Δευτέρα, 14 Μαϊος 2012 05:00

Ημερίδα - Το Γκότζι Μπέρρυ και η καλλιέργειά του

Γράφτηκε από τον 

σεμινάριο για το goji-berry-01

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 20 Μαΐου 2012 στο ΒΙΟ.ΠΑ. Σιάτιστας Κοζάνης ημερίδα με θέμα: "Το Γκότζι Μπέρρυ και η καλλιέργειά του". Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Π.Ε. Κοζάνης και ο Δήμος Βοΐου. Ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα (Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη) προσήλθαν με σκοπό να ενημερωθούν για την καλλιέργεια.

σεμινάριο για το goji-berry-02

Η αίθουσα εκδηλώσεων του ΒΙΟ.ΠΑ. οριακά χώρεσε τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι ξεπέρασαν τους 250. Οι εισηγήσεις που ακολούθησαν κάλυψαν όλες τις πτυχές του Γκότζι, από την καλλιέργεια, την μεταποίηση των καρπών, τη βιολογική αντιμετώπιση των ασθενειών και τις προωθητικές ενέργειες για την καθιέρωση ενός ελληνικού brand name για το Γκότζι με επίκεντρο το σλόγκαν 3G (Goji, Growth, Greece).

σεμινάριο για το goji-berry-03

Το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους εισηγητές, τους χορηγούς και τους υποστηρικτές της ημερίδας για την πολύτιμη συνδρομή τους. Ιδιαιτέρως επιθυμεί να ευχαριστήσει τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σόκουτη Ιωάννη για την ένθερμη στήριξη του η οποία στάθηκε καθοριστική για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης καθώς επίσης και το WEST CHANNEL το οποίο κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προβολή της.

Ανάλογες εκδηλώσεις για το Γκότζι Μπέρρυ θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία αρχής γενομένης από τη Φλώρινα. Με την ολοκλήρωση αυτών των δράσεων ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του Ινστιτούτου για την καλλιέργεια των πολυδύναμων φυτών.

=======================
ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
=======================

Το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.Δ.Μ.) η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Κοζάνης και ο Δήμος Βοΐου σας προσκαλούν στην Ημερίδα που διοργανώνουν την Κυριακή, 20 Μαΐου 2012, στο ΒΙΟ.ΠΑ. Σιάτιστας με θέμα: "Το Γκότζι Μπέρρυ και η καλλιέργειά του".

Πότε γίνεται η ημερίδα;
Η ημερίδα γίνεται την Κυριακή 20 Μαΐου 2012.

Ποιό είναι το Κόστος Συμμετοχής;
Το κόστος συμμετοχής είναι συμβολικό και ανέρχεται στα 10 Ευρώ.

Ποιό είναι το πρόγραμμα της ημερίδας;
Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα της ημερίδας σε μορφή αρχείου PDF.

Που γίνεται η ημερίδα για το Goji Berry;
Η ημερίδα γίνεται στη ΒΙΟ.ΠΑ. Σιάτιστας.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω;
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ημερίδα θα πρέπει να προβούν σε προεγγραφή. Το συμβολικό κόστος συμμετοχής στην εκδήλωση ανέρχεται στα 10€. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση όσοι δεν προβούν εγκαίρως σε προεγγραφή. Επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτ. Μακεδονίας (Ι.Π.Α.Δ.Μ.) στο 2461 0 26622 για δηλώσεις συμμετοχής ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ΒΙΟ.ΠΑ. Σιάτιστας Κοζάνης.

Μπορώ να δω χάρτη της περιοχής;
Ναι, δείτε την περιοχή στο Google maps.

Που μπορώ να μάθω περισσότερα για την ημερίδα;
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να κάνετε εγγραφή στη σελίδα του ΙΠΑΔΜ.

 

Λίγα λόγια για την καλλιέργεια το Goji Berry

To Γκότζι Μπέρρυ (Goji berry), είναι ένας θάμνος ο οποίος παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το L. Chinense. Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Αναφέρεται στις κινέζικες λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.

Τα είδη του γκότζι είναι βαθύρριζα, φυλλοβόλα, πολυετή, με ξυλώδη κορμό το ύψος του οποίου φτάνουν έως και 5-6 μέτρα. Οι καρποί, που μοιάζουν με μούρα και είναι πολύ ευαίσθητοι (εύκολα οξειδώνονται και το χρώμα τους σκουραίνει), συλλέγονται με ειδικό ύφασμα και αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος. Το Goji Βerry είναι ένα βαθύ κόκκινο αποξηραμένο φρούτο περίπου στο μέγεθος της σταφίδας και έχει μια πολύ απαλή γεύση. Μια καλή ημερήσια δόση Goji Βerries είναι 10-30 γραμμάρια και μπορούν να ληφθούν με διάφορους τρόπους. Η γεύση των καρπών του γκότζι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας.

Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Διάφορα προϊόντα μπορούν να γίνουν από το Γκότζι, όπως χυμοί, μπισκότα, γλυκίσματα κλπ. Οι Κινέζοι παρασκευάζουν επίσης κρασί από Γκότζι.

Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του. Αποτελεί δε εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται "υπερτροφή": πιστεύεται πως προμηθεύουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες. Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενικά υγεία.

Διαβάστηκε 7021 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 23:07
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια