Αναζήτηση Εχθρών και Ασθενειών Φυτών

Τύπος προσβολής

Εμφάνιση Συπτωμάτων σε

Προσβάλει

Κομβονηματώδεις

Γράφτηκε από τον 

Επιστημονικό όνομα: Meloidogyne spp.
Άλλο όνομα: root-knot

Προσβάλλεται ο καπνός, η πατάτα, τα τεύτλα, τα ψυχανθή, τα λαχανικά και πολλά άλλα καλλιεργούμενα δικοτυλήδονα φυτά.

Ζημιά

Τα καπνόφυτα προσβάλλονται τόσο στο σπορείο όσο και αργότερα στο χωράφι. Η παρουσία των νηματωδών μπορεί να μη γίνει από την αρχή αντιληπτή, αλλά να εξαπλωθεί αργότερα με γρήγορο ρυθμό και να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Οι πλάγιες ρίζες των προσβεβλημένων φυτών παρουσιάζουν κυκλικούς κόμβους διαφόρων μεγεθών. Αυτοί είναι ουσιαστικά κηκίδες από υπερτροφικά κύτταρα, που σχηματίζουν οι ρίζες στα σημεία προσβολής, ως αντίδραση στα τοξικά εκρίμματα των νηματωδών. Στο υπέργειο τμήμα των φυτών εμφανίζεται μαρασμός και σε περιπτώσεις πολύ σοβαρής προσβολής τα φύλλα ξηραίνονται.

Εχθρός

Οι ενήλικοι νηματώδεις έχουν μήκος 1-1,5 χιλ. Τα αρσενικά άτομα είναι νηματόμορφα και μόλις ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους, εγκαταλείπουν το φυτό. Τα θηλυκά έχουν απιοειδές σχήμα και παραμένουν μόνιμα εγκατεστημένα στις ρίζες σε όλη τη διάρκεια του βιολογικού τους κύκλου. Τα αυγά τους περιβάλλονται και προστατεύονται από τον ωόσακκο, που μπορεί να εξέχει από τις θέσεις προσβολής ή να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των ιστώντης ρίζας. Οι νύμφες έχουν μήκος περίπου 0,5 χιλ.

Παρατηρήσεις

Οι νηματώδεις αναπτύσσονται στους ιστούς της ρίζας των φυτών. Ωστόσο τα ενήλικα αρσενικά και οι νύμφες δεύτερης ηλικίας μπορεί να εγκαταλείψουν τις ρίζες. Οι νύμφες κινούνται ελεύθερα στο έδαφος και κατά συνέπεια μπορούν να προσβάλλουν πολλά φυτά, το ένα μετά το άλλο.

Πηγή

www.bayercropscience.gr

Δείτε επίσης: Root-knot nematode

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Εχθρός
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ, ΞΕΡΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΥΤΟ, ΜΑΡΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΥΤΟ
  • Προσβάλει: Αγγούρι, Αγκινάρα, Αρακάς, Καρότο, Κολοκύθι, Κουνουπίδι, Κρεμμύδι, Λάχανο, Μαρούλι, Μελιτζάνα, Μπρόκολο, Παντζάρι, Πατάτα, Πιπεριά, Πράσσο, Ραδίκια, Ραπάνι, Σέλινο, Σκόρδο, Σπανάκι, Τομάτα, Φασόλι
Διαβάστηκε 3177 φορές
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κολλέμβολα Λίξος »
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια