Αναζήτηση πληροφοριών & εικόνων στο διαδίκτυο και στο Καλλιεργώ για όλα τα θέματα που σας ενδιαφέρουν

Λικέρ Κράνο. Για το φίλο μας το Χριστόφορο που με ρώτησε, αλλά και για όλους τους λάτρεις των παραδοσιακών συνταγών

Η συζήτηση ξεκίνησε από Κράνιος 3 έτη πριν

Λικέρ κράνο

 

Οι αναλογίες ( κατ' όγκο )

1. Μια κούπα κράνα ώριμα (όχι να λιώνουνε) και όσο γίνεται φρέσκα. Τα πλένουμε και τ' αφίνουμε να στεγνώσουν αφού τ' απλώσουμε σ' ένα καθαρό τραπεζομάντηλο.

2. Μια κούπα καλό κονιάκ. Μπορείτε να το βρείτε και χύμα.

3. Μια κούπα ζάχαρη.

Η διαδικασία

Τα ρίχνουμε σε γυάλινο μπουκάλι με φαρδύ λαιμό ή βάζο γυάλινο που να κλείνει καλά. Δεν το γεμίζουμε τελείως, ώστε να μπορούμε να το ταρακουνάμε. Ας μην αφήσουμε όμως και πολύ αέρα μέσα, δεν κάνει καλό. Αφήνουμε τόσο αέρα που θα λειτουργεί σαν θάλαμος απορόφησης των πιέσεων που μάλλον θα αναπτυχθούν κατά τη διαδικασία. Το κλείνουμε με φελό (πολύ καλά) ή, αν είναι βάζο, να έχει λάστιχο και να εφαρμόζει τέλεια.

Το βάζουμε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Εκεί θα το αφήσουμε 40 μέρες.

Στην αρχή η ζάχαρη κάθεται κάτω. Έτσι μια δυο φορές τη μέρα (δεν το ξεχνάμε) πάμε και το κουνάμε, το γυρίζουμε ανάποδα κτλ. Γι αυτό πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Εγώ το κουνάω αρκετά ώστε να διαλύεται η ζάχαρη. Είναι καλά να μην είναι πολύ μεγάλη η μπουκάλα, διότι κάθε μέρα αν το κάνεις θα καταλάβεις ότι συμφέρει να είναι μικρή. Προσοχή στις κινήσεις αλλά και στην τοποθέτηση. Ίσως στο εσωτερικό να έχει αναπτύξει μια πίεση. Ένα χαλίκι στην ταράτσα μπορεί να σπάσει το γυάλινο δοχείο.

Όσο θα περνάει ο καιρός, η ζάχαρη και η θερμότητα θα διασπάσουν τα κράνα. Οι ουσίες από τα κράνα θα περάσουν στο κονιάκ. Τα κράνα θ' αρχίσουν να ζαρώνουν. Η ζάχαρη πια δεν θα χωρίζει, δε θα φαίνεται, δε θα κάθεται κάτω.

Αν τα κράνα μας ήταν πολύ ώριμα θα διαλυθούν μέσα στο κονιάκ και θα το θολώσουν. Αυτό δεν το θέλουμε.

Η ζάχαρη, στην αναλογία που τη δίνω μπορεί να βγάλει όλα τα αρώματα του κράνου μέσα στο κονιάκ. Αν βάλουμε λιγότερη, δε θα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Το λικέρ μας θα είναι αρκετά γλυκό, αλλά δεν πειράζει. Στο τέλος της διαδικασίας μπορούμε να αραιώσουμε το λικέρ μας όσο θέλουμε, ρίχνοντας παραπάνω κονιάκ.

Δεν ρίχνουμε μέσα στο κράνο ξύλα κανέλας και γαρύφαλα, όπως ατυχώς κάνουν μερικοί, διότι τα έντονα αρώματά τους ανταγωνίζονται ή και παρεμποδίζουν την έκχυση των αρωμάτων των κράνων. Δεν ξέρω γιατί το κάνουν. Μάλλον θέλουν να σκουρίνουν το λικέρ. Μην το κάνετε.

Τα κράνα από μόνα τους θα δώσουν ένα υπέροχο άρωμα, υπέροχη γεύση, πλούσια και δυναμική.

Αποθήκευση

Αφού τελειώσει η διαδικασία, γεμίζουμε μικρά μπουκαλάκια για λικέρ ως απάνω και τα κλείνουμε. Ο σκοπός μας είναι να μην υπάρχει αέρας. Αλλά κι όταν ανοίξουμε ένα μπουκαλάκι, σε κάποια έκτακτη κατάσταση, να καταναλώσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα το λικέρ. Αν το βάλετε σε μια μπουκάλα του λίτρου πχ, πάντα  θα έχει αέρα μέσα, με αποτέλεσμα το λικέρ να χάνει η δύναμη και την εκρηκτική του γεύση λόγω οξειδώσεων. Δεν είναι τυχαίο που βάζανε τα λικέρ, από πάντα, σε μικρά μπουκαλάκια.

Τα αποθηκεύεται όπου θέλετε. Δε θα τα πειράξει το φως. Αλλά όταν κάποιο το ανοίξετε και δεν το αδειάσετε όλο, καλό είναι να το φυλάξετε σε σκοτεινό μέρος.

 

Με τον τρόπο που σας περιέγραψα έχω φτιάξει ο ίδιος πολλές φορές κράνο λικέρ. Είναι το πιο εντυπωσιακό λικέρ. Μου έχουν δώσει άριστα όλοι. Έχω κάνει δώρο πολλές φορές κι έχω κάνει ανθρώπους να παραμιλούν.

Πριν να το πετύχω έχω κάνει αρκετά λάθη. Έχω φτιάξει κι άλλα λικέρ, αλλά αυτό το λικέρ μ' έκανε να αποφασίσω να καλλιεργήσω κρανιές. Έχω ένα μικρό κτήμα με κρανιές πέντε χρόνων. Τώρα δεν πάω πια στο βουνό να γκρεμοτσακιστώ για κράνα.

 

Μπορείτε να με ρωτήσετε ό,τι θέλετε. Οι πρώιμες κρανιές ήδη έχουν αρχίσει να είναι έτοιμες για συγκομιδή. Είναι καιρός να φτιάξετε το κράνο σας, αν μπορείτε να βρείτε κράνα. Από αρχές Αυγούστου μπαίνουμε στην εποχή του κράνου. Τα τελευταία θα τα βρούμε το Σεπτέμβρη. Εξαρτάται βέβαια κι από την ποικιλία κι από τον τόπο και τον καιρό.

Θα πρέπει να είστε μέλος αυτής της ομάδας, πριν μπορέσετε να συμμετέχετε σε αυτή τη συζήτηση.
αntilogos
αntilogos
Την Καλησπέρα μου Σας παραθέτω χρήσης της κρανιάς:
Χρήσης:
α) Ως καλλωπιστικός θάμνος λόγο της έντονης και ιδιαίτερης ανθοφορίας του μέσα στο χειμώνα
β) για τα προιόντα της.

Αξιοποιούνται ο καρπός, ο πυρήνας, το ξύλο, ο φλοιός , και οι ρίζες του φυτού.

Ο καρπός:
σαν φρέσκο φρούτο, αποξειραμένο για κονσερβοποίηση, συμπυκνωμένους χυμούς, γλυκά. Επίσης διατηρείται σε άλμη και χρησιμοποιείται όπως οι ελιές. Επίσης φτιάχνεται λικέρ και μαρμελάδα. Σημ. (το φρούτο έχει χαμηλή πηκτίνη και έτσι θα πρέπει να παρασκευάζεται σε συνδιασμό με άλλα φρούτα.) Επίσης με το βράσιμο των καρπών βάφουμε αυγά. (κατά το βράσιμο βγαίνει κόκκινο χρώμα)

Πυρήνας:
μπορεί να εξαχθεί μικρή ποσότητα βρώσιμου ελαίου ή να κονιορτοποιηθεί και ψημένο να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του καφέ.

Ξύλο:
το ξύλο της κρανιάς είναι βαρύτερο από το νερό και δεν επιπλέει. Είναι πολύ σκληρό ξύλο και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται για κατασκευή εργαλείων, βελών, εξαρτήματα μηχανών, γκλιτσόξυλων, βεργών.

Φλοιός:
Με επεξεργασία του φλοιού, εξαγόταν στο παρελθόν χρωστική κατάλληλη για βυρσοδεψία. Επίσης στη φαρμακευτική.

Οι ρίζες και οι βλαστοί στη φαρμακευτική
4 μήνες πριν
Κράνιος
Κράνιος
Τα τρώμε. Μόνο ... μη σπάσουμε κανένα δόντι. Τα κουκούτσια τους είναι πολύ σκληρά σαν σίδερο.
Το χειμώνα κοντά στο τζάκι, πίνοντας τσιπουράκι.
Κι έτσι όπως είναι, αν τα βάλεις σε κρέας που ψήνεις, μάλλον θα δώσουν μια πινελιά στη γεύση.
Όχι, δεν τα πετάμε. Εγώ έχω κρατήσει κράνα που περάσανε από τη διαδικασία του λικέρ, ένα χρόνο εκτός ψυγείου, μέσα σ' ένα μπολ. Μέχρι που τα έφαγα όλα....
9 μήνες πριν
packo70
packo70
χαιρετε,τα κρανα μπορείς να τα φας ή τα πεταμε;
10 μήνες πριν
Κράνιος
Κράνιος
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πληροφορίες για τη χρήση της κρανιάς που προέρχονται από τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας στη περιοχή της Καστοριάς. Οι κάτοικοι εκεί μαζεύανε τα κράνα και ξεραίνανε τα κουκούτσια τους στη ντουλάπα.

Όταν είχαν πόνους στη μέση, ή πέτρα στο νεφρό, έβραζαν τα κουκούτσια σε νερό και πίνανε μισό ποτηράκι κάθε βράδυ. Επίσης, όταν είχανε «καρναβίτσες» ή αλλιώς μυρμηκίες όπως τις ονομάζουμε σήμερα, έκαιγαν τα κλαδιά της κρανιάς, έπαιρναν τη στάχτη, την αραίωναν σε νερό και την τοποθετούσαν επάνω στη μυρμηκία. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους μετά από τη διαδικασία αυτή οι μυρμηκίες εξαφανίζονταν.

www.terrapapers.com/

Ανδρέας: Είχα σοβαρό πρόβλημα με τη μέση μου. Ίσως να κατάφερα να το λύσω τρώγοντας κράνα, πίνοντας λικέρ κράνο κτλ. Δεν το ξέρω. Θα το ψάξω περισσότερο. Αλήθεια, δύο δισκοκήλες μεγάλες, είναι πολλές. Πώς εξαφανίστηκαν; Είναι απορίας άξιον.
2 έτη πριν
κατερινα γεω
κατερινα γεω
Λοιπον με τοσα και με τοσα για το λικερ , εσκασα απο την ζηλεια και ηθελα κι εγω να φτιαξω. Ειχα ομως ενα μεγαλο προβλημα. Που να βρω τα κρανα! Αιφνης μια κοπελα απο το πουθενα μου ειπε, "μου δωσανε μια τσαντα κρανα και δεν ξερω τι να κανω, τα θες?" Λαλησα!! Ομως μην εχοντας προσβαση στου ιντερννετι εκανα την συνταγη που μου κοψε η γκλαβα μου, τουτεστιν εβαλα κρανα και κονιακ λευκο μονο, χωρις την ζαχαρη. Παει ηδη μια εβδομαδα, το κονιακ εχει ηδη γινει κοκκινο και ξινο. Αφου διαβασα πριν λιγο την συνταγη σου, ετρεξα και εβαλα ζαχαρη. Τωρα πες, εκανα καλα? Κιαν δεν εκανα tant pis. Παντως κρατησα κι ενα μιικρο βαζακι χωρις ζαχαρη να το ριχνω στο τσαι μου τον χειμωνα, οπως με συμβουλεψε μια γυναικα αγνωστη.
Υ.Γ. Χαιρετισματα απο τον Γιωργο.
3 έτη πριν
Κράνιος
Κράνιος
Καλησπέρα τώρα πια. Τώρα το είδα.
Έχω φάει αποξηραμένα, έχω φάει και φρέσκα.
Τα φρέσκα Χριστόφορε είναι δικά μου. Αν και είναι σε γλάστρες (πλην ενός που έχω φυτέψει στο χώμα, τα περισσότερα εχουν ανθούς και καρπούς, άγουρους και ώριμους. Κάθε μέρα μαζεύω μια καλή χούφτα. Τα πλένω λίγο και τα τρώω, όχι ένα ένα. Γεμίζω το στόμα μου για να πιάσει ο ουρανίσκος μου τη γεύση. Ε, και είναι γλυκά, έχουν μια υποψία γεύσης από ντομάτα, αλλά και κάτι που τα χαρακτηρίζει σαν φρούτα. Έχουν τη δικιά τους γεύση δηλαδή.
Αυτά.
Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου με τα γκότζι. Λέω όμως ότι ίσα ίσα θα προλάβουν πριν το χειμώνα να ξεφύγουν από την κατάσταση του ... χόρτου. Όταν είναι μικρά είναι πολύ ντελικάτα, σα χορταράκια.
Είναι καλά να τα φυτέψεις σε βαθιές γλάστρες. Αναπτύσσουν φοβερό
ριζικό σύστημα, που ψάχνει να κατέβει σε βάθος.
Δοκίμασε και τώρα, αλλά να δοκιμάσεις καλύτερα νωρίς την άνοιξη, ώστε να τα πάρει η άνοιξη και να ξεφύγουν. Μην ξεχνάς είναι φυλλοβόλα και στην αρχή του χειμώνα θα μείνουν χωρίς φύλλα.
3 έτη πριν
antilogos
antilogos
Αφαιρέθηκε
3 έτη πριν
Κράνιος
Κράνιος
ΟΚ Χριστόφορε. Γράψε μου εδώ ότι νομίζεις για το ωραίο θέμα που συζητάμε. Κάποια στιγμή θα τα διαβάσω και θα σου απαντήσω συνολικά. Κι αν συναντηθούμε πάλι όπως σήμερα θα το ξεσκονίσουμε περισσότερο το ζήτημα.

Ανδρέας, Το κράνιος είναι παρατσούκλι. Κράνιος μπορεί να είναι ο καθένας, τι έγινε. Κι εσύ, αφού έχεις κρανιές.
Χαίρομαι που μιλάω μαζί σου. Έχω διαβάσει πολλά από τα κείμενά σου.
3 έτη πριν
Κράνιος
Κράνιος
Κατερίνα σε χαιρετώ κι εγώ. Ο Χριστόφορος μ' έχει πατήσει ακριβώς στο ευαίσθητο σημείο μου.
Εμείς τα είπαμε και στα πμ . Ας κλείσουμε ένα ραντεβού εδώ ύστερα από 20 μέρες την ίδια ώρα... Χαχαχαααα.....
Καλό διάβασμα...
Κι εγώ θα την κάνω. Ούτε για φαΐ δε θα σταθώ.
3 έτη πριν
antilogos
antilogos
Αφαιρέθηκε
3 έτη πριν
antilogos
antilogos
Αφαιρέθηκε
3 έτη πριν
κατερινα γεω
κατερινα γεω
Αγαπητοι σας αποχαιρετω, ωρα για Cohen και διαβασμα. Καλη συνεχεια.
3 έτη πριν
Κράνιος
Κράνιος
Δεν θα έχω δοκιμάσει. Σίγουρα όμως είναι κάποιο είδος κρανιάς.
Χριστόφορε, σε τι υψόμετρο έχεις φυτέψει τις δικές σου κρανιές;

Πρέπει να ρωτήσουμε τη θεία τι τρώει!
Μπορεί να έχει φάει κράνα ή γκότζι ή να πίνει τσάι του βουνού, ελληνικό. Κάτι κάνει σίγουρα. Φυσική ζωή σίγουρα.
Ναι, είμαι μικρός. Και τώρα όσο πάω και μικραίνω περισσότερο. Διπλώνω...
3 έτη πριν
antilogos
antilogos
Αφαιρέθηκε
3 έτη πριν
Κράνιος
Κράνιος
Δεν είδα τι έχεις βάλει στο φόρουμ. Θα το δω.
Για γκότζι, ένα θα σου πω: Πήρα γκότζι για να φάω, αποξηραμένους καρπούς, τους μούλιασα στο νερό, έβγαλα τα σποράκια τους, τα έβαλα σε σπορείο, όπως λέει κάπου ένας φίλος κρητικός στο φόρουμ, και φυτρώσανε σα χορτάρι πυκνά. Απ' αυτά εχω 20 γλάστρες στην αυλή μου, κι ένα το φύτεψα στο χώμα. Όλα προκόψανε. Μαζεύω και καρπούς. Είναι αρκετά ελκυστικοί οι καρποί του φρέσκοι. Τώρα δεν ξέρω τι να τα κάνω. Μάλλον θα τα φυτέψω στην αυλή μου, που είναι φίσκα από δέντρα, τριανταφυλιές, αρωματικά και δε συμμαζεύεται.
Τα γκότζι θέλουν στραγγερό τόπο και πότισμα κάθε δυο τρεις μέρες. στη γλάστρα θέλουν κάθε δεύτερη μέρα.
Είδα όμως ότι αν δεν είχα γάτες δε θα έτρωγα ούτε ένα! Τα σπουργίτια τα τριγυρνάνε. Αν τους τη πέσουν θα μου τα μαδήσουν.
Για καλλιέργεια τα γκότζι μάλλον πρέπει κανείς να τα μελετήσει καλά. Αν τα μάθω, αν δω ότι συμφέρει, αν δεν έχουν αρρώστειες και κιδνύνους που μπορεί να μας ταλαιπωρούν, θα δω τι θα κάνω. Το πολύ πολύ να νοικιάσω κανένα χωράφι να το κάνω απόπειρα.
Αλλά είμαι κοντά στα εξήντα πια.
Μπορεί όλα αυτά να είναι απλά ένας ωραίος τρόπος να το παίζω νέος....
3 έτη πριν
antilogos
antilogos
Αφαιρέθηκε
3 έτη πριν
antilogos
antilogos
Αφαιρέθηκε
3 έτη πριν
Κράνιος
Κράνιος
xapaki.blogspot.gr/2012/06/…

Να, αυτά λέω, μάλλον δεν είναι κράνα. Αυτά που δείχνουν σ' αυτή τη φωτογραφία. Δεν είναι σαν τα κράνα που λέμε. Αν είναι, τότε θα φάω τα μουστάκια μου.
Τέτοιες έχει ένας γείτονας στο φράχτη του κι έχουν φυτρώσει στο δίπλα οικόπεδο που φτιάχνω περιβόλι. Και μεγαλώνουν με ταχύτητα αυτές.
Για κοίτα το και συ και πες μου. Γιατί αν είναι έτσι, θα τις λέμε αυτές καμπίσιες. Χαχαχαααα....
Στο φράχτη του γείτονα καρποφορούν φουλ. Τα κοτσίφια κάνουν πάρτι το φθινόπωρο ....
3 έτη πριν
Κράνιος
Κράνιος
Σε ορεινό. Γύρω στα 700 μέτρα. Δε γίνονται στα πεδινά. Αυτές που γίνονται στα πεδινά είναι ... cornus αλλά μάλλον δεν είναι mas. Χαχαχαχα.... Αληθεια. Υπάρχουν και κάτι άλλες κρανιές που κάνουν κάτι τσαμπιά μικροσκοπικά κράνια! Δεν ξέρω αν είναι χρήσιμα. Όμως τις έχω εντοπίσει κοντά στον κήπο μου, σε 5 μέτρα υψόμετρο δηλαδή. Είναι ολόιδιες. Μόνο στον καρπό διαφέρουν.
Αυτές που φύτεψα για δοκιμή, εδώ κοντά στη θάλασσα, γρήγορα ξεράθηκαν.
Εκείνες στο βουνό, δε λάθεψε ούτε μία. Μία την είχα χάσει, τη βρήκα μετά από 15 μέρες, οι ρίζες της είχαν γίνει φρύγανο, τη φύτεψα κι έπιασε! Τρομερά ανθεκτικά δέντρα.
Αλλά να σου πω. Αν δεν είναι έφορο το χωράφι και ποτιστικό, δεν είναι δυνατόν να έχει κάποιος εισόδημα της προκοπής.
Εγώ ένα καπρίτσιο μου ικανοποίησα. Αλλά αν μου προκύψει και εισόδημα δε θα πω όχι.
3 έτη πριν
antilogos
antilogos
Αφαιρέθηκε
3 έτη πριν

Σχετικές Συζητήσεις

Οδηγός Καλλιεργητή

Οδηγός Καλλιεργητή
Χρήσιμα άρθρα για την καλλιέργεια

Κατάλογος Φυτών
Οδηγίες σποράς και καλλιέργειας φυτών, δέντρων και φρούτων. Εύκολη αναζήτηση και φωτογραφίες

Εχθροί και Ασθένειες Φυτών
Ανακαλύψτε από τι πάσχει το φυτό σας. Φωτογραφίες και συμπτώματα. Εύκολη αναζήτηση με παραμέτρους

Ημερολόγιο Κήπου

Ημερολόγιο Κήπου
Εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα

Πότε σπέρνω Πότε φυτεύω;
Μάθετε πότε σπέρνετε και πότε φυτεύετε τα φυτά σας

Κοινότητα Καλλιεργητών

Κοινότητα Καλλιεργητών
Η κοινότητα των καλλιεργητών

Forum των καλλιεργητών
Στο forum συζητάμε και ανταλλάσουμε απόψεις και εμπειρίες

Καιρός Πρόγνωση
Πρόγνωση καιρού για την Ελλάδα για τις επόμενες ημέρες

Δωρεάν Αγγελίες!

Όλες οι Αγγελίες
Δείτε χρήσιμες αγγελίες για τον κήπο και τους καλλιεργητές. Ανακαλύψτε προσφορές και προμηθευτές

Αγαπημένες Αγγελίες
Δείτε τις αγαπημένες αγγελίες σας. Αυτές που έχετε επιλέξει ως αγαπημένες

Προσθήκη Δωρεάν Αγγελίας
Δημοσίευσε τη δωρεάν αγγελία σου! Πρέπει να είσαι μέλος

Οι Αγγελίες μου
Δείτε και διαχειριστείτε τις αγγελίες σας. Πρέπει να είσαι μέλος

Οι Πόντοι μου
Δείτε πόσους πόντους έχετε για τη δημοσίευση αγγελιών. Πρέπει να είσαι μέλος

Πακέτα Πόντων
Επιλέξτε πακέτο πόντων. Πρέπει να είσαι μέλος

Σύνδεση Μελών - Εγγραφή Νέου Μέλους