Αρχική » Εχθροί-Ασθένεις Φυτών » Καστανή Εσχάρωση – Ακάρεα
Καστανή Εσχάρωση - Ακάρεα

Καστανή Εσχάρωση – Ακάρεα

Type of attack:

  • Εχθρός

Parts of the plant with symptoms:

  • Στέλεχος

Plants that infects:

  • Αμπέλι
  • Λεμονιά
  • Πορτοκαλιά
Στην Ελλάδα η καστανή εσχάρωση πρωτοεμφανίστηκε το 1982 στην περιοχή του Τυρνάβου και από εκεί εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας.

Επιστημονικό όνομα: Brevipalpus lewisi
Tenuipalpidae, Ακάρεα

Εκτός από το αμπέλι προσβάλλει την πορτοκαλιά, λεμονιά και διάφορα καλλωπιστικά φυτά.

Ζημιά

Το άκαρι αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην παραγωγή. Η προσβολή ξεκινάει από τη βάση των βλαστών, όπου αρχικά εμφανίζεται σκούρος μεταχρωματισμός, που στη συνέχεια εξελίσσεται σε εσχάρωση. Προσβάλλονται οι ταξιανθίες, όποτε ξηραίνονται τα άνθη, η ράχη των σταφυλιών και οι ράγες, όπου δημιουργούνται εσχαρώσεις με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση των σταφυλιών.

Εχθρός

Διαχειμάζει ως ακμαίο, κατά αποικίες κάτω από τον φλοιό ή τα ρυτιδώματα του κορμού. Την άνοιξη δραστηριοποιείται, προσβάλλει τα πράσινα, τρυφερά τμήματα του φυτού και πολλαπλασιάζεται. Τα ωά του είναι κόκκινα και τοποθετούνται μεμονωμένα ας διάφορα μέρη του φυτού, όπως στη βάση των ματιών, στη ράχη των σταφυλιών και κατά μήκος των νεύρων στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Συμπληρώνει 4 γενεές το χρόνο.

Αντιμετώπιση

Ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης συστήνονται οι χειμερινοί ψεκασμοί με κατάλληλα σκευάσματα και επέμβαση νωρίς στη βλαστική περίοδο.

Πηγή

www.bayercropscience.gr

Tags: ΑΜΠΕΛΙΕΧΘΡΟΣ ΦΥΤΩΝΛΕΜΟΝΙΑΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top