× Όσπρια

Συζητήσεις για όσπρια και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

Απ: Ο ελληνικός σπόρος σιτηρών Ζέα - Ζιά ή Σιτάρι;

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #12398 από giathe
Βρήκαν από μια τράπεζα σπόρων στη Γερμανία, παράγγειλαν μεγάλη ποσότητα αλλά όλη ήταν παραγγελιά, κυρίως από αγρότες. Τώρα δεν έχει μείνει σπυρί για δείγμα και δεν θα ξαναφέρουν, τουλάχιστον για φέτος. Ηταν μια καλή προσπάθεια που όντως, αποδεικνύει αυτό που ήθελαν να αποδείξουν.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #12440 από antilogos
Τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Οι σπόροι που ήρθαν απο Γερμανία δεν είναι Triticum dicoccum αλλά triticcum spelta. Επίσης στο σακί γράφει κάποια πράγματα στα Γερμανικά που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να γίνουν κάποειες ανταλαγές πληροφοριών που ίσως απομυθοποιήσουν το θέμα ζέα. :lol:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #12449 από antilogos

antilogos έγραψε: Τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Οι σπόροι που ήρθαν απο Γερμανία δεν είναι Triticum dicoccum αλλά triticcum spelta. Επίσης στο σακί γράφει κάποια πράγματα στα Γερμανικά που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να γίνουν κάποειες ανταλαγές πληροφοριών που ίσως απομυθοποιήσουν το θέμα ζέα. :lol:

Όλες οι πληροφορίες που έχουμε για τη ζέα προέρχονται απο τα διάφορα blog που τις περισσότερες φορές αποτελούν προιόν copy - paste. Χρειαζόμαστε όμως πραγματικά στοιχεία που να διασταυρόνονται απο έρευνες επώνυμες και βιβλιογραφία. Το διαδίκτυο μπορεί πολύ εύκολα να παραπλανήσει αναπαράγοντας φίμες και δήθεν έρευνες. Οι αρχαίοι σπόροι που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές έρευνες στην ελλάδα αν θυμάμαι καλά μία απο αυτές έξω απο την πέλλα το 2007 βρήκε σπορους triticum dicoccum και triticum monococcum και φυσικά άλλους σπόρους που δεν είναι του παρόντος. Το μονόκοκκο σιτάρι πρέπει να είναι ο σημερινός καπλουτζάς. Παρακαλώ διορθώστε με αν κάτι είναι λάθος. Στο δίκοκκο σιτάρι όμως υπαρχει πρόβλημα. Πια είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία που μπορούμε να ξεχωρίσουμε το δίκοκκο απο το μονόκοκκο. υπάρχει κάποιος να μας πει ? Θέλουμε απάντηση απο γεωπόνο που γνωρίζει και όχι απο γεωργό έμπορο. Υπάρχει η τάση να εισάγωνται σπόροι απο το εξωτερικό και να βαφτίζονται ζειά. Εδω εγκυμονεί ένας μεγάλος κίνδυνος. Κυκλοφορούν τουλάχιστον 4 ποικιλίες μεταλλαγμένης ζέας. Ο μεταλαγμένος έχει εκφυλισμένο DNA και για αυτό οι σπόροι έχουν αναπαραγωγικότητα για μια δυο γενεές. Φυτρώνουν κανονικά τα πρώτα χρόνια και μετά ?. Η γερμανία δεν παράγει εμερ (emmer στα Γερμανικά σημαίνει δικοκκο). Οταν λεω παράγει εννοώ για παραγωγή όχι πειραματικά. Το Γερμανικό Emmer είναι συνήθος προιόν Μπολόνια Τοσκάνι και πιθανόν αλλα μέρη. Οι σπόροι απο διαδίκτυο είναι κατεστραμένοι. Τώρα πως βιολογικοί σπόροι είναι κατεστραμένοι δεν θα το αναλύσω. Εγω προσοπικά έσπιρα το 2011 σπόρους τις Β.. και φύτρωσε ποσοστό 1/1000. Διάβασα στο Ftiaxno.gr ότι κάποιος δοκίμασε απο ebay και δεν του βγήκε τιποτα. Οι παραγωγή μου ... επανακαλιεργήθηκε τον Οκτώβριο με φυτροτικότητα μεγαλήτερη του 90/100. Φυσικά αυτό δεν εγγυάται τίποτα. Στην Ελλάδα δεν έχω βρεί κάποιον που να μπορεί να ποστοποιήσει το προιόν του. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι βρήκαν ένα εμπορικό τέχνασμα για να βγάλουν χρήμα χωρίς να μπορούν να προβλέψουν τη συνέχεια.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #12451 από xarhs
λαθος
Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by xarhs.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #12454 από antilogos
Σ'ευχαριστώ για το βιντεάκι. Θα προτειμούσα όμως μια ποιο επιστημονική προσσέγιση.
Κάποια βιβλιογραφία κάποιες βοτανολογικές φωτογραφίες καλής ανάλυσης συνοδευόμενες απο έγγραφες πληροφορίες. Επίσης θα εκτιμούσα κάποια προσωπική εμπειρία η προσπάθια. Τυχαίως πριν βρήκα μία αρχαιοβοτανολογική εργασία της κ. Κοτσαχρήστου σε PDF format. KOTSACHRISTOU.pdf Η εργασία επικεντρόνεται σε άρχαιοβοτανολογικές έρευνες στην Τούμπα θεσσαλονίκης. Αφιέρωσε λίγο απο το χρόνο σου και με τη δική σου προσέγγιση γράψε ότι πιστεύεις ότι μπορεί να φανει χρήσιμο. Αυτο ισχύει για οποιονδήποτε πιστεύει ότι μπορει να προσθέσι ένα λιθαράκι. Αν για οποιδήποτε λόγο αυτά που γράφω ενοχλούν ή είναι αδιάφορα παρακαλώ ενημερώστε με και θα εξαφανιστώ όπως εμφανίστικα. Πιστεύω στην ομαδικότητα αλλά μισώ το καφενείο.
Και πάλι ευχαριστώ!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": fireseaker, DAVIS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 8 Μήνες πριν #17889 από antilogos
6 Μήνες μετά επανέρχομαι να ανακατέψω. Ο φίλος davis παραθέτει ένα βίντεο παραπάνω με το λινκ www.pamet.gr . Στο βίντεο αυτό ο Σταύρος Βιτάλης μιλάει για τη ζειά. Σε κάποιο σημείο του Βίντεο έχει και φωτογραφία απο καλλιέργεια ζειάς στην Ελλάδα. Είναι εμφανές στη φωτογραφία ότι η συγγεκριμένη καλιέργεια φέρει άγανα στο στάχυ. Φυσικά το βίντεο έχει γυριστεί πριν την παραλαβεί του σπόρου. Στο 8:50 του βίντεο λέει ότι το επίσημο όνομα της ζέας είναι triticum diccocum spelta egilops ή κάπως έτσι. Δηλαδή υβρίδιο καθώς άλλο το triticum diccocum που δείχνει στη φωτογραφία του βίντεο και άλλο το spelta που φαίνεται στο προφίλ μου. Ομως αν πάτε το βίντεο 1 δύο λεπτά πριν λέει ότι η ζέα δεν είναι υβρίδιο. Παρακάτω μιλάει και λέει για το πως θα διανεμηθεί η ζέα και το πως θα πιστοποιηθούν οι καλλιέργειες. Και τώρα παραθέτω το βίντεο
που μιλάει ο Μιχάλης Γρηγορίου δίπλα στο Σταύρο Βιτάλη κατά την παραλαβεί των σπόρων. Πηγαίνεται στο 2:35 και ακούστε τη λέει με προσοχή. Μιλάει για σπέλτα. Και τώρα τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο δείτε και αυτό για να δείτε πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα απο ότι μας παρουσιάζονται.

Σημ. 28/07/13
Δυστυχώς το αρχικό βίντεο κατέβηκε απο το διαδίκτυο. Όποιος πρόλαβε το είδε
Το βίντεο που ακολουθεί δεν σχετίζεται με το αρχικό

Last edit: 10 Χρόνια 8 Μήνες πριν by antilogos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DAVIS, markonis, tomasio

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 8 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 8 Μήνες πριν #18315 από antilogos
Αρχαίες ποικιλίες σιτηρών

www.bio-oz.com.au/ancientgrain_index.htm

Διαβάστε με προσοχή τα στοιχεία που συνοδεύουν τις 4 ποικιλίες και γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι το συστηνόμενο για την κοιλιοκάκη σιτηρό δεν είναι το δίκκοκο αλλά το αγριοόσταρο ή όλυρα ή σπέλτα.
Last edit: 10 Χρόνια 8 Μήνες πριν by antilogos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DAVIS

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.111 δευτερόλεπτα