικνύουν ότι περιλαμβάνοντας το κριθάρι σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση κινδύνου στεφανιαίων καρδιακών νόσων αφού μειώνεται σημαντικά η κακή χοληστερόλη και τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης  ( Λιποπρωτείνες χαμηλής πυκνότητας ).

Η Οστεοπόρωση, προβλήματα συκωτιού, η ραχίτιδα, η ουρολοίμωξη, η δυσπεψία, ο διαβήτης, ο πυρετός, οξεία και χρόνια νεφρίτιδα και οξείς ρευματισμοί αντιμετωπίζονται με θεραπεία βασισμένη στο κριθάρι. Έχει διουρητικές ιδιότητες, καθαρίζει όλο τον οργανισμό, νεφρά κύστη.

Άρρωστοι, μωρά, παιδιά, και όσοι αναρρώνουν ωφελούνται αν τρώνε κριθάρι σε μορφή χυλού ή χυμού. Τα αποτελέσματα είναι πιο σημαντικά σε συνδυασμό με φρούτα και λαχανικά.
Κατάλληλο σε όσους έχουν δυσανεξία και αλλεργική αντίδραση στην γλουτένη.
Η καλύτερη εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση του ρυζιού στο μαγείρεμα.
Ο Ιπποκράτης συχνά χορηγούσε στους αρρώστους πτισάνη από κριθάρι, γνωρίζοντας την πολύ υψηλή θρεπτική του αξία και αναρρωτική του ικανότητα.

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Από βραδύς σε ένα θερμό με βρασμένο νερό ρίχνουμε δύο –τρεις κουταλιές κριθάρι. Το πρωί το σουρώνουμε. Το δε κριθάρι το τρώμε για πρωινό, το δε νερό το πίνουμε ως τσάι. Όσο περισσέψει το βάζουμε στο ψυγείο και το πίνουμε στην διάρκεια της μέρας ως χυμό ή νερό.

 

 

ΜΕ ΕΝΑ ΣΠΑΡΟ , ΔΥΟ ΤΡΥΓΟΝΙΑ ή πρωινο με πτισανη και χυμος (ΕΔΩ)

 

 

"Μ' ένα σμπάρο δυό τρυγόνια" : ΚΑΙ ρόφημα πρωινού ΚΑΙ ένα μπολ δημητριακά χωρίς να κάνεις τίποτα το πρωί. Τα ετοιμάζεις ολα αποβραδίς και το πρωί απλά απολαμβάνεις!
Βάζω σε ένα θερμός μία κουταλιά πτισάνη για κάθε κούπα τσαγιού.
Προσθέτω ένα μικρό κοματάκι κανέλλα για περισσότερο άρωμα και βραστό νερό μετρώντας κούπες.
Βιδώνω καλά το θερμός.
Πάω για ύπνο.
Οταν ξυπνώ σερβίρω το ρόφημα στις κούπες. Τό άρωμα είναι μοναδικό και το "τσάι" πτισάνης έχει ένα ωραίο πορφυρό χρώμα.
Αδειάζω και τη φουσκωμένη και χυλωμένη πτισάνη σε σουρωτήρι και σερβίρω σε μπολάκια με λίγο γιαούρτι , μέλι που είχα φέρει από τα Χανιά , αρκετή κανέλλα , ξηρούς καρπούς και ψιλοκομμένα φρούτα .

 

Θα πρέπει να είστε μέλος αυτής της ομάδας, πριν μπορέσετε να συμμετέχετε σε αυτή τη συζήτηση.
Κράνιος
Κράνιος
Η ζωή μας είναι πολύ λάθος.....
3 έτη πριν
κατερινα γεω
κατερινα γεω
Ο Ιπποκράτης , η πτισάνη και οι οξείες ασθένειες
www.ftiaxno.gr/2012/07/…
3 έτη πριν
Κράνιος
Κράνιος
Κατερίνα, αυτά είναι θέματα! Σ' ευχαριστώ για τις γνώσεις που μου προσφέρεις. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνεις είναι απίθανες.
Μου δείχνεις έναν ωραίο δρόμο.

Και πάλι θα σημειώσω ότι ... η ιστορία, η αγαπημένη σου επιστήμη, σου δίνει αυτή τη διάσταση.
3 έτη πριν
κατερινα γεω
κατερινα γεω
ΤΟΝΙΖΩ

Στο σιτάρι υπάρχει άφθονη γλου­τένη, που χρησιμοποιείται ως φυσική κόλλα (αλευρόκολλα) και δημιουργεί περιορισμένη μνήμη, επειδή συγκολλά­ περισσότερες πρωτεΐνες από όσες απαιτούνται και περιορίζει το απόθεμά τους. Έτσι, καταστρέφει τη φαντασία και το δημιουργικό πνεύμα. Είναι δε εγκληματική διότι επικολλάται στα τοιχώματα όλων των αγγείων απ' όπου διέρχεται, με τις αντίστοιχες επιβαρύν­σεις για την υγεία.
3 έτη πριν
κατερινα γεω
κατερινα γεω
εγω τωρα δεν καταλαβα. Ειναι η Πτισάνηη η Ζέα;

mystikapanoraias.blogspot.gr/2013/04/…

ΖΕΑ, ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΔΙΑΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Το δnμnτριακό ζέα οι περισσότεροι το γνωρίζουμε ως ντίνκελ και το βρίσκουμε συνήθως ως σπόρο, αλεύρι ή αρτοσκεύασμα στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Το δίκοκκο σιτάρι (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρ­χαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως ζεια, ζείδωρος, βρίζα, όλυ­ρα, emmer (Γερμανία), farro (Ιταλία) και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. dinkel). Η πόλη των Αθηνών ονομαζόταν και Ζείδωρος (ζωή + δώρον), διότι επί του εδάφους της καλλιεργούνταν, εκτός από την ελαία, και το δημητριακό ζεια, που, όπως θα δούμε, χαρίζει ζωή.

Οι αρχαίοι δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι. Το σιτάρι το είχαν ως τροφή των ζώων και το ονόμαζαν πυρρό. Έτρωγαν μόνο ψωμί από ζεια ή κριθάρι και εν ανάγκη μόνο από κριθάρι ανάμικτο με σιτάρι. Αν οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ψωμί από σιτάρι δεν θα είχαν τόσο υψηλή πνευματική ανάπτυξη.
Ο Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε τη στρα­τιά του μόνο με ζεια, για να είναι οι άντρες του υγιείς και πνευματικά ανα­πτυγμένοι.
Τη ζεια φορτοεκφόρτωναν από ένα λιμά­νι του Πειραιά που έλαβε το όνομα Ζέα και μέχρι σήμερα ονομάζεται έτσι. Στο σιτάρι υπάρχει άφθονη γλου­τένη, που χρησιμοποιείται ως φυσική κόλλα (αλευρόκολλα) και δημιουργεί περιορισμένη μνήμη, επειδή συγκολλά­ περισσότερες πρωτεΐνες από όσες απαιτούνται και περιορίζει το απόθεμά τους. Έτσι, καταστρέφει τη φαντασία και το δημιουργικό πνεύμα. Είναι δε εγκληματική διότι επικολλάται στα τοιχώματα όλων των αγγείων απ' όπου διέρχεται, με τις αντίστοιχες επιβαρύν­σεις για την υγεία.
Αντίθετα, η πρωτεΐνη στήριξης της ζειας διασπάται από τα ένζυμα και αφομοιώνεται από τον οργανισμό. Αυτό το χαρακτηριστικό της την κάνει πολύτιμη στον ανθρώπινο οργανισμό και αφήνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί ελεύθερα, να συλλαμβάνει, να σκέπτε­ται νέες ιδέες να δημιουργεί, να έχει όνειρα και φαντασία, να προάγει την επιστήμη.
Ευχή και ελπίδα να αρχίσουμε επιτέλους να μαθαίνουμε την αλήθεια που τόσο επιμελώς «κάποιοι» μας έκρυψαν! Ομάδα επιστημόνων του εξωτερικού έφτασε στη Θεσσαλονίκη το 1922, όπου έβρισκες τότε ανθρώπους από όλες τις φυλές. Ερεύνησαν προσεκτικά και δημοσίευσαν το πρώτο σύγγραμμα για τις ομάδες αίματος και τις ιδιαι­τερότητες κάθε φυλής. Εμπνευσμένοι από τον Ιπποκράτη, ο οποίος έλεγε στους ασθενείς «φάρμακά σου είναι η τροφή σου», σκέφτηκαν: ο Έλληνας έχει καθιερώσει υγιεινή διατροφή, ποια είναι όμως η βασική τροφή του; Βασική τροφή των Ελλήνων ήταν (και είναι) το ψωμί. Το ψωμί όμως των Ελλήνων ήταν από ζεια και όχι από σιτάρι ...
Μόλις οι κοσμοκράτορες διάβασαν αυτή την έκθεση της επιτροπής, έδωσαν εντολή, το 1928, να αναιρεθεί αμέσως η καλλιέργεια ζειας στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα. Ποιος μας στέρησε
αυτή την ασύγκριτη τροφή; Φυσικά κάποιος ... εθνάρχης.

Προς το τέλος του 1928 ο Ελευθέριος Βενιζέλος εξαφάνισε από τη βιβλιογραφία και τη μνήμη των Ελλήνων τη ζεια ή ζέα. Είπαν στους πολίτες ότι η ζεια είναι ζωοτροφή, γι' αυτό τα λεξικά την αναφέρουν έκτοτε ως ζωοτροφή, βλαβερή για την ανθρώπινη υγεία. Θέ­λουν τους πολίτες τελείως τυφλούς στη σκέψη και δούλους. Σε διάστημα 4 ετών δεν υπήρχε στην Ελλάδα σπόρος για ζεια. Όλοι οι Έλληνες την εγκατέλει­ψαν και μόνον ένας απ' όλους κράτησε τότε σπόρο ζειας.
Θρεπτικά συστατικά της ζέας:
Ανά 100 γραμμάρια περιέχει: ενέργεια 1414 kj (338 kcal), υδατάνθρακες 75,86 γρ., φυτικές ίνες 75,86 γρ., λίπος 1,63 γρ., πρωτεΐνη 1-0,34 γρ., βιταμίνη Α 11 IU, θειαμίνη (Β1) 0,316 mg, ριβοφλα­βίνη (Β2) 0,251 mg, νιασίνη (Β3) 4,270 mg, παντοθενικό οξύ (Β5) 1,456 mg, βιταμίνη 860,294 mg, φολικό οξύ (89) 38 mg, βιταμίνη Ε 0,85 mg, βιταμίνη Κ 5,9 mg, ασβέστιο 24 mg, σίδηρο 2,63 mg, μαγνήσιο 11 Ο mg, φώσφο­ρο 332 mg, κάλιο 51 Ο mg, νάτριο 2 mg, ψευδάργυρο 2,65 mg, μαγγάνιο 2,577mg.

Η ζέα ενδείκνυται για:

Μείωση της χοληστερόλης
Πρόληψη των καρδιαγγειακών πα­θήσεων
Πρόληψη του καρκίνου
Διαβήτη
Εμμηνόπαυση
Την υγεία του πεπτικού συστήματος
Την απώλεια βάρους

Οι Έλληνες εισάγουμε σήμερα αλεύρι ζειας από τη Γερμανία με το όνομα dinkel, ως μη περιέχον γλουτένη, αντί 6,45 ευρώ, ήτοι το αγοράζουμε δέκα φορές ακριβότερα από το σταρέ­νιο ...

Επιτέλους προ­σφάτως εγκρίθηκε η εισαγωγή στην Ελλάδα σπόρων Τriticum dicoccum (FARRO) για καλλιέργεια 2.000 στρεμ­μάτων περίπου ... Ήδη φούρνοι στη Θεσσαλονίκη άρχισαν να φτιάχνουν και πάλι ψωμί ζέας! Ζυμαρικά από ζέα θα βρείτε στα μικρά καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε φούρνους (δεν δίνουν ακόμα σε μεγάλες αλυσίδες).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Υγεία και διατροφή και ανήκει στον Κ.Θ. Μπουχέλο, ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
3 έτη πριν

Σχετικές Συζητήσεις

Οδηγός Καλλιεργητή

Οδηγός Καλλιεργητή
Χρήσιμα άρθρα για την καλλιέργεια

Κατάλογος Φυτών
Οδηγίες σποράς και καλλιέργειας φυτών, δέντρων και φρούτων. Εύκολη αναζήτηση και φωτογραφίες

Εχθροί και Ασθένειες Φυτών
Ανακαλύψτε από τι πάσχει το φυτό σας. Φωτογραφίες και συμπτώματα. Εύκολη αναζήτηση με παραμέτρους

Ημερολόγιο Κήπου

Ημερολόγιο Κήπου
Εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα

Πότε σπέρνω Πότε φυτεύω;
Μάθετε πότε σπέρνετε και πότε φυτεύετε τα φυτά σας

Κοινότητα Καλλιεργητών

Κοινότητα Καλλιεργητών
Η κοινότητα των καλλιεργητών

Forum των καλλιεργητών
Στο forum συζητάμε και ανταλλάσουμε απόψεις και εμπειρίες

Καιρός Πρόγνωση
Πρόγνωση καιρού για την Ελλάδα για τις επόμενες ημέρες

Δωρεάν Αγγελίες!

Όλες οι Αγγελίες
Δείτε χρήσιμες αγγελίες για τον κήπο και τους καλλιεργητές. Ανακαλύψτε προσφορές και προμηθευτές

Αγαπημένες Αγγελίες
Δείτε τις αγαπημένες αγγελίες σας. Αυτές που έχετε επιλέξει ως αγαπημένες

Προσθήκη Δωρεάν Αγγελίας
Δημοσίευσε τη δωρεάν αγγελία σου! Πρέπει να είσαι μέλος

Οι Αγγελίες μου
Δείτε και διαχειριστείτε τις αγγελίες σας. Πρέπει να είσαι μέλος

Οι Πόντοι μου
Δείτε πόσους πόντους έχετε για τη δημοσίευση αγγελιών. Πρέπει να είσαι μέλος

Πακέτα Πόντων
Επιλέξτε πακέτο πόντων. Πρέπει να είσαι μέλος

Σύνδεση Μελών - Εγγραφή Νέου Μέλους