Αρχική » Εχθροί-Ασθένεις Φυτών » Περονόσπορος Ντομάτας
Περονόσπορος Ντομάτας

Περονόσπορος Ντομάτας

Type of attack:

  • Ασθένεια

Parts of the plant with symptoms:

  • Καρπός
  • Φύλλα

Plants that infects:

  • Ντομάτα
Ο περονόσπορος ντομάτας προσβάλλει τους καρπούς και τη βλάστηση της ντομάτας.

Επιστημονικό όνομα: Phytophthora infestans
Άλλο όνομα: late blight

Συμπτώματα Περονόσπορου της Ντομάτας

Προσβάλλεται η βλάστηση και οι καρποί. Η προσβολή ξεκινά από τα κατώτερα φύλλα, όπου εμφανίζονται κιτρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος (“λαδιές”). Αυτές οι περιοχές στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται. Με υγρές συνθήκες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων διακρίνεται το λευκό χνούδι (εξάνθιση) του μύκητα. Στους μίσχους και στους βλαστούς οι νεκρώσεις των ιστών παίρνουν επίμηκες σχήμα.

Οι καρποί προσβάλλονται αρχικά στην περιοχή του ποδίσκου.

Η προσβολή μπορεί να εξαπλωθεί στη συνέχεια σε ολόκληρο τον καρπό.

Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Ο περονόσπορος της τομάτας προκαλείται από τον μύκητα Phytophthora infestans. Για την ανάπτυξή του απαιτεί υγρό και δροσερό καιρό (17-20 βαθμοί Κελσίου). Με τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, καταστρέφοντας τα φυτά.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση του περονοσπόρου της τομάτας απαιτείται πρόγραμμα προληπτικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα στις περιοχές με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξή του (π.χ. Δυτική Ελλάδα).

Η προστασία της νεαρής βλάστησης είναι σημαντική ώστε να μην εγκατασταθεί η ασθένεια στο χωράφι. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει ο καλός ψεκασμός και η προστασία της νεαρής αναπτυσσόμενης βλάστησης, όταν μάλιστα χρησιμοποιούνται σκευάσματα επαφής.

Συστήνεται να ακολουθούνται οι οδηγίες των Γεωργικών Προειδοποιήσεων ως προς αναμενόμενη προσβολή, καιρικές συνθήκες και επίκαιρο επέμβασης. Στις κρίσιμες περιόδους για την εξάπλωση της ασθένειας (π.χ. σε συνθήκες με βροχερό καιρό και θερμοκρασίες 20-25 βαθμοί Κελσίου) συστήνεται να προτιμώνται μίγματα με διασυστηματικά προϊόντα.

Πηγή

www.bayercropscience.gr
Phytophthora infestans

Tags: ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΦΥΤΩΝΝΤΟΜΑΤΑΝΤΟΜΑΤΕΣ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top