Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2015 00:10

Η Ελλάδα είναι το καλύτερο μέρος για να ζεις και να εργάζεσαι αν...

Γράφτηκε από τον 

Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα που στέλνει τα παιδιά της στο εξωτερικό, η Ελλάδα των χαμένων ευκαιριών. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Επηρεασμένος και απογοητευμένος από την κατάσταση στην Ελλάδα που μετά από 7 χρόνια κρίσης δεν θέλει να αλλάξει, φοβάται να αλλάξει, δεν λέει να καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξει, άρχισα να ψάχνω για εναλλακτικές επιλογές σε διάφορες χώρες. Η αναζήτηση έγινε μέσω Internet.

Έψαξα σε Αγγλία, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ποιά είναι τα συμπεράσματα;

Αγγλία

Πάρα πολύ ακριβά ενοίκια για σπίτι και γραφείο. Όσο πιο κοντά είσαι στο κέντρο του Λονδίνου τόσο πιο ακριβά είναι τα ενοίκια. Πρακτικά οι τιμές είναι απαγορευτικές για πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, μπορείς να βρεις να ενοικιάσεις διαμέρισμα 1 δωματίου με κοινόχρηστη κουζίνα και τουαλέτα στην τιμή ευκαιρίας των 700 Ευρώ/μήνα χωρίς να περιλαμβάνονται τα έξοδα θέρμανσης και κοινόχρηστα.

Πλεονέκτημα είναι ότι θα βρίσκεσαι σε μία χώρα με σταθερό φορολογικό σύστημα που ζητά λογικά ποσά για να έχεις μία μικρή επιχείρηση. Η φορολογία είναι λογική.

Το κλίμα... απλά χάλια!

Κύπρος

Τα ενοίκια δεν είναι φτηνά. Ειδικά αν επιλέξεις να νοικιάσεις σε παραλιακή πόλη τότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να πληρώσεις +30% σε σχέση με την ενδοχώρα. Ενδεικτικές τιμές από 400 έως 600 Ευρώ/μήνα για μικρό διαμέρισμα που όμως έχει ενσωματωμένα κουζίνα και μπάνιο.

Πλεονέκτημα ότι υπάρχει σύστημα κληρονομιά από τους Άγγλους. Τα πάντα είναι απλά. Θα χρειαστείς τη βοήθεια δικηγορικού γραφείου για να ιδρύσεις και να τρέχεις την μικρή επιχείρηση.

Πλεονέκτημα ότι υπάρχει χαμηλή φορολογία.

Θετικό ότι μιλάνε Ελληνικά.

Αρνητικό ότι στην παρούσα κατάσταση η επιλογή της Κύπρου είναι κάτι σαν στοίχημα. Μπορεί να είναι καλά και σταθερά, μπορεί όμως να υπάρχουν μεγάλες ανατροπές.

Το κλίμα σχετικά ζεστό, αλλά κοντά στο κλίμα της Ελλάδας.

Βουλγαρία

Σχετικά ακριβά ενοίκια για γραφείο και διαμέρισμα στις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχει επαγγελματική δραστηριότητα. Ενδεικτικές τιμές από 400 έως 600 Ευρώ/μήνα.

Πλεονέκτημα η πολύ χαμηλή φορολογία (10%).

Μειονέκτημα το θέμα της γλώσσας. Θα χρειάζεσαι πολύ συχνά μεταφραστή και υποστήριξη καθώς μόνος σου δεν θα καταλαβαίνεις τι σου λένε.

Μειονέκτημα επίσης οι χαμηλής ποιότητας υποδομές και οι χαμηλοί μισθοί που κάνουν τον κόσμο κάπως... Αν δεν είσαι μεγάλη επιχείρηση, θα έχεις πρόβλημα.

Το κλίμα, κρύο και υγρό.

Ρουμανία

Ακόμη και η Ρουμανία έχει σχετικά ακριβά ενοίκια για διαμερίσματα και γραφεία που βλέπονται. Ενδεικτικές τιμές από 300 έως 600 Ευρώ/μήνα.

Πλεονέκτημα η χαμηλή φορολογία που είναι υψηλότερη της Βουλγαρίας αλλά πολύ χαμηλότερη της Ελλάδας.

Μειονέκτημα κι εδώ το θέμα της γλώσσας. Κι εδώ θα χρειάζεσαι πολύ συχνά μεταφραστή και υποστήριξη καθώς μόνος σου δεν θα καταλαβαίνεις τίποτα από τη γλώσσα.

Κακές υποδομές κι εδώ. Αν και οι Ρουμάνοι είναι πιο φιλικοί προς τους Έλληνες από ότι οι Βούλγαροι, έχουν ως εθνικό σπορ τη κλεψιά όπως μου είπε κάποιος που έζησε για πολλά χρόνια στη Ρουμανία.

Το κλίμα, κρύο και υγρασία.

Ελλάδα

Τώρα με την κρίση τα ενοίκια έχουν πέσει πολύ. Μπορείς να βρεις δυάρι από 150 Ευρώ/μήνα με κουζίνα και τουαλέτα ενσωματωμένα. Γραφείο από 250 Ευρώ/μήνα.

Υποδομές πολύ υψηλού επιπέδου σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.

Ανθρώπινο δυναμικό πολύ καλής ποιότητας. Μισθοί δυστυχώς και ευτυχώς μαζί, σχετικά χαμηλοί.

Φιλικοί άνθρωποι.

Κλίμα που ζηλεύει όλος ο κόσμος.

Μειονεκτήματα η πάρα πολύ υψηλή φορολογία, το ασταθές και πολύπλοκο φορολογικό σύστημα, η πολυνομία, η απίστευτη γραφειοκρατεία.

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι το ιδανικό περιβάλλον για να στήσεις μία επιχείρηση, αν δεν είχε τόσο υψηλή φορολογία στις επιχειρήσεις. Αν είχε ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Γιατί έχει αυτά τα προβλήματα που την εμποδίζουν να απογειωθεί;

Κάποιοι θα πουν τα μνημόνια, κι αυτό είναι λάθος.

Τα μνημόνια είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων, όχι η αιτία των προβλημάτων.

Ακόμη και σήμερα, μετά από 7 χρόνια κρίσης, οι κυβερνήσεις ψάχνουν να βρουν ισοδύναμα αντί να κάνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα απογειώσουν τη χώρα. Δίνουν πρόωρες συντάξεις σε 40ρηδες και 50ρηδες γονατίζοντας το ήδη προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα.

Το φορολογικό σύστημα δεν έχει απλοποιηθεί. Αντίθετα έχει γίνει ακόμη πιο πολύπλοκο. Παρά την εισαγωγή της πληροφορικής, ακόμη απαιτούνται μπλε σφραγίδες και υπογραφές. Κάτι σαν το ανέκδοτο με τους φίλους πόντιους που αγόρασαν δύο πλυντήρια για να βάλουν επάνω τη σκάφη.

Λίγα πράγματα και ουσιαστικά πρέπει να γίνουν για να απογειωθεί η Ελλάδα. Λίγα... Πολύ λίγα που ξέρετε κάτι, δεν έχουν και κόστος στον προϋπολογισμό.

Διαβάστηκε 4071 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 00:19
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια