Τσιγαρολόγος

Τσιγαρολόγος

Type of attack:

  • Εχθρός

Parts of the plant with symptoms:

  • Οφθαλμούς
  • Φύλλα

Plants that infects:

  • Αμπέλι
  • Αχλαδιά
Ο τσιγαρολόγος είναι ένα έντομο που προσβάλλει το αμπέλι, την αχλαδιά, τη φουντουκιά, την καστανιά, την λεύκα, την ιτιά και άλλα δασικά δένδρα.

Επιστημονικό όνομα: Byctiscus betulae

Ζημία

Προσβάλλει (τρώγει) τους οφθαλμούς (μάτια) και την τρυφερή βλάστηση κατά την περίοδο του Απριλίου-Μαϊου, προκαλώντας χαρακτηριστικές χαράξεις. Τα θηλυκά ωοτοκούν μέσα σε φύλλα που προηγουμένως τα έχουν τυλίξει, δημιουργώντας στενόμακρη θήκη σαν “τσιγάρα”. Στο αμπέλι τυλίγει 1-2 φύλλα, στην αχλαδιά και στην λεύκα 4-5, ενώ στα υπόλοιπα και περισσότερα. Στη συνέχεια χαράσσουν τους μίσχους, ώστε τα “τσιγάρα” πέφτουν στο έδαφος.

Εχθρός

Έχει 1 γενεά το χρόνο. Το ενήλικο έχει το χαρακτηριστικό σχήμα των ρυγχιτών και μήκος 4.5-7mm. Διαχειμάζει ως ακμαίο στο έδαφος σε κελλό νύμφωσης ή κάτω από τον φλοιό των πρέμνων. Την άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλιο) δραστηριοποιείται και ωοτοκεί στα φύλλα, τυλίγωντας το έλασμα σαν “τσιγάρο”. Σε κάθε “τσιγάρο” εναποθέτει 5-6 ωά. Μετά την εκκόλαψη των αυγών εξέρχονται από εκεί οι προνύμφες, οι οποίες συμπληρώνουν την ανάπτυξή τους σε 20-25 ημέρες. Στη συνέχεια πέφτουν στο έδαφος όπου νυμφώνονται. Η ενηλικίωση γίνεται συνήθως τον Αύγουστο και τα ενήλικα μένουν στο έδαφος ή σε διάφορα καταφύγια μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Αντιμετώπιση

Αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς με κατάλληλα εντομοκτόνα πριν σχηματιστεί το “τσιγάρο”. Σε μικρούς αμπελώνες συστήνεται έγκαιρη συλλογή και κάψιμο των “τσιγάρων”.

Πηγή

www.bayercropscience.gr
INSECTS ON ASPEN: LEAF ROLLERS

Tags: ΑΜΠΕΛΙΑΧΛΑΔΙΑΕΧΘΡΟΣ ΦΥΤΩΝ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top