Αρχική » Αμπέλι-Σταφύλια-Οίνος » Αμπέλι Ασθένεια του Pierce

Αμπέλι Ασθένεια του Pierce

Η ασθένεια του Pierce πέρα από τα κλήματα στα αμπέλια, προσβάλει αρκετά ακόμη είδη μεταξύ των οποίων η ελιά (Olea europaea), η αμυγδαλιά (Prunus amygdalus), η πικροδάφνη (Nerium oleander), τα εσπεριδοειδή, η ροδακινιά, η βερικοκιά, η μηδική, η βελανιδιά (Quercus spp.), το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), η μυρτιά (Myrtus communis) και ο ράμνος (Ramnus alaternus).

Συμπτώματα της ασθένειας του Pierce στα κλήματα

Τα κύρια συμπτώματα είναι ξήρανση των φύλλων και ταχύτατη αποπληξία κατά τις θερμές περιόδους του έτους.

Ασθενεια του Pierce. Προσβεβλημένα φύλλα σε κλήμα
Ασθένεια του Pierce. Προσβεβλημένα φύλλα σε κλήμα

Ασθενεια του Pierce. Προσβεβλημένο φύλλο σε κλήμα
Ασθένεια του Pierce. Προσβεβλημένο φύλλο σε κλήμα

Ασθενεια του Pierce. Ξεραμένα φύλλα σε αμπέλι
Ασθένεια του Pierce. Ξεραμένα φύλλα σε αμπέλι

Ασθενεια του Pierce. Προσβεβλημένα φύλλα σε κλήμα
Ασθένεια του Pierce. Προσβεβλημένα φύλλα σε κλήμα

Τα ασθενή προσβεβλημένα φύλλα ξηραίνονται βαθμιαία και πέφτουν ενώ οι μίσχοι τους παραμένουν προσκολλημένοι στις κληματίδες.

Οι προσβεβλημένες κληματίδες ξυλοποιούνται μόνο κατά θέσεις και τα παραμένοντα πράσινα μέρη τους νεκρώνονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Μαραμένα σταφύλλια σε κλήμα
Ασθένεια του Pierce. Μαραμένα σταφύλλια σε κλήμα

Οι βότρεις των ασθενών κληματίδων, παύουν να αναπτύσσονται, μαραίνονται και αποξηραίνονται.

Παθογόνο αίτιο

Το Xylella fastidiosa (βακτήριο: Xanthomonadaceae) είναι ένα αρνητικό κατά Gram, αερόβιο βακτήριο της οικογένειας Xanthomonadaceae, που αναπτύσσεται στα ξυλώδη αγγεία των φυτών ξενιστών του (xylem-inhabiting bacteria).

Έχει άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης 26-28 °C. Εισέρχεται στα ξυλώδη αγγεία όπου μετακινείται τόσο καθοδικά, όσο και ανοδικά.

Οι αναπτυσσόμενοι πληθυσμοί του βακτηρίου περιορίζουν την μετακίνηση του νερού στον ξυλώδη ιστό και η ανάπτυξη των συμπτωμάτων σχετίζεται με υψηλό ποσοστό φραγμένων αγγείων.

Το Xylella fastidiosa μολύνει μεγάλο αριθμό ειδών φυτών που μπορεί να μην είναι συμπτωματικά και να λειτουργούν έτσι ως πηγές μολύσματος για τα έντομα φορείς του.

Γνωστοί ξενιστές του Xylella fastidiosa είναι κλήματα, ελιές, αμυγδαλές, πικροδάφνες, εσπεριδοειδή, ροδακινιές, βερικοκιές, μηδική, βελανιδιές, δενδρολίβανα, μυρτιές και ο ράμνος.

Τα “τζιτζικάκια” φορείς του παθογόνου

Το Xylella fastidiosa μεταδίδεται με μυζητικά έντομα που τρέφονται με τον χυμό των ξυλωδών αγγείων.

Οι φορείς του βακτηρίου ανήκουν σε δύο οικογένειες των Ημιπτέρων (Cicadellidae και Cercopidae) που κοινώς αποκαλούνται “τζιτζικάκια”.

Cercopidae
Cercopidae

Cicadellidae
Cicadellidae

Η μετάδοση γίνεται ταχύτατα, ύστερα από δύο ωρών διατροφή του εντόμου σε μολυσμένο φυτό, χωρίς να μεσολαβεί κάποια περίοδος επώασης στον φορέα και το έντομο παραμένει μολυσματικό σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Το βακτήριο δεν μεταδίδεται στους απογόνους του εντόμου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:
http://www.eppo.int/QUARANTINE/special_topics/Xylella_fastidiosa/Xylella_fastidiosa.htm

Γιατί ονομάζεται ασθένεια του Pierce

Η ασθένεια ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1892 από τον Newton B. Pierce (1856–1916), ο οποίος ήταν ο πρώτος επαγγελματίας φυτοπαθολόγος, στα κλήματα στην Καλιφόρνια, κοντά στο Anaheim. Στο Άναχαϊμ ήταν γνωστή ως Anaheim disease, η Ασθένεια του Αναχαϊμ.

Tags: pierceΑΜΠΕΛΙΑΣΘΕΝΕΙΕΣΚΛΗΜΑΤΑ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top