Αρχική » Εχθροί-Ασθένεις Φυτών » Θρίπας Αμπέλου
Θρίπας Αμπέλου

Θρίπας Αμπέλου

Type of attack:

  • Εχθρός

Parts of the plant with symptoms:

  • Καρπός
  • Φύλλα

Plants that infects:

  • Αμπέλι
Ο θρίπας αμπέλου είναι ένα έντομο που προσβάλλει στο αμπέλι εκπτυσσόμενους οφθαλμούς, τρυφερούς βλαστούς, φύλλα, ποδίσκους, ανθοταξίες και γενικά κάθε τρυφερή βλάστηση.

Επιστημονικό όνομα: Drepanothrips reuteri

Ζημιά

Προσβάλλει εκπτυσσόμενους οφθαλμούς, τρυφερούς βλαστούς, φύλλα, ποδίσκους, ανθοταξίες και γενικά κάθε τρυφερή βλάστηση. Οι προνύμφες νύσσουν τα κύτταρα και μυζούν το περιεχόμενο. Οι διαβρώσεις προκαλούν νεκρώσεις και ουλές, εμποδίζοντας την κανονική ανάπτυξη των οργάνων του φυτού. Είναι δυνατό να προκαλέσει ακόμα και βραχυγονάτωση, μικροφυλλία και παραμόρφωση φύλλων. Τα συμπτώματα στα φύλλα θυμίζουν προσβολή από ορισμένους μύκητες.

Τα νύγματά τους (τσιμπήματα) καταλήγουν σε εσχαρώσεις στις ράχες των σταφυλιών και στις ράγες, υποβαθμίζοντας την εμπορική αξία της παραγωγής. Επιπλέον τα σημεία προσβολής μπορεί να αποτελέσουν “πύλες εισόδου” για παθογόνα, όπως π.χ. βοτρύτης (δευτερογενείς προσβολές). Προτιμούν να τρέφονται κρυμμένοι, γι’ αυτό και η προσβολή συνήθως δεν γίνεται έγκαιρα αντιληπτή.

Εχθρός

Είναι ένα μικρό κιτρινωπό έντομο. Εκτός από το αμπέλι προσβάλλει την φουντουκιά, την ιτιά, την δρυ και τον σφένδαμνο. Αναφέρεται ότι στην Ιταλία έχει 2 γενεές το χρόνο. Διαχειμάζει σαν ενήλικο κάτω από τον φλοιό των πρέμνων και σε άλλες προστατευμένες θέσεις και δραστηριοποιείται την άνοιξη, με την έναρξη της νέας βλάστησης. Ωοτοκεί επάνω στο έλασμα των φύλλων καλύπτοντας την περιοχή με σκούρο έκκριμα. Συμπληρώνοντας την ανάπτυξή του νυμφώνεται στα φύλλα ή στο έδαφος.

Πηγή

www.bayercropscience.gr

Tags: ΑΜΠΕΛΙΕΧΘΡΟΣ ΦΥΤΩΝ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top