Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010 17:46

Πως φτιάχνω σπιτικό χωριάτικο ψωμί

Γράφτηκε από τον 

ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Σήμερα θα σας δείξω πως να φτιάχνετε το δικό σας σπιτικό πεντανόστιμο χωριάτικο ψωμί. Είναι τόσο απλό, που σίγουρα θα δοκιμάσετε. Αναπόφευκτα θα κάνετε τις συγκρίσεις με το ψωμί που αγοράζετε από το φούρνο της γειτονιάς.

Σημείωση: Αν ψάχνετε συνταγή για χωριάτικο σπιτικό ψωμί με προζύμι, δείτε το: Πως φτιάχνω σπιτικό χωριάτικο ψωμί με προζύμι

Υλικά για ψωμί

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Τα υλικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε το δικό σας πεντανόστιμο ψωμί είναι:

α) 1 κιλό σκληρό αλεύρι (στο παράδειγμά μου χρησιμοποιώ το "Αλεύρι για παραδοσιακά ζυμωτά" από το ΑΒ.

β) 1 κύβο φρέσκια μαγιά μπύρας (στο παράδειγμά μου χρησιμοποιώ την "το χελιδόνι" από το ΑΒ)

γ) περίπου 250+150 ml χλιαρό νερό

δ) λίγο αλάτι

Οδηγίες παρασκευής ψωμιού

Αδιεάζετε το αλεύρι μέσα σε ένα μπωλ (κρατήστε περίπου μιά χούφτα αλεύρι - θα το χρειαστούμε αργότερα). Το μπωλ θα πρέπει να έχει το διπλάσιο ύψος από όσο το ύψος που θα καταλάβει το αλεύρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατσαρόλα αντί για μπωλ.

Ζεσταίνετε περίπου 250 ml νερού σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι άνετα ανεκτό στο χέρι σας. Αν το νερό είναι πολύ ζεστό, θα κάψει τη μαγιά μπύρας και θα την αδρανοποιήσει. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μη φουσκώσει το ψωμί. Προσοχή λοιπόν στη θερμοκρασία.

Ρίχνετε το χλιαρό νερό μέσα σε ένα ποτήρι και προσθέτετε τη μαγιά μπύρας. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί πλήρως.

Ρίχνετε τη διαλυμένη σε νερό μαγιά μπύρας μέσα στο αλεύρι και ανακατεύετε καλά.  Σε αυτή τη φάση, προετοιμαστείτε να κολήσει το μίγμα στα δάκτυλά σας.

Είναι φανερό ότι το αλεύρι διψά για περισσότερο νερό.

Ρίχνετε λοιπόν στο μίγμα επιπλέον περίπου 200 ml ζεστού νερού και ανακατεύετε γρήγορα. Το νερό θα πρέπει να είναι πιο ζεστό από αυτό που χρησιμοποιήσαμε για να διαλύσουμε τη μαγιά μπύρας, αλλά όχι καυτό. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε η ζύμη να είναι σφυχτή. Δε θέλουμε να είναι χαλαρή.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και περνάμε στην κλασική εικόνα του ζυμώματος. Ζυμώνουμε τη ζύμη με τις γροθιές μας. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε. Ζυμώνουμε και ανακατεύουμε. Όσο περισσότερη ώρα ζυμώσουμε τόσο καλύτερο θα γίνει το ζυμάρι και άρα το ψωμί μας.

Όταν η ζύμη έχει διαμορφωθεί, προσθέτουμε 1/3 του κουταλιού του γλυκού αλάτι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε ώστε το αλάτι να πάει σε όλη τη ζύμη.

Στο τέλος, η ζύμη μας θα μοιάζει όμως στην επόμενη εικόνα.

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Τώρα ήρθε η ώρα να αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει.

Τοποθετούμε το μπωλ με τη ζύμη του ψωμιού μέσα σε μια σακούλα.

ΜΠΩΛ ΖΥΜΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΑ

Τοποθετούμε το τυλιγμένο με τη σακούλα μπωλ μέσα σε μία κουβέρτα και την αφήνουμε σε ένα μέρος του σπιτιού που έχει ζέστη (δεν έχει ρεύμα και δεν είναι κρύο το δωμάτιο).

ΜΠΩΛ ΜΕ ΖΥΜΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ

Μετά από περίπου μισή ώρα και αν όλα έχουν πάει καλά, αφαιρούμε το μπωλ από τη κουβέρτα. Αν η ζύμωση έχει γίνει, θα το καταλάβετε από τη μυρωδιά (μυρίζει ζύμη) και από την αύξηση του μεγέθους της ζύμης (δείτε την επόμενη εικόνα - Συγκρίνετε το ύψος που είχε προηγουμένως η ζύμη με αυτό που έχει τώρα).

Η ΖΥΜΗ ΕΧΕΙ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ

Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη. Αν κολλάει στα χέρια σας, βοηθά να αλείψετε τα χέρια σας με λίγο λάδι.

Πέρνουμε ένα ταψί και απλώνουμε μέρος από το αλεύρι που κρατήσαμε στο πρώτο βήμα. Το αλευρωμένο ταψί θα κάνει το ψωμί μας να μην κολλήσει. Η ζύμη θα πατήσει επάνω στο αλεύρι αντί στο μέταλλο.

ΑΛΕΥΡΩΜΕΝΟ ΤΑΨΙ

Αφαιρούμε από τη ζύμη ένα μικρό κομμάτι (περίπου 100 ml) και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Αυτό το μικρό κομμάτι ζύμης θα είναι το προζύμι μας για το επόμενο ψωμί.

Αν σκοπεύετε να κάνετε ξανά ψωμί μέσα σε 2 ημέρες, βάλτε το στη συντήρηση, διαφορετικά στην κατάψυξη.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πλάθουμε δύο μπαλίτσες. Από τις μπαλίτσες αυτές θα προκύψουν τα καρβελάκια το ψωμί.

Τοποθετούμε τις μπάλες της ζύμης επάνω στο αλευρωμένο ταψί και τις μετακινούμε πάνω κάτω - δεξιά αριστερά ώστε να βεβαιωθούμε ότι το αλεύρι ανάμεσα στη ζύμη και το ταψί θα πάει παντού.

Πέρνουμε το υπόλοιπο από το αλεύρι και το ρίχνουμε πάνω από τις μπάλες της ζύμης. Απλώνουμε ομοιόμορφα ώστε το αλεύρι να αγκαλιάσει όλη τη ζύμη.

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΑΛΕΥΡΩΜΕΝΗ

Πέρνουμε ένα μαχαίρι και χαράσουμε ένα σταυρό σε κάθε μπάλα ζυμαριού.

ΧΑΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑΥΡΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΖΥΜΗ

Σε αυτή τη φάση ανάβουμε το φούρνο και τον ρυθμίζουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου (πάνω-κάτω).

Μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος, αφήνουμε τη ζύμη μας να "ηρεμήσει". Μέσα σε αυτό το μισάωρο, θα δείτε τις μπάλες της ζύμης να μεγαλώνουν, να απλώνουν και ο σταυρός που κάνατε προηγουμένως, να μετατρέπεται σε χάσματα.

Η ΖΥΜΗ ΗΡΕΜΕΙ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΣΕ ΟΓΚΟ

Όταν η θερμοκρασία του φούρνου φτάσει στους 200 βαθμούς Κελσίου βάλτε το ταψί μέσα.

Ψήστε για 45 λεπτά.

Θα έχετε το πιο νόστιμο ψωμί που έχετε φάει τα τελευταία χρόνια!

ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

- Στις πρώτες προσπάθειες, να είστε προετοιμασμένοι και για αποτυχίες.

- Τις πρώτες φορές που θα επιτύχετε να κάνετε καλό ψωμί, θα ανακαλύψετε ότι θα τρώτε πολύ περισσότερο ψωμί από ότι συνήθως. Είναι φυσιολογικό. Απολαύστε τη νοστιμιά του χωρίς ενοχές. Συνοδέψτε το ζεστό φρεσκοψημένο ψωμί, με τυρί, βούτυρο, ντομάτες, λάδι, κ.λπ. Είναι τόσο νόστιμο...

- Καθώς θα το συνηθίζετε, θα επιστρέψει η κατανάλωση του ψωμιού στα φυσιολογικά επίπεδα!

- Θυμηθείτε να πείτε ένα "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" στους αγρότες που καλλιέργησαν τα σιτηρά από τα οποία έγινε το αλεύρι που χρησιμοποιήσατε. Χωρίς αυτούς, δε θα είχαμε σπιτικό, χωριάτικο ψωμί...

 

Διαβάστηκε 232454 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 14:35
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Φτιάχνω πετιμέζι (πετμέζι) »

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου dimitris Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 17:26 δημοσιεύθηκε από dimitris

    Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την συνταγή την έχω δοκιμάσει, ωστόσο μια διευκρίνιση: αρχικά στην περιγραφή δίνεις 250 + 200 μλ νερό, αλλά μετά στην περιγραφή δίνεις 250 και 150 μλ νερό. πως είναι καλύτερο;

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια