Δέντρα-Κήπος

Σίγουρα θα έχετε δει έξω από ξενοδοχεία, δημόσια κτήρια, εταιρικά κτήρια, κήπους, να φυτρώνουν ξαφνικά μεγάλα, πολλών ετών δέντρα ελιάς. Εκεί που δεν υπήρχε τίποτα, την επόμενη ημέρα υπάρχει φυτεμένο ένα μεγάλο πολυετές δέντρο ελιάς. Πως γίνεται αυτό; Ποια είναι η διαδικασία;

Στο άρθρο αυτό θα δείξουμε πως από τη μία μέρα στην άλλη, μπορούμε να αποκτήσουμε μεγάλες ελιές και δέντρα στο χώρο μας. Ή πως το κάνουν με επιτυχία στα Φυτώρια Χορομίδης.

Πριν προχωρήσουμε όμως στις λεπτομέρειες της διαδικασίας, ας απαντήσω σε κάποιες βασικές ερωτήσεις που είμαι σίγουρος ότι έρχονται στο μυαλό σας!

Ερώτηση: Πόσο μπορεί να κοστίζει μία τέτοια μεγάλη ελιά;
Όπως φαντάζεστε δεν είναι για όλους. Η διαδικασία εκρίζωσης της ελιάς είναι χρονοβόρα και απαιτεί μέσα που κοστίζουν όπως γερανοφόρο όχημα, σκαπτικό και προσωπικό που θα κάνει τις χειρονακτικές εργασίες. Προσθέστε σε αυτά τα κόστη μετάβασης στο μέρος που βρίσκεται η μεγάλη ελιά ή δέντρο, το κέρδος του ιδιοκτήτη και το κέρδος του φυτωρίου. Η τιμή που πρέπει να αναμένεται είναι γύρω από τα 1000 Ευρώ ανά δέντρο.

Ερώτηση: Ποια είναι η καλύτερη εποχή να γίνει η εκρίζωση της ελιάς ή του δέντρου;
Η καλύτερη εποχή είναι ο χειμώνας. Το χειμώνα δεν κυκλοφορούν οι χυμοί του δένδρου. Έτσι μεγιστοποιείται η πιθανότητα επιτυχίας της διαδικασίας.

Ερώτηση: Ποια είναι η κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης ενός δένδρου που έχει εκριζωθεί από άλλο μέρος;
Αν το εκριζωμένο δένδρο τοποθετηθεί σε μεγάλη γλάστρα με χώμα, τότε η μεταφύτευση μπορεί να γίνει όποια εποχή του έτους μας βολεύει.

Ερώτηση: Τι πρέπει να κάνουμε για να επιζήσει η ελιά ή το δέντρο μετά την μεταφύτευση;
Θα πρέπει να φυτέψετε την ελιά ή το δέντρο με προσοχή ώστε να μη χαλάσει η μπάλα χώματος και να μην τραυματιστεί ο κορμός του δέντρου από τους ιμάντες του γερανού.

Ερώτηση: Μετά από πόσο καιρό, η μεταφυτευμένη ελιά θα μοιάζει με κανονικό δέντρο και δεν θα μαρτυρά ότι είναι μεταφυτευμένη;
Ο μέσος χρόνος είναι 2 χρόνια.

Διαδικασία εκρίζωσης και μεταφοράς ελιών καλαμών μεγάλης ηλικίας

Αρχικά, στο πλούσια διαμορφωμένο δένδρο, θα πρέπει να περιορίσουμε τη φυλλική επιφάνεια.

Κλαδεύουμε κατάλληλα με αλυσοπρίονο τις μεγάλες κλάρες. Διαμορφώνουμε τον κορμό του δένδρου σε σχήμα “ποτήρι”.

κλαδεύουμε κατάλληλα με αλυσοπρίονο τις μεγάλες κλάρες

Στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία απελευθέρωσης των ριζών από το χώμα.

το σκαπτικό σκάβει χαντάκι γύρω από το δένδρο

Το σκαπτικό σκάβει χαντάκι γύρω από το δένδρο (σε κατάλληλη απόσταση από τον κορμό, για να κόψουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τις περιφερειακές ρίζες).

Στη συνέχεια, το συνεργείο επεμβαίνει χειρωνακτικά για να ολοκληρώσει το γλυπτό σχήμα της μπάλας χώματος που περιβάλλει τις ρίζες. Του δίνει ένα συμμετρικό σχήμα για να μπορέσει να μεταφερθεί το δένδρο και να φυτευτεί σε κάποια μεγάλη γλάστρα φυτωρίου.

ήρθε η ώρα του γερανού

Ήρθε η ώρα του γερανού να ξεριζώσει και να σηκώσει το μεγάλο δέντρο ελιάς. Πρώτα ο κορμός δένεται προσεκτικά με ιμάντες σε κατάλληλα σημεία. Ο χειριστής του γερανού με ιδιαίτερη προσοχή και με αργές κινήσεις αριστερά-δεξιά, σηκώνει κατακόρυφα τον κορμό. Το σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι να μην πληγωθεί ο κορμός.

Μεταφορά Ελιάς

τα δένδρα τοποθετούνται στο γερανοφόρο όχημα

Τα δένδρα τοποθετούνται στο γερανοφόρο όχημα με πολλή προσοχή, ώστε να μη σπάσει η μπάλα χώματος.

τα δένδρα δένονται στο φορτηγό με ιμάντες

Σε αυτή τη φάση, τα δένδρα δένονται στο φορτηγό με ιμάντες για την ασφαλή μεταφορά τους στα φυτώρια Χορομίδη.

Τοποθέτηση Ελιάς σε Γλάστρες

στο φυτώριο οι ελιές φυτεύονται σε μεγάλες γλάστρες

Στο φυτώριο οι ελιές φυτεύονται σε μεγάλες γλάστρες με πολύ ελαφρύ χαρμάνι χώματος και περλίτη. Αυτό το μείγμα χώματος θα βοηθήσει στη ριζοβολία των δένδρων.

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι γεωπόνοι της εταιρείας "Χορομίδη"

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι γεωπόνοι της εταιρείας Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδη, Μπασιώτης Παναγιώτης και Φυτά Ειρήνη.

λογότυπο Χορομίδης γεωπονικές επιχειρήσεις

Οι Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδη δραστηριοποιούνται στο χώρο του πρασίνου από το 1947, έχοντας στο φυτώριό τους πλήρη γκάμα καλλωπιστικών και οπωροφόρων, όπως και μοναδική γκάμα από γλάστρες εταιρειών, όπως serralunga, euganea, teraplast. Μπορείτε να μας επισκεφθείτε στο www.horomidis.gr.

Κατάλληλα γυμνόριζα δένδρα για τέτοιου είδους φύτευση είναι τα ξυλώδη καρποφόρα και καλλωπιστικά φυλλοβόλα, όπως: Αμυγδαλιές, Ροδακινιές, Κερασιές, Αχλαδιές, Ακακίες Κωνσταντινουπόλεως, Τιλιές (Φλαμουριές), Μουριές, Σφενδάμια κ.λπ. Αυτά είναι τα δέντρα που μπορούμε να βρούμε ως γυμνόριζα στην αγορά.

Τα γυμνόριζα δέντρα είναι μία καλή και οικονομική επιλογή σε σχέση με τα δέντρα σε γλάστρα. Έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι εύκολα στη μεταφορά. Έτσι μπορείτε να τα παραγγείλετε από φυτώρια μέσω Internet και να τα παραλάβετε στο χώρο σας συσκευασμένα. Με αυτό τον τρόπο έχετε περισσότερες επιλογές και δεν περιορίζεστε μόνον στα δέντρα που θα βρείτε σε ένα τοπικό φυτώριο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για τα δένδρα μας για να προλάβουμε τις ασθένειες, δηλαδή το "κακό";

S.O.S.: Πρέπει να γνωρίζουμε πως ότι και αν διαβάσουμε, ότι και αν μας πουν, ότι και αν ακούσουμε είναι καλό να δρούμε σύμφωνα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις της περιοχής μας και να συμβουλευόμαστε τους τοπικούς γεωπόνους.

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 20:41

Μπονσάι (Bonsai) - Μικροσκοπική Μαγεία

Γράφτηκε από τον

Σε όλους μας είναι πλέον γνωστά τα δέντρα μπονσάι. Πολλοί τα έχουμε προσφέρει ως δώρο σε αγαπημένους μας, ή και τα έχουμε δεχτεί με μεγάλη χαρά. Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε είναι ότι ο όρος μπονσάι είναι το όνομα της τεχνικής της καλλιέργειας ενός δέντρου-μικρογραφίας, και όχι του ίδιου του δέντρου. Για να γνωριστούμε όμως καλύτερα με το bonsai, καλό είναι να δούμε μια συνολική εικόνα.

λιπάσματα

 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Σπάρτης "ΛΑΚΩΝΙΑ" από το 1965 αποτελεί μία δυναμική παρουσία στον χώρο παραγωγής νωπών εσπεριδοειδών, χυμών και υποπροϊόντων επεξεργασίας αυτών. Διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, γνώση, πείρα και μεράκι, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα σημαντικών δραστηριοτήτων του κλάδου.

Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 01:00

Λεμονιά - Καλλιέργεια, ποικιλίες εχθροί και ασθένειες

Γράφτηκε από την

λεμόνια

Τα είδη του γένους Citrus ανήκουν στην οικογένεια Rutaceae και στη φυλή Citreae. Όλα τα μέλη της φυλής έχουν χαρακτηριστικό καρπό, το εσπερίδιο που είναι είδος ράγας με χρώμα κίτρινο και ο φλοιός δεν αποσπάται από τη σάρκα. Τα είδη αυτά είναι η λεμονιά, η κιτριά και το βοτρυόκαρπο. Το λεμόνι είναι καλλιεργημένο υβρίδιο που προέρχεται από άγριες ποικιλίες όπως είναι το κίτρο και το μανταρίνι. Η λεμονιά προέρχεται από την κεντρική Ινδία, όπου καλλιεργήθηκαν και τα πρώτα δένδρα.

Η λεμονιά μπορεί να μεγαλώσει μέχρι 6 μέτρα ύψος αλλά συνήθως είναι πιο κοντή. Τα κλαδιά της έχουν αγκάθια, τα φύλλα είναι πράσινα και λαμπερά. Τα άνθη είναι λευκά εξωτερικά, ενώ εσωτερικά τείνουν προς το μωβ.

Σελίδα 1 από 4