× Συζητήσεις για Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή την Ταράτσα.

Χώμα για την καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρες;

Περισσότερα
13 Χρόνια 8 Μήνες πριν - 13 Χρόνια 8 Μήνες πριν #5 από ilias
Ένα από τα σημεία κλειδιά για την επιτυχία ή αποτυχία της καλλιέργειας λαχανικών σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή την ταράτσα είναι το χώμα που θα χρησιμοποιηθεί.
Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα χώματα.
Εσείς ποιό χώμα χρησιμοποιείτε;

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Last edit: 13 Χρόνια 8 Μήνες πριν by ilias.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 6 Ημέρες πριν #390 από Levanda
Ηλία καλησπέρα. Στο γεωπόνο μου, βρίσκω δύο είδη χώματος τα οποία προτιμώ. Ένα εκ των δύο είναι χώμα για καλλιέργεια λαχανικών. Και δουλεύει μια χαρά. Το άλλο είναι απλό χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου, που συνήθως έχω και πιο συχνά διαθέσιμο στο μπαλκόνι μου. Η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι το χώμα για όλα τα φυτά εξωτερικού χώρου (και αυτό υπάρχει σε πολλές τιμές και ποιότητες - προσωπικά επιλέγω το λίγο ακριβότερο 4euro τα 20lt, που δεν με απογοητεύει ποτέ) είναι ελαφρύτερο με περισσότερη τύρφη, ώστε να εξασφαλίζει καλύτερη αποστράγγιση. Τα λαχανικά αρέσκονται σε λίγο πιο βαρύ χώμα. Παρόλα αυτά, επειδή μάλλον τείνω να υπερφροντίζω τα φυτά, πολλές φορές χρησιμοποιώ το ελαφρύ χώμα, το οποίο ποτίζω μεν συχνότερα, αλλά στραγγίζει καλά και αποφεύγω τους κινδύνους σαπίσματος. Χρησιμοποιώ οργανικό λίπασμα ή κομποστ και έχω πολύ καλά αποτελέσματα!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 11 Μήνες πριν #481 από Ricky
Στην αρχή αγόραζα χώμα σε σακούλες από σχετικά πολυκαταστήματα, μέχρι που άρχισα να νιώθω ότι μου πουλάν αέρα.

Για καλή μου τύχη έχω βρεί ένα φυτώριο έξω από τις εγκαταστάσεις του οποίου υπάρχει μαυρόχωμα (περιέχει και κοπριά) και άμμος. Συλλέγω λοιπόν και από τα δύο και δημιουργώ μείγμα.

Το αρνητικό με την άμμο είναι ότι έχει μεγάλη πυκνότητα. Εναλλακτικά μπορεί κανείς να αγοράσει περλίτη ο οποίος κάνει την ίδια δουλειά (αερίζει το χώμα). Βέβαια κοστίζει, είναι ορυκτό πέτρωμα και χρειάζεται τεράστια ενέργεια για να φτάσει στην επιθυμητή μορφή.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #13190 από Βαιος Σταβαρας
Απαντήθηκε από Βαιος Σταβαρας στο θέμα Χώμα για την καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρες;
Kalimera ilia ego exo ftiaxi epano stin taratsa parteria kai to xoma pou exo vali einai ta exis : amoxoma ston pato tou parteriou peripou 8 ekastosta oste na filtrarete to nero kai na vgeni katharo , i epomeni strosi einai argiloxoma kai xonemeni kopria anakatemeno oste na emploutisti gia na exo apotelesmeta kai den epesa exo. Vaivea se auto voithise kai o pateras mou logo tis empirias xronon. evaze kathe xrono kai xerei apo zarzavatika ta kalokairina .

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Ημέρες πριν #16227 από ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Απαντήθηκε από ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο θέμα Χώμα για την καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρες;
Αγαπητοί καλλιεργητές χρειάζομαι την βοήθεια σας .
Αν καλλιεργούμαι σε γλάστρες η σε ζαρτινιέρες στο χώμα αυτό πόσες φορές μπορούμε να φυτέψουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να το εμπλουτίσουμε ώστε να είναι πάντα παραγωγικό ?

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Ημέρες πριν - 11 Χρόνια 6 Ημέρες πριν #16231 από Roula
Αντιγόνη, προσωπικά κάνω τα εξής:
  1. Αδειάζω το χώμα της παλιάς γλάστρας/τελάρου σε μεγάλο δοχείο. Το ψιλοσκαλίζω και το τρίβω λιγάκι, ώστε να αφρατέψει πάλι, δεδομένου ότι έχει ταλαιπωρηθεί από την προηγούμενη καλλιέργεια.
  2. Προσθέτω λίγη κοπριά και λίγο κομπόστ (για εμπλουτισμό συστατικών), καθώς και λίγη τύρφη (για αφράτεμα, το χρειάζεται.)
  3. Ανακατεύω καλά και ποτίζω.
  4. Μοιράζω το μείγμα στις γλάστρες που θέλω και προσθέτω από πάνω λίγο κομπόστ ακόμη.

Έχω διαπιστώσει ότι η καλλιέργεια μίας μόνο περιόδου δεν εξαντλεί εντελώς το χώμα μου (πατάτες, βέβαια, δεν έχω βάλει ποτέ), οπότε δεν τρελαίνομαι κι όλας με την ποσότητα κοπριάς και κομπόστ που προσθέτω.
Last edit: 11 Χρόνια 6 Ημέρες πριν by Roula.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Ημέρες πριν #16232 από ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Απαντήθηκε από ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο θέμα Χώμα για την καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρες;
Ρούλα αυτό κάνω και εγώ ...αλλα επειδή προβλέπετε σε αυτο το χωμα να φυτεύω πολύ καιρο ισως και χρόνια με αυτον τον τρόπο το ανανεώνω για όσα χρόνια το φυτεύω ?
Και αν οχι γιατι όχι αν λάβουμε υπ όψιν μας πως το χωμα ανανεώνετε με την βροχή τον ηλιο γιατι δεν μπορεί αυτο να συμβαίνει και στην ταράτσα μου και να γίνετε κάποια στιγμή ανενεργό αυτό το χώμα ?

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Ημέρες πριν #16235 από kristi1
Αντιγόνη δεν έχω εμπειρία απο καλλιέργεια σε γλάστρες και ζαρτινιέρες, αλλά αυτό που λέει η Ρούλα μου ακούγεται λογικό με την προσθήκη ισχυρής κοπριάς. Αυτής της ''κουτσουλιάς'' όπως τη λένε. 6 με 9 Ε το σακί και είναι για καλλιέργεια 40 με 50 τμ στο έδαφος. Άρα ανάλογα και στις ζαρττινιέρες. Το σίγουρο είναι οτι σε κάθε νέα καλλιέργεια τα φυτά θέλουν να φάνε, οπότε...

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Ημέρες πριν #16321 από ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Απαντήθηκε από ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο θέμα Χώμα για την καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρες;
kristi 1 Το κομπόστ δεν είναι αρκετό για τροφή των φυτών ?
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kristi1

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Ημέρες πριν #16339 από kristi1
Αντιγόνη, δεν ξέρω. Δεν είμαι σίγουρος. Εξαρτάται απο τη σύνθεση του κόμοστ. Τι υλικά έβαλε κανείς μέσα για να γίνει το κόμποστ. Εγώ που κάνω κόμποστ δεν το ελέγχω πάντα. Βάζω ότι βγάζει η κουζίνα, ο κήπος, τα δένδρα, μαζεύω φύκια κλπ, κλπ. Τις πρώτες χρονιές έβρισκα και άσβεστο ασβέστη (έτσι είχα διαβάσει) και έβαζα αφού τον συνέθλιβα πρώτα. Μετά μαρμαρόσκονη απο τα μαρμαράδικα της περιοχής. Τώρα κουράστικα λίγο. Πρόσφατα βρήκα μία πηγή με κοπριά κατσικίσια μαζί με τα άχυρα που ρίχνουν μέσα. Δεν ξέρω άν αυτά καλύπτουν όλο το φάσμα των στοιχείων που χρειάζεται ένα φυτό.
Επίσης ξέρω ότι αυτό το κόμποστ που πουλάνε γίνεται τις περισσότερες φορές σε περιοχές όπου καλλιεργούν συγκεκριμένες καλλιέργειες και περισσεύουν οι καρποί (πχ στην Κατερίνη ακτινίδια, στη Βέροια ροδάκινα κλπ). Δε νομίζω, όσο και να χρησιμοποιούν και κάποια άλλα υλικά, να είναι πλήρης τροφή για τα φυτά μας.
Απεναντίας η κοπριά, των πουλερικών ιδίως, νομίζω καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των. Συνδιασμός των δύο ελαφρύνει το έδαφος και το εμπλουτίζει επαρκώς.
Φτωχή άποψή μου.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.129 δευτερόλεπτα