× Λαχανικά/Κηπευτικά

Συζητήσεις για λαχανικά/κηπευτικά και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ . ΠΟΣΟ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ???

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #19586 από takulas
ποσοι απο εμάς είμαστε ευχαριστημένοι απο τις πληροφορίες , σχετικα με καλλιεργειες, που βρισκουμε στο διαδικτυο??? και νσε ποιο βαθμό??
εγω απο 1-10 βάζω 6 . περισσοτερο με έχουν βοηθησει οι συμβουλες παλαιοτερων που καλλιεργουν κοντα μου και σε πολλες περιπτωσεις τα διαφορα βιβλια.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ilias, kristi1

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #19589 από ilias
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα που άνοιξες takulas!

Ξεκινώντας το ταξίδι στις καλλιέργειες, πίστευα ότι απλά διαβάζοντας βιβλία και βρίσκοντας πληροφορίες στο internet, θα έλυνα όλες τις απορίες και θα αποκτούσα όλη τη γνώση που χρειάζεται για να έχω σίγουρη επιτυχία.

Προερχόμενος από το χώρο της πληροφορικής παρασύρθηκα από την αποτελεσματικότητα των σαφών οδηγιών που δίνονται στον προγραμματισμό και τις εφαρμογές και το εγγυημένο αποτέλεσμα που έχουν πάντα.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, στη φύση τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Υπάρχουν τόσες πολλές παράμετροι που επηρεάζουν μία καλλιέργεια που δύσκολα μπορούν να καταγραφούν όλες σε γενικές οδηγίες, ή κείμενα που διαβάζουμε σε βιβλία ή το internet.

Για να μην επεκταθώ σε παραδείγματα, να αναφέρω μόνο τις περιπτώσεις της ποιότητας του χώματος και του μικροκλίματος που επικρατεί σε κάθε περιοχή. Αυτά τα θέματα δε μπορούν να καλυφθούν σε γενικές οδηγίες όπως είναι οι περισσότερες που βρίσκουμε.

Στο internet και στα βιβλία, θα βρεις πληροφορίες που εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες:
- Γενικές και
- Πολύ εξειδικευμένες

Το ίδιο όμως ισχύει και για άλλα γνωστικά πεδία που είναι πολυπαραγοντικά, όπως είναι η Ιατρική, οι ανθρώπινες σχέσεις, η οικονομία, κ.λπ.

Ξαναγυρίζοντας στο θέμα μας, πιστεύω ότι για να έχει κάποιος όσο το δυνατόν πιο εγγυημένη επιτυχία στις καλλιέργειες, θα πρέπει να έχει από δίπλα του έναν καλό γεωπόνο που να έχει εμπειρία και γνώση της περιοχής στην οποία καλλιεργεί. Επίσης και οι παλαιοί και έμπειροι καλλιεργητές είναι καλοί σύμβουλοι.

Τα άρθρα στο internet και στα βιβλία θα πρέπει να θεωρούνται ως εισαγωγικά και αφορμή για αναζητήσεις και συζήτηση. Θα πρέπει επίσης να μπορεί κάποιος να ξεχωρίζει (γενικά μιλώντας) ένα καλό άρθρο από ένα κακό άρθρο. Αυτό δυστυχώς μόνο με τον καιρό και την εμπειρία μπορεί να γίνει.

Συμφωνώ μαζί σου ότι στο internet υπάρχει πολύς "θόρυβος" (άχρηστη πληροφορία για το αντικείμενο που ψάχνει ο καθένας), αλλά προτιμώ το σήμερα από αυτό που ζούσα ως φοιτητής στην προ internet εποχή όταν αναζητούσα πληροφορίες.

Πηγές πληροφοριών (μέχρι περίπου το 1990-1993) ήταν τότε μόνο οι βιβλιοθήκες, τα περιοδικά, τα βιβλία που φέρναμε από το εξωτερικό και τα βιβλία που αγοράζαμε από εδώ.

Όλα τα παραπάνω είχαν τρία μειονεκτήματα:
- Είχαν οικονομικό κόστος για να αποκτήσεις την πληροφορία
- Η πληροφορία ήταν περιορισμένη
- Ο ρυθμός μετάδοσης, εύρεσης και απόκτησης της πληροφορίας ήταν βασανιστικά αργός (Πάντα σε σχέση με το σήμερα. Τότε μη έχοντας μέτρο σύγκρισης δεν το αντιλαμβανόμασταν έτσι).

Είχαν όμως και πλεονεκτήματα:
- Είχες χρόνο να αφομοιώσεις την πληροφορία
- Είχες χρόνο να επικεντρωθείς στην πληροφορία
- Η προσοχή σου δεν αποσπούνταν από το "θόρυβο" της υπερπληροφόρησης
- Επειδή είχες κάνει κόπο και είχες πληρώσει για να αποκτήσεις την πληροφορία, την εκτιμούσες!

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #19590 από despina119
Για μένα που δεν κατάγομαι από χωριό ή που δεν ξέρω γεροντότερους που καλλιεργούν, το ιντερνετ ήταν και είναι θαυματουργό!
Εχω πάρει τόσες γνώσεις μέσα απότο ιντερνετ , τις οποίες αποθηκεύω και κατηγοριοποιώ στον υπολογιστή μου ώστε να μπορώ να ανατρέχω σ αυτές εύκολα, που έχω δημιουργήσει μια μικρή βιβλιοθήκη κι όχι μόνο για θέματα καλλιέργειας. Βέβαια, όπως με ένα βιβλίο δεν γίνεσαι εξπερ έτσι και με ένα άρθρο, σαιτ, κλπ δεν μαθαίνεις τα πάντα.
Οταν αναζητώ κάτι σαν "εραστιτέχνης", την περισσότερη βοήθεια την έχω αντλήσει από τα φόρουμ και τα σχόλια των άρθρων. Αρκετές φορές κρύβουν περισσότερη γνώση κι από το ιδιο το κείμενο!
Βέβαια, αν περιμένεις με τηνπρώτη να κάνεις την τέλεια καλλιέργεια με το τέλειο αποτέλεσμα, χωρίς πειραματισμό, χωρίς κάποιες αποτυχίες, τότε είσαι σε λάθος δρόμο εξ αρχής.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #19591 από Sparks
Χμ!!!!....το διαδίκτυο...Θυμάμαι πού είμουν στην εφηβία.Φλερτάριζα,κυνηγούσα,ονειρευόμουνα,ήλπιζα ,φαντασιωνόμουν.Μόλις τύχαινε να ζευγαρώσω(σπάνια),όλα είταν διαφορετικά και φτού από την αρχή,γιατί πλέον είμουν εγώ και κάποιος άλλος.Καλλιεργώντας,είμαστε εμείς και ένας ολόκληρος.....πλανήτης.Πάντα η αρχή είναι η θεωρία αλλά τον λόγο τον έχει η πράξη και η ανθρώπινη νοημοσύνη.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #19594 από kristi1
Πολύ ωραίο θέμα. Οι δικές μου εμπειρίες:
Όλα ή σχεδόν όλα, στα αρχικά στάδια, τα έμαθα απο το διαδύκτιο και τα βιβλία. Υπόψη όταν ξεκίνησα, λόγω επαγγέλματος, ήμουν παντελώς άσχετος. Όσες φορές εμπιστέυθηκα συμβουλές γεροντοτέρων καλλιεργητών απο χωριά, την πάτησα. Οι άνθρωποι λέγαν αυτό που μάθαν και κάναν οι ίδιοι (πχ αγοράζαν σπορόφυτα-υβρίδια απο το γεωπόνο και κρατάγαν σπόρο για την επόμενη χρονιά). Άλλοι πάλι λέγαν (πολύ σύνηθες στις μέρες μας) ότι νάναι μόνο και μόνο για να ''ξέρουν''.
Στο διαδύκτιο πράγματι υπάρχει πληθώρα πληροφοριών, πολλές των οποίων είναι και άχρηστες και γενικές και πολλές λάθος. Σου δίνεται όμως η δυνατότητα να αλλάξεις απόψεις με άλλους με τα ίδια ενδιαφέροντα, να συνθέσεις, να δοκιμάσεις και κάποια στιγμή να καταλήξεις.
Ο Πάπας πρόσφατα είπε οτι το διαδύκτιο ''είναι δώρο θεού''. Συμφωνώ μαζύ του, χωρις να σημαίνει πολά πράγματα αυτό.
Επαναλαμβάνω, πολύ ωραίο θέμα.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #19603 από fanish1
Καλησπέρα!!
Εμαθα πάρα πολλά για τα περισσότερα που έψαχνα!!
Σημαντικός σύμμαχος στις αναζητήσεις τις φυτικές πλέον το νετ!!
Πολύτιμος συνεργάτης!!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #19605 από theologis
Η αληθεια ειναι καπου στην μεση παντως γιατι αφ ενος μεν στο διαδυκτιο υπαρχουν πολλες πληροφοριες που ομως πολλες απο αυτες ειναι ακρως επιστημονικες που σε μπερδευουν περισσοτερο και αφ ετερου οι εμπειριες των ενιοτε φιλων γεωργων ή μη σου μεταφερουν τις δικιες τους εμπειριες απο τα δικα τους κτηματα με τα δικα τους χωματα και τα δικα τους νερα. Ετσι εσυ πρεπει να βγαλεις συμπερασματα και να τα εφαρμοσεις στο δικο σου κτημα. Νομιζω οτι το καλυτερο ειναι η ανταλαγη αποψεων , οπως εδω μεσα πχ, ερασιτεχνων περισσοτερο μια και οι περισσοτεροι δεν ψαχνουν τοσες λεπτομερειες που μερικες φορες σε φερνουν σε αδιεξοδο. Εγω βεβαια επειδη ειμαι εξαρτημενος απο την τεχνολογια το πρωτο πραμα που θα κανω ειναι η αναζητηση στο δικτυο και μετα ολα τα αλλα. Πιστευω οτι η σωστη χρηση του ιντερνετ φερνει πολυ καλα αποτελεσματα σε ολους τους τομεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #19608 από ilias
Το internet είναι σαν το μαχαίρι.
Μπορείς να κόψεις ψωμί και να φας με αυτό.
Μπορείς και να σκοτώσεις με αυτό.
Εξαρτάται από τη χρήση που του κάνεις.

Για μία ακόμη φορά λέω: "Ωραίο Θέμα Συζήτησης!!".

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #19636 από takulas
παρατηρώ οτι οι χρήστες του καλλιεργώ έχουν κάτσει όπως λέμε λιγάκι . δεν βλεπω πολλές απαντήσεις ούτε και δημιουργία νέων θεμάτων .και γενικότερα παρατηρώ οτι πολλα άλλα blog που έχουν θέμα τη φύση και την καλλιεργεια αναδημοσιεύουν αναφορες απο το σαιτ του καλλιεργω κυρίως και 2-3 αλλων .
Η ασχολία με τις καλλιεργειες μήπως αποδειχθηκε οτι δεν είναι και τοσο απλή τελικα?
Ωραία η κουβέντα στο ιντερνετ αλλα η πράξη δύσκολη?
κοιτάζω πολλα παλια άρθρα και βλέπω χρήστες που έχουν χαθεί και νέοι να έχουν πάρει τη θέση τους .
Οι πολλες ερωτήσεις για θέματα καλλιέργειας λιγοστεύουν ,λιγότερος ενθουσιασμός ,λιγότερες περιγραφές ,πάνε και τα ημερολογια της κυρίας ρούλας και οι βαθυστόχαστες και αναλυτικές περιγραφες τεχνικων απο αρχαίους χρήστες με πείρα . Τι γίνεται τελικά ? Δεν φαντάζομαι να χάθηκαν τα pc απο τα σπιτια? Πρέπει να πω εδώ ένα μεγάλο μπράβο στον διαχειριστη ΗΛΙΑ που αναβαθμίζει συνεχώς τη σελίδα και μας κρατάει το ενδιαφέρον εμφανισιακά και όχι μόνο

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #19637 από fanish1
Οντως φέτος βλέπω λιγότερο ενθουσιασμό!!
Ποιός ξέρει τι προβλήματα κουβαλάει ο καθένας!!
Εγώ πάντως συνεχώς πειραματίζομαι με ότι βρώ!!
Φέτος άρχισα όλα τα κηπικά απο σπόρους ακόμα και τίς φράουλες και μέχρι τώρα δείχνουν να πηγαίνουν καλά!!
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!!
Last edit: 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν by fanish1.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.080 δευτερόλεπτα