Σίγουρα θα έχετε δει έξω από ξενοδοχεία, δημόσια κτήρια, εταιρικά κτήρια, κήπους, να φυτρώνουν ξαφνικά μεγάλα, πολλών ετών δέντρα ελιάς. Εκεί που δεν υπήρχε τίποτα, την επόμενη ημέρα υπάρχει φυτεμένο ένα μεγάλο πολυετές δέντρο ελιάς. Πως γίνεται αυτό; Ποια είναι η διαδικασία;

Στο άρθρο αυτό θα δείξουμε πως από τη μία μέρα στην άλλη, μπορούμε να αποκτήσουμε μεγάλες ελιές και δέντρα στο χώρο μας. Ή πως το κάνουν με επιτυχία στα Φυτώρια Χορομίδης.

Πριν προχωρήσουμε όμως στις λεπτομέρειες της διαδικασίας, ας απαντήσω σε κάποιες βασικές ερωτήσεις που είμαι σίγουρος ότι έρχονται στο μυαλό σας!

Ερώτηση: Πόσο μπορεί να κοστίζει μία τέτοια μεγάλη ελιά;
Όπως φαντάζεστε δεν είναι για όλους. Η διαδικασία εκρίζωσης της ελιάς είναι χρονοβόρα και απαιτεί μέσα που κοστίζουν όπως γερανοφόρο όχημα, σκαπτικό και προσωπικό που θα κάνει τις χειρονακτικές εργασίες. Προσθέστε σε αυτά τα κόστη μετάβασης στο μέρος που βρίσκεται η μεγάλη ελιά ή δέντρο, το κέρδος του ιδιοκτήτη και το κέρδος του φυτωρίου. Η τιμή που πρέπει να αναμένεται είναι γύρω από τα 1000 Ευρώ ανά δέντρο.

Ερώτηση: Ποια είναι η καλύτερη εποχή να γίνει η εκρίζωση της ελιάς ή του δέντρου;
Η καλύτερη εποχή είναι ο χειμώνας. Το χειμώνα δεν κυκλοφορούν οι χυμοί του δένδρου. Έτσι μεγιστοποιείται η πιθανότητα επιτυχίας της διαδικασίας.

Ερώτηση: Ποια είναι η κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης ενός δένδρου που έχει εκριζωθεί από άλλο μέρος;
Αν το εκριζωμένο δένδρο τοποθετηθεί σε μεγάλη γλάστρα με χώμα, τότε η μεταφύτευση μπορεί να γίνει όποια εποχή του έτους μας βολεύει.

Ερώτηση: Τι πρέπει να κάνουμε για να επιζήσει η ελιά ή το δέντρο μετά την μεταφύτευση;
Θα πρέπει να φυτέψετε την ελιά ή το δέντρο με προσοχή ώστε να μη χαλάσει η μπάλα χώματος και να μην τραυματιστεί ο κορμός του δέντρου από τους ιμάντες του γερανού.

Ερώτηση: Μετά από πόσο καιρό, η μεταφυτευμένη ελιά θα μοιάζει με κανονικό δέντρο και δεν θα μαρτυρά ότι είναι μεταφυτευμένη;
Ο μέσος χρόνος είναι 2 χρόνια.

Διαδικασία εκρίζωσης και μεταφοράς ελιών καλαμών μεγάλης ηλικίας

Αρχικά, στο πλούσια διαμορφωμένο δένδρο, θα πρέπει να περιορίσουμε τη φυλλική επιφάνεια.

Κλαδεύουμε κατάλληλα με αλυσοπρίονο τις μεγάλες κλάρες. Διαμορφώνουμε τον κορμό του δένδρου σε σχήμα “ποτήρι”.

κλαδεύουμε κατάλληλα με αλυσοπρίονο τις μεγάλες κλάρες

Στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία απελευθέρωσης των ριζών από το χώμα.

το σκαπτικό σκάβει χαντάκι γύρω από το δένδρο

Το σκαπτικό σκάβει χαντάκι γύρω από το δένδρο (σε κατάλληλη απόσταση από τον κορμό, για να κόψουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τις περιφερειακές ρίζες).

Στη συνέχεια, το συνεργείο επεμβαίνει χειρωνακτικά για να ολοκληρώσει το γλυπτό σχήμα της μπάλας χώματος που περιβάλλει τις ρίζες. Του δίνει ένα συμμετρικό σχήμα για να μπορέσει να μεταφερθεί το δένδρο και να φυτευτεί σε κάποια μεγάλη γλάστρα φυτωρίου.

ήρθε η ώρα του γερανού

Ήρθε η ώρα του γερανού να ξεριζώσει και να σηκώσει το μεγάλο δέντρο ελιάς. Πρώτα ο κορμός δένεται προσεκτικά με ιμάντες σε κατάλληλα σημεία. Ο χειριστής του γερανού με ιδιαίτερη προσοχή και με αργές κινήσεις αριστερά-δεξιά, σηκώνει κατακόρυφα τον κορμό. Το σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι να μην πληγωθεί ο κορμός.

Μεταφορά Ελιάς

τα δένδρα τοποθετούνται στο γερανοφόρο όχημα

Τα δένδρα τοποθετούνται στο γερανοφόρο όχημα με πολλή προσοχή, ώστε να μη σπάσει η μπάλα χώματος.

τα δένδρα δένονται στο φορτηγό με ιμάντες

Σε αυτή τη φάση, τα δένδρα δένονται στο φορτηγό με ιμάντες για την ασφαλή μεταφορά τους στα φυτώρια Χορομίδη.

Τοποθέτηση Ελιάς σε Γλάστρες

στο φυτώριο οι ελιές φυτεύονται σε μεγάλες γλάστρες

Στο φυτώριο οι ελιές φυτεύονται σε μεγάλες γλάστρες με πολύ ελαφρύ χαρμάνι χώματος και περλίτη. Αυτό το μείγμα χώματος θα βοηθήσει στη ριζοβολία των δένδρων.

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι γεωπόνοι της εταιρείας "Χορομίδη"

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι γεωπόνοι της εταιρείας Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδη, Μπασιώτης Παναγιώτης και Φυτά Ειρήνη.

λογότυπο Χορομίδης γεωπονικές επιχειρήσεις

Οι Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδη δραστηριοποιούνται στο χώρο του πρασίνου από το 1947, έχοντας στο φυτώριό τους πλήρη γκάμα καλλωπιστικών και οπωροφόρων, όπως και μοναδική γκάμα από γλάστρες εταιρειών, όπως serralunga, euganea, teraplast. Μπορείτε να μας επισκεφθείτε στο www.horomidis.gr.

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος

Στο πλαίσιο της Ελαιοτεχνία Μεσογειακής έκθεσης ελαιολάδου η οποία είναι αφιερωμένη στην υγιεινή και σωστή διατροφή με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ανακοινώνεται ο διαγωνισμός Χρυσό Αριστείον εξαιρετικού παρθένου Ελαιόλαδου ο οποίος θα απονείμει τα βραβεία:

α) ΧΡΥΣΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ, ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
β) ΑΡΓΥΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ, ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
γ) ΧΑΛΚΙΝΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ, ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Κατηγορία Ελιές
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 17:50

Μια πικρή ιστορία εξαγωγών

Ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, success story, επένδυση.

4 λέξεις της Ελλάδας του μνημονίου και της φτώχειας. 4 λέξεις του άρματος της κυβέρνησης της τρόικας κ των δανειστών. 4 πιπίλες που όσο πιο πολύ ακούγονται τόσο πιο κούφιες είναι.

Θα σου πω μια μικρή ιστορία, φίλε για να το καταλάβεις.

Είμαστε για οικογενειακή επιχείρηση. Δουλεύω εγώ που είμαι 32, ο πατέρας μου που είναι 60, ο θείος μου που είναι 60, και έχουμε και 2 παιδιά που βοηθάνε σε όλα. Με τι ασχολούμαστε;

καλλιέργεια ελιάς

Ανακάλυψα αυτό το μικρό θησαυρό γνώσεων που περιγράφει τα πάντα που θέλει να μάθει κάποιος σχετικά με τη σωστή καλλιέργεια της ελιάς και θέλω να τον μοιραστώ μαζί σας.

Ο θησαυρός είναι ένα αρχείο PDF από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης.

Μία σειρά από επιστήμονες από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, εκπαιδεύουν τους αγρότες και καλλιεργητές ελιάς σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για την βιολογική, ολοκληρωμένη ελαιοκαλλιέργεια.

Κατηγορία Ελιές
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 15:45

Συνταγές για να φτιάξετε σπιτικές ελιές

Όχι πολλά χρόνια πριν (πριν μπούμε στο Euro), οι ελιές ήταν το φαΐ του φτωχού. Σήμερα, οι τιμές που έχουν οι έτοιμες ελιές, κοντεύουν να τις καταστήσουν είδος πολυτελείας. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε να φτιάχνετε κι εσείς τις δικές σας ελιές; Όπως βέβαια φαντάζεστε, οι ποιότητα και η γεύση των σπιτικών ελιών δεν έχει καμία σχέση με αυτές που αγοράζετε έτοιμες!!

Είναι εύκολο να φτιάξετε τις δικές σας ελιές. Πολύ πιο εύκολο από ότι φαντάζεστε. Αξίζει λοιπόν να το δοκιμάσετε!

παραγωγός αδειάζει τις ελιές του στη χοάνη παραλαβής

Στο κτήμα έχουμε 4 σχετικά μεγάλες ελιές. Για να είμαι ειλικρινής δεν τις φροντίζουμε ιδιαίτερα. Καθόλου είναι το πιο σωστό. Παρ' όλα αυτά, αυτές είναι πολύ γενναιόδωρες μαζί μας. Κάθε χρόνο είναι γεμάτες ελιές.

Κατηγορία Ελιές
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 18:11

Φτιάχνω φαγώσιμες σπιτικές ελιές (2010)

σπιτικές φαγώσιμες ελιές

Στο πίσω μέρος του κτήματος, υπάρχει μία σχετικά μικρή ελιά. Μεγαλώνει πρακτικά μόνη της χωρίς καμία φροντίδα. Οι ελιές της ωρίμασαν νωρίτερα από τις υπόλοιπες. Φέτος (γνωρίζω είμαι ασυγχώρητος), σήκωσα το κεφάλι ψηλά και τις πρόσεξα.

Μεγάλες, σαρκώδεις, λαχταριστές, μαύρες και γυαλιστερές.

Κατηγορία Ελιές