Αναζήτηση Εχθρών και Ασθενειών Φυτών

Τύπος προσβολής

Εμφάνιση Συπτωμάτων σε

Προσβάλει

Οτιόρρυγχος

Γράφτηκε από τον 

Επιστημονικό όνομα: Otiorrhynchus spp.

Είναι έντομο νυκτόβιο, ενώ την ημέρα κρύβεται στο έδαφος. Προσβάλλει ιδιαίτερα τη Σουλτανίνα και την Κορινθιακή σταφίδα κι είναι διαδεδομένο στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Ζημιά

Προσβάλλει (τρώγει) τους οφθαλμούς (μάτια) και την τρυφερή βλάστηση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Πολύ χαρακτηριστική είναι η προσβολή στα φύλλα, τα οποία παρουσιάζουν εγκοπές στην περιφέρεια του ελάσματος. Ωοτοκεί στο έδαφος και οι προνύμφες ζημιώνουν τις ρίζες. Προσβολή από πυκνό πληθυσμό κάνει τα κλήματα να φαίνονται όπως μετά από χαλαζόπτωση. Η ζημιά στους οφθαλμούς και τους βλαστούς επηρεάζει την σοδειά του επόμενου έτους.

Εχθρός

Ανήκει στα ρυγχοφόρα κολεόπτερα, με σώμα θαμπό, σκούρο καστανό ή μαύρο.

Διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη σε κελί στο έδαφος και έχει 1 γενεά το χρόνο. Νυμφώνεται και ενηλικιώνεται την άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλιο). Ωοτοκούν συνήθως την άνοιξη, στο έδαφος ή στο φύλλωμα. Οι προνύμφες ζουν στο έδαφος και τρέφονται με τις ρίζες, τον υπόγειο φλοιό των πρέμνων και άλλων ξενιστών (πολυφάγες).

Αντιμετώπιση

Εφαρμόζεται ψεκασμός με καλό "λούσιμο" των πρέμνων και ιδιαίτερα του κορμού με κατάλληλα εντομοκτόνα σκευάσματα. Η επέμβαση γίνεται με το φούσκωμα των οφθαλμών ή λίγο αργότερα.

Πηγή

www.bayercropscience.gr

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Εχθρός
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ
  • Προσβάλει: Αμπέλι, Παντζάρι
Διαβάστηκε 4090 φορές
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια