Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2011 15:43

Σπόροι – Πατζάρια: Πως τους μαζεύω;

Γράφτηκε από τον 

Το πατζάρι είναι ένα διετές φυτό. Παράγει σπόρο το δεύτερο έτος και όχι το πρώτο.

πατζάρια

Το γεγονός αυτό κάνει σχετικά δύσκολη τη συλλογή σπόρου από πατζάρια, καθώς πρέπει να διατηρήσετε το φυτό ζωντανό όλο το χειμώνα ώστε να παράγει σπόρους το επόμενο καλοκαίρι.

σπόροι πατζάρια

Θα πρέπει να μαζέψετε σπόρο από τουλάχιστον 6 πατζάρια ώστε να εξασφαλίσετε τη βιοποικιλότητα.

Αν στην περιοχή στην οποία βρίσκεστε, ο χειμώνας είναι βαρύς με χαμηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να λάβετε ειδικά μέτρα ώστε να προστατέψετε το βολβό του πατζαριού. Θα πρέπει να βγάλετε το βολβό του πατζαριού από τον κήπο και να τον αποθηκεύσετε σε ένα ασφαλές μέρος, μακριά από χαμηλές θερμοκρασίες. Σε αυτή την περίπτωση, πέρα των βημάτων 6 έως 10, θα πρέπει να κάνετε επιπλέον τα βήματα 1 έως 5.

Αν η περιοχή στην οποία βρίσκεστε έχει ήπιο χειμώνα, τότε απλά θα πρέπει να φροντίσετε οι βολβοί των πατζαριών να επιζήσουν του χειμώνα. Ακολουθείτε τα βήματα 6 έως 10.

1. Σκάψτε γύρω από τα φυτά, όταν τα φύλλα τους αρχίσουν να κιτρινίζουν και να μαραίνονται. Σκάψτε γύρω από τη ρίζα ώστε να χαλαρώσετε το χώμα. Μετά προσεκτικά βγάλτε το φυτό από το χώμα.

2. Πάρτε ένα μεγάλο κουβά και γεμίστε τον με ποταμίσια άμμο ή μαλακό χώμα. Ποτίστε ώστε το χώμα να είναι υγρό.

3. Κόψτε τις κορυφές από τα πατζάρια ώστε να μείνει μόνο ο βολβός. Θάψτε τους βολβούς μέσα στο χώμα του κουβά χωρίς όμως να ακουμπά ο ένας τον άλλο.

4. Τοποθετήστε τον κουβά σε ένα προστατευμένο από το ψύχος μέρος και φροντίστε να είναι το χώμα υγρό.

5. Την Άνοιξη, θα επαναφυτέψετε τους βολβούς στον κήπο. Βάλτε τους βολβούς στο ίδιο βάθος που βρίσκονταν την προηγούμενη χρονιά. Οι αποστάσεις μεταφύτεψης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 εκατοστά.

6. Ποτίζετε τους βολβούς πατζαριού, μέχρι να ανθίσουν. Η άνθηση θα γίνει στα μέσα του καλοκαιριού. Αφήστε τα λουλούδια των πατζαριών να μαραθούν.

7. Συλλέξτε τα άνθη του πατζαριού όταν αυτά είναι ξερά και χωρίς υγρασία.

8. Απλώστε μία καθαρή πετσέτα, ένα πιάτο, μπολ ή άλλη καθαρή επιφάνεια. Τρίψτε με τα χέρια σας τα άνθη. πάνω από αυτά. Οι σπόροι του πατζαριού θα διαχωριστούν από τα άνθη και θα πέσουν μέσα σε αυτά. Καθαρίστε τους σπόρους από τα υπολείμματα του άνθους.

9. Αφήστε τους σπόρους για μερικές ημέρες στον ήλιο ώστε να στεγνώσουν πλήρως.

10. Αποθηκεύστε τους σπόρους σε ένα αεροστεγές δοχείο. Σημειώστε τη χρονιά και την ποικιλία. Αποθηκεύστε το δοχείο σε ένα σκοτεινό και ξηρό μέρος.

Οι σπόροι πατζαριού, παραμένουν γόνιμοι μέχρι 3 χρόνια.

 

Πηγές:

How to Save Beet Seeds
How to Save Beet Seeds
Seed saving instructions for expert seed savers

 

Σημείωση:
Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν το ερώτημα του Lefteris_Kriti, στο forum του kalliergo.gr.

Διαβάστηκε 15827 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 09:12
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια