Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011 19:36

Λάμπα για σπορείο (δοκιμή)

Γράφτηκε από τον 

λάμπα για σπορείο με απλά υλικά - ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Τις προηγούμενες ημέρες άρχισα να στήνω τα σπορεία για τη νέα περίοδο. Λόγω του κρύου που επικρατεί όταν ξεκινάμε τα σπορεία για την ανοιξιάτικη περίοδο, θα πρέπει αναγκαστικά να τα έχουμε μέσα σε ένα κλειστό και ζεστό χώρο όπως ένα δωμάτιο. Στο δωμάτιο όμως δεν υπάρχει φυσικός φωτισμός (ήλιος). Άρα ανέκυψε το πρόβλημα του φωτισμού. Φέτος χρησιμοποιώ την παρακάτω καρτέλα σπορείου που έχει συνολικά 20 θέσεις και διαστάσεις 280 Χ 350 mm.

καρτέλα σπορείου - 20 θέσεις - 280Χ350mm

Αρχικά χρησιμοποιήσα ένα απλά φωτιστικό (πορτατίφ) ως πηγή φωτισμού. Καλό δε λέω, αλλά όχι ικανοποιητικό, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με περισσότερα από ένα σπορεία.

Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω ένα ευέλικτο σύστημα φωτισμού το οποίο να μπορώ να το προσαρμόσω πάνω από την καρτέλα του σπορείου.

Η κατασκευή θα έπρεπε να είναι:

  • φτηνή
  • να φτιάχνεται με απλά υλικά
  • να είναι σταθερή
  • να είναι προσαρμοσμένη στις διαστάσεις της καρτέλας σπορείου
  • οικονομική στην κατανάλωση ρεύματος

Έφτιαξα την κατασκευή στήριξης της λάμπας σπορείου χρησιμοποιώντας υλικά που είχα. Χρησιμοποίησα κομμάτια ξύλου και κόντρα πλακέ. Η λάμπα είναι μία λάμπα οικονομίας (κατανάλωση 8W, ισοδύναμη με 100W) που αποδίδει φως daylight. Η στήριξη της λάμπας και του καλωδίου έγινε με δεματικά (cable ties).

Οι εικόνες που ακολουθούν, περιγράφουν και δείχνουν την κατασκευή. Είναι πολύ απλή να τη φτιάξετε,αρκεί να έχετε τα κατάλληλα εργαλεία. Τα εργαλεία που χρησιμοποίησα ήταν σέγα, δράπανο, τρυπάνια για ξύλο και προσαρμογέας κατσαβιδιών στο δράπανο.

Το συνολικό κόστος της κατασκευής ήταν λιγότερο από 5 Ευρώ.

Για να ολοκληρώσω την ιδέα του σπορείου, σκοπεύω να καλύψω την κατασκευή και το σπορείο που βρίσκεται από κάτω της, με ένα κάλυμα ώστε να μη χάνεται η θερμότητα (έστω και λίγη) από τη λάμπα οικονομίας.

σχέδιο πίσω όψης

 

πίσω όψη πραγματική κατασκευή

 

σχέδιο πάνω όψης

πάνω όψη πραγματική κατασκευή

 

σχέδιο αριστερής όψης

αριστερή όψη πραγματική κατασκευή

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η κατασκευή περιέχει ηλεκτρολογικά στοιχεία. Θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ηλεκτρολόγου για την εξασφάλιση της ασφάλειά σας, αν δε γνωρίζετε τι κάνετε.

Διαβάστηκε 17593 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 09:10
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια