Αρχική » Εχθροί-Ασθένεις Φυτών » Περονόσπορος της Πατάτας
Περονόσπορος της Πατάτας

Περονόσπορος της Πατάτας

Type of attack:

  • Ασθένεια

Parts of the plant with symptoms:

  • Καρπός
  • Ξεραίνεται το Φυτό
  • Ρίζα
  • Φύλλα

Plants that infects:

  • Πατάτα
Ο περονόσπορος της πατάτας προσβάλλει τη βλάστηση και τους κόνδυλους της πατάτας.

Επιστημονικό όνομα: Phytophthora infestans
Άλλο όνομα: late blight, potato blight

Συμπτώματα Περονόσπορου της Πατάτας

Ο περονόσπορος της πατάτας προσβάλλει τη βλάστηση και τους κόνδυλους της πατάτας. Η προσβολή ξεκινά από τα κατώτερα φύλλα, όπου εμφανίζονται κιτρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος. Αυτές οι περιοχές στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται. Με υγρές συνθήκες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων διακρίνεται το λευκό χούδι (εξάνθιση) του μύκητα.

Οι κόνδυλοι της πατάτας προσβάλλονται επίσης και παρουσιάζουν εξωτερικά εκτεταμένες, ακανόνιστες, σκούρες κηλίδες. Εσωτερικά οι ιστοί κάτω από τις προσβεβλημένες θέσεις παίρνουν το χρώμα της σκουριάς και σαπίζουν (ξηρή και υγρή σήψη).

Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Ο περονόσπορος της πατάτας προκαλείται από τον μύκητα Phytophthora infestans. Για την ανάπτυξή του απαιτεί υγρό και δροσερό καιρό (17-20 οC). Με τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, καταστρέφοντας τα φυτά.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση του περονοσπόρου της πατάτας απαιτείται πρόγραμμα προληπτικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα στις περιοχές με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξή του (π.χ. Δυτική Ελλάδα).

Η προστασία της νεαρής βλάστησης είναι σημαντική ώστε να μην εγκατασταθεί η ασθένεια στο χωράφι. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει ο καλός ψεκασμός και η προστασία της νεαρής αναπτυσσόμενης βλάστησης, όταν μάλιστα χρησιμοποιούνται σκευάσματα επαφής.

Συστήνεται να ακολουθούνται οι οδηγίες των Γεωργικών Προειδοποιήσεων ως προς αναμενόμενη προσβολή, καιρικές συνθήκες και επίκαιρο επέμβασης. Στις κρίσιμες περιόδους για την εξάπλωση της ασθένειας (π.χ. σε συνθήκες με βροχερό καιρό και θερμοκρασίες 20-25 οC) συστήνεται να προτιμώνται μίγματα με διασυστηματικά προϊόντα.

Πηγή

www.bayercropscience.gr
Phytophthora infestans

Tags: ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΦΥΤΩΝΠΑΤΑΤΑΠΑΤΑΤΕΣ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top