Αναζήτηση Φυτών (π.χ. λαχανικά, λουλούδια, δέντρα, φρούτα)

Βαθμός Δυσκολίας

Εποχή Σποράς

Εποχή Μεταφύτευσης

Εποχή Ανθοφορίας

Τύπος Φυτού

Απαιτήσεις σε Νερό

Απαιτήσεις σε Φως

Χρώμα Άνθους

Χρώμα Φυλλώματος

Ανθεκτικότητα Φυτού

Έδαφος

Άλλα Χαρακτηριστικά

Centella asiatica

Κοινό όνομα: Σεντέλα - Υδροκοτύλη - Gotu kola - Indian Pennywort - Brahmi

Η Σεντέλα είναι ένα βότανο του οποίου τα φύλλα μπορούν να φαγωθούν ωμά σε σαλάτες (σε μικρές όμως ποσότητες γιατί είναι πολύ δυνατά). Η Σεντέλα, καλλιεργείται επίσης ως φαρμακευτικό φυτό στην Άπω Ανατολή, όπου χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση σχεδόν των πάντων: από έλκη μέχρι την κατάθλιψη. Το Ινδικό του όνομα είναι Brahmi που σημαίνει: κομιστής της γνώσης της "Απόλυτης Πραγματικότητας".
"Ένα από τα βότανα που έχουν πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες μελέτες για τους κιρσούς είναι η Centella Asiatica. Η Centella φαίνεται πως έχει τη δυναμική να προάγει την ακεραιότητα του συνδετικού ιστού, να συμπεριφέρεται αντιοξειδωτικά και να βελτιώνει τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων. Τυχαιοποιημένη, πολυκεντρική μελέτη σε ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια, των Pointel et al που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο Angiology, επιβεβαίωσε την αξία του θεραπευτικού αυτού φυτού.
Παράλληλα άλλη μελέτη των Arpaia et al, έδειξε πως η Centella Asiatica μειώνει τα επίπεδα ενζύμων που διασπούν ένα από τα βασικά συστατικά που ενεπλέκονται στην υγεία των αγγειακών τοιχωμάτων, τους μουκοπολυσακχαρίτες.
Η Centella Asiatica έχει χορηγηθεί και τοπικά-επιδερμικά ως εκχύλισμα, σε ασθενείς με κιρσούς, δίνοντας και πάλι θετικά αποτελέσματα.
"
Πηγή: Κιρσοί και ευρυαγγείες: το φαρμακείο της φύσης στη διάθεση σας!

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
  • Τύπος Φυτού: Μονοετές
  • Απαιτήσεις σε Νερό: Μέτριες απαιτήσεις σε νερό
  • Απαιτήσεις σε Φως: Ημισκιόφυτο - Προτιμά ή αντέχει σε θέσεις ελαφρά σκιασμένες, Σκιανθεκτικό - Αντέχει σε πλήρη σκίαση ή απαιτεί ελάχιστο ποσό φωτός
  • Ανθεκτικότητα Φυτού: Ευαίσθητο
  • Έδαφος: Καλά αποστραγγιζόμενο-Ελαφρύ