Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 20:12

Crop Diagnosis - Μία Ελληνική εφαρμογή που υπόσχεται εύκολη και αξιόπιστη διάγνωση και θεραπεία για προβλήματα σε καλλιέργειες και φυτά

Γράφτηκε από τον 
Crop Diagnosis App Logo Crop Diagnosis App Logo

Πρωταρχικές πληροφορίες για την εφαρμογή Crop Diagnosis

Το Crop Diagnosis είναι μία νέα Ελληνική εφαρμογή που υπόσχεται ότι θα γίνει πολύτιμος φίλος του επαγγελματία και ερασιτέχνη καλλιεργητή καθώς θα τον βοηθά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στις καλλιέργειές του. Μέσα από μία σειρά ερωτήσεων θα κάνει διάγνωση και θα προτείνει την κατάλληλη χημική ουσία και τον τρόπο εφαρμογής της. Θα είναι διαθέσιμη το 2016 για κατέβασμα από τα Google Play και App Store και θα λειτουργεί σε smartphones με λειτουργικό Android και iOS αντίστοιχα.

Όλοι όσοι καλλιεργούμε επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με προβλήματα και προσβολές στα φυτά μας.

Μερικά από τα συμπτώματα των προβλημάτων στα φυτά μας είναι:

 • Φαγωμένα φύλλα
 • Προβλήματα στην ανάπτυξη του φυτού
 • Τρύπες στα φύλλα
 • Σημάδια στα φύλλα
 • Σημάδια στον καρπό
 • Σημάδια στον κορμό
 • Επιβλαβή έντομα στα φυτά

Τι κάνουμε όταν εμφανίζεται πρόβλημα ή ασθένεια στην καλλιέργεια και τα φυτά μας;

Ψάχνουμε βοήθεια και λύση στο πρόβλημα, είτε αναζητώντας λύσεις μέσω του Internet, είτε ρωτώντας τον γεωπόνο μας. Και στις δύο περιπτώσεις, απαραίτητη είναι η περιγραφή της καλλιέργειας και των συμπτωμάτων ώστε να γίνει διάγνωση του προβλήματος. Το επόμενο βήμα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η αναγνώριση των προβλημάτων μιας καλλιέργειας και η σωστή αντιμετώπισή τους αποτελούν δύσκολο έργο για τον γεωργό και τον γεωπόνο. Η σημασία τους όμως για την παραγωγική και οικονομική επιτυχία της γεωργικής επιχείρησης είναι αδιαμφισβήτητη. Ο γεωργός και ο γεωπόνος πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν τους παθογόνους παράγοντες οι οποίοι επιφέρουν ζημίες και ασθένειες στα φυτά. Η εύστοχη αναγνώριση των παραγόντων (έντοµα, ακάρεα, µύκητες, βακτήρια, νηµατώδεις), διάγνωση του προβλήματος και επιλογή δραστικών ουσιών/προϊόντων θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στόχος του Crop Diagnosis είναι να συνεισφέρει στη διάγνωση των παθογενειών και στην εύστοχη επιλογή και εφαρμογή προστατευτικών προϊόντων υποστηρίζοντας τον γεωργό και τον γεωπόνο κατά τη λήψη αποφάσεων. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από το νέο έτος στα Google Play και App Store.

Πως λειτουργεί το Crop Diagnosis

Βήμα 1ο

Ο χρήστης εισάγει κάποιες βασικές πληροφορίες για την καλλιέργεια όπως: είδος, στάδιο ανάπτυξης, έδαφος, κ.ά. ενώ η εφαρμογή εντοπίζει αυτόματα την τοποθεσία και λαμβάνει στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες.

Εισαγωγή βασικών πληροφοριών για την καλλιέργεια
Βήμα 1ο: Εισαγωγή βασικών πληροφοριών για την καλλιέργεια

Βήμα 2ο

Ο χρήστης καλείται να απαντήσει σε ένα έξυπνο ερωτηματολόγιο, ώστε η εφαρμογή Crop Diagnosis να μπορέσει να αναγνωρίσει το πρόβλημα. Το σύστημα καταλήγει σε πιθανές διαγνώσεις και εμφανίζει στην οθόνη σχετικές εικόνες. Ο χρήστης καλείται να επιλέξει ποια εικόνα ταυτίζεται με την κατάσταση του φυτού ώστε να καταλήξει στη διάγνωση.

Ο χρήστης ερωτάται να περιγράψει το πρόβλημα
Βήμα 2ο: Ο χρήστης ερωτάται να περιγράψει το πρόβλημα

Βήμα 3ο

Με βάση τη διάγνωση, η εφαρμογή Crop Diagnosis επιλέγει και εμφανίζει σε λίστα τις κατάλληλες δραστικές ουσίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για κάθε ουσία ο χρήστης μπορεί να διαβάσει περισσότερες πληροφορίες (μέθοδος εφαρμογής, τρόπος δράσης, σημάνσεις επικινδυνότητας κ.ά., τιμή) ώστε να διαλέξει ποια επιθυμεί να εφαρμόσει.

Εμφάνιση δραστικών ουσιών
Βήμα 3ο: Εμφάνιση δραστικών ουσιών

Βήμα 4ο

Αφού ο χρήστης επιλέξει τη δραστική ουσία, το Crop Diagnosis παρουσιάζει αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής (τρόπος παρασκευής ψεκαστικού υγρού, δοσολογία, ιδιαίτερες προφυλάξεις κ.ά.).

Οδηγίες χρήσης και εφαρμογής της δραστικής ουσίας
Βήμα 4ο: Οδηγίες χρήσης και εφαρμογής της δραστικής ουσίας

Πληροφορίες για τη βάση δεδομένων του Crop Diagnosis

Η βάση δεδομένων του Crop Diagnosis είναι πλήρως ενημερωμένη με:

 • τα είδη των καλλιεργειών
 • τα είδη των παθογόνων παραγόντων
 • απεικονίσεις συμπτωμάτων, σημείων και συνδρόμων των φυτονόσων
 • τις φυτοπροστατευτικές δραστικές ουσίες και τα χαρακτηριστικά αυτών

Πηγές πληροφόρησης αποτελούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανοιχτά δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό Οργανισμό Φυτοπροστασίας (European and Mediterranean Plant Protection Organization) και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ε.Ε. (Directorate-General for Health and Food Safety) κ.ά.

Η ομάδα πίσω από το Crop Diagnosis

Η εφαρμογή Crop Diagnosis αναπτύσσεται από την Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα έργου αποτελείται από ικανά και έμπειρα στελέχη οι γνώσεις των οποίων συνδυάζονται αρμονικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και από επιστημονικής αλλά και από επιχειρηματικής πλευράς. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. διαθέτει πλήρως στελεχωμένα τμήματα ανάπτυξης λογισμικού, κωδικοποίησης και καταχώρησης πληροφορίας (data entry) και διαχείρισης έργου (project management).

Οι επικεφαλείς των τμημάτων ανάπτυξης της εφαρμογής Crop Diagnosis είναι οι:

 • Γιώργος Νικολαΐδης: Υπεύθυνος ομάδας σχεδιασμού και ανάπτυξης και Project Manager
 • Ζαχαριάδου Μάρθα: Υπεύθυνη διοικητικού τμήματος και επικοινωνίας
 • Μουστάκας Άνθιμος: Data entry specialist

Η ομάδα πίσω από την εφαρμογή Crop Diagnosis
Η ομάδα πίσω από την εφαρμογή Crop Diagnosis. Από αριστερά προς τα δεξιά: Ζαχαριάδου Μάρθα, Μουστάκας Άνθιμος, Νικολαΐδης Γεώργιος

Τέλος, η επιστημονική ομάδα της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. αποτελείται από γεωπόνους εξειδικευμένους σε θέματα φυτοπροστασίας και παραγωγικότητας καλλιεργειών.

Σύνδεσμοι

Crop Diagnosis App
Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.

Επίλογος

Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει αντίστοιχη σχετική εφαρμογή διαθέσιμη μέσω των Google Play και App Store.

Εύχομαι τα καλύτερα στο Crop Diagnosis, σε αυτή την Ελληνική προσπάθεια. Σύντομα ελπίζω να έχω περισσότερα νέα και πληροφορίες.

Συντάκτης: Ηλίας Αντωνόπουλος
kalliergo.gr
AlterMarket Online Marketing για Επιχειρήσεις

Διαβάστηκε 6255 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 12:49
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια