× Συζητήσεις για Λουλούδια και Βότανα στο Μπαλκόνι ή Ταράτσα.

Τι φυτα να βαλω στη ταρατσα???

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #4622 από achi
Τι φυτα να βαλω στη ταρατσα??? δημιουργήθηκε από achi
Καλημερα!Εχω βαλει στο μυαλο μου να διακοσμησω την ταρατσα του σπιτιου μου με διαφορα φυτα.Ομως δεν ξερω τι φυτα ειναι καταλληλα για συνθηκες ταρατσας με ζεστη το καλοκαιρι και δυνατους ανεμους το χειμωνα,καθοτι εντελως αρχαριος με το θεμα.Καθε βοηθεια ευπροσδεκτη...ευχαριστω!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #4623 από Κωσταντίνος
Απαντήθηκε από Κωσταντίνος στο θέμα Τι φυτα να βαλω στη ταρατσα???
Θέλεις διακοσμητικά φυτά η μπορεί να βάζεις ανα καιρούς και λαχανικά για τρως?

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #4626 από achi
Απαντήθηκε από achi στο θέμα Τι φυτα να βαλω στη ταρατσα???
καλησπερα φιλε :) .σκεφτομαι μονο για διακοσμητικα φυτα.τι μου προτεινεις?

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #4628 από Κωσταντίνος
Απαντήθηκε από Κωσταντίνος στο θέμα Τι φυτα να βαλω στη ταρατσα???
Συγνώμη φίλε μου αλλά απο διακοσμητικά δεν ξέρω τίποτα. Πάντα είχα μία έλξη για τα λαχανικά πάντως μην ανησυχείς κάποιος θα σε βοηθήσει απο το site

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν - 10 Χρόνια 10 Μήνες πριν #4629 από fireseaker
Απαντήθηκε από fireseaker στο θέμα Τι φυτα να βαλω στη ταρατσα???
.
Last edit: 10 Χρόνια 10 Μήνες πριν by fireseaker.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #4631 από Leo de Xait
Απαντήθηκε από Leo de Xait στο θέμα Τι φυτα να βαλω στη ταρατσα???
Καλησπερα. Σου στέλνω μια μικρή λίστα με καλλωπιστικά φυτά και κάποιες βασικές πληροφορίες για το καθένα. Από εκεί και πέρα εφόσον λάβεις υπόψιν σου παράγοντες όπως το μέγεθος και το είδος της γλάστρας, το κλίμα της περιοχής, ύπαρξη αρδευτικού, απόσταση από την θάλλασα, ώρες ηλιοφάνειας ανάλογα τον προσανατολισμό της πολυκατοικίας, για την χρήση που τα θες (π.χ. για ανεμοφράκτη ή δημιουργία ελέυθερου φράκτη για απομόνωση, τροφή κ.α.) ίσως αν γνωρίζω να βοηθήσω για πιο συγκεκριμένα πράγματα.

Θάμνοι:
Αμπελία (Abelia Grandiflora, Πολυετείς αειθαλής θάμνος με άσπρα ή μωβ λουλουδάκια συνηθως τέλη καλοκαιριού με φθινόπωρο, έχει μεγαλουτσικες διαστάσεις αλλα αν μπει σε μεγάλη γλάστρα μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φυτά είναι ότι πρέπει για φυτοφράχτη. Προσοχή δεν πολύ γουστάρει το κρύο, οπότε αν είσαι Βόρεια Ελλάδα καλύτερα να το ξεχάσεις γιατί είναι και ψιλοακριβό φυτό, ανάλογα το μέγεθος πάντα.)



Κουμαριά (Arbutus unendo, Πολυετείς μεσογειακός αειθαλής θάμνος ή δέντρο, ανθεκτικό στο κρύο, που προτιμά προσήλια σημεία, βγάζει άσπρα λουλουδάκια το φθινόπωρο και κιτρινοπορτοκαλί καρπούς το χειμώνα. Μεγάλων διαστάσεων, φυτεψέτο καλύτερα μεμονομένο. Επίσης κυκλοφορούν και σχηματοποιημένα. Είναι φοβερά αν βρεις προτιμησέτα.)






Αουκούμπα (Aucuba Japonica, Αειθαλής θάμνος, αργή προς μέτρια ανάπτυξη, μέτριες αντοχές στο κρύο και πολύ ωραίο κιτρινοπράσινο φύλλωμα με κόκκινους καρπούς τέλη χειμώνα αρχές άνοιξης, προτιμά ελαφρώς σκιασμένα μέρη. Όσο πολύ με αρέσει άλλο τόσο πολύ το μισώ γιατί όλο με παρουσιάζει κάτι ''μυστήρια'' στα φύλλα και δεν έχω ιδέα τι φταίει.)




Μπαμπού (λατινική ονομασία δεν ξέρω οπότε μάλλον θα χρειαστεί να καταφύγεις στο Google, θέλει αρκετό νερό και το θεωρώ ''κορυφή'' στην δημιουργία μικρόυ φράκτη στο μπαλκόνι για την αποφυγή των αδιάκριτων βλεμάτων. Φωτογραφία δυστυχώς δεν βρίσκω. Εκτός από το μπαμπού στα φυτώρια θαβρεις αρκετά παρόμοια αγρωστώδη φυτά για παραπλήσια χρήση.)

Βερβερίδα (Berberis, φυλλοβόλος θάμνος πολύ σκληρός στις καιρικές συνθήκες και γενικώς ελάχιστες εδαφικές απαιτήσεις, προσωπικά γνωρίζω το είδος με το κόκκινο φύλλωμα, αν και κατα καιρούς έχω συναντήσει παραπλήσιους θάμνους με την ίδια ονομασία οι οποίοι έχουν άλλα χρωμα και κάποιους από αυτούς ανθίζουν. Δεν ξέρω αν είναι το ίδο φυτό ή αν απλώς μπερδεύεται με Βερβερίδα. Το θεωρώ καλύτερο για κήπο αλλά αν είναι για ταράτσα που προφανώς έχει χώρο ίσως να μην είναι και άσχημη ιδέα.)



Πυξάρι (Buxus sempervirens, elegans με κιτρινο φύλλωμα, pyramidalis με κωνικό σχήμα, νομίζω δεν χρειάζεται συστάσεις, πολύ δυνατό φυτό αλλά αργής ανάπτυξης, βγάινει σχηματοποιημένο, συνήθως σε μπάλες, ιδανικό για μικρές μπορντούρες αλλά και γλάστρες. Απλώς τέλειο.)



Κυδωνίαστρο (cotoneaster, αειθαλής θάμνος πλαγιόκλαδης ανάπυξης με μικρούς κόκκινους καρπούς, ιδανικότερο για κήπους και πάρκα.)

Κύτισος (Cytisus, φυλλοβόλος θάμνος με ανθοφορία την άνοιξη συνήθως κίτρινη, παρόμοια είδη στολίζουν αρκετούς επαρχιακούς δρόμους και πάρκα. Σε μικρά μεγέθη κατάλληλο και για ζαρντινιέρες. Πολυ γνωστό.)

Ελέαγνος (Elaeagnus, κιτρινοπράσινος θάμνος, με υποτυπώδεις άσπρα ανθάκια, βγαίνει και σε σχήμα, έχει αποδειχτεί αρκετά ''κρυουλιάρης'' και δύσκολος στην υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία γιαυτό είναι και πολύ εύκολος στις προσβολές από Ωίδιο.)



Ευώνυμο (Euonymus, αειθαλής θάμνος πολύ γνωστός για κιτρινοπράσινο φυλλωμα του, υπάρχουν διαφορετικά είδη με διαφορετική ανάπτυξη, η οποία είναι ιδανική και για γλάστρες, βγαίνει και σε πράσινο φύλλωμα, που πολλές φορές συγχέεται με πυξάρι ή ταφλάνι. Ευαίσθητο και αυτό από το ωίδιο.)

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #4632 από Leo de Xait
Απαντήθηκε από Leo de Xait στο θέμα Τι φυτα να βαλω στη ταρατσα???
Θάμνοι - δέντρα συνέχεια..............

Φορσύθια (Forsythia, φυλλοβόλος θάμνος, με ανθοφορία κίτρινη Φεβρουάριο - Μάρτιο (ενδεχεται να έχει και άλλα χρώματα) πριν αρχίσει να γβάζει φύλλα, παρότι από εκεί και πέρα τελείωνει το άνθος αξίζει να το έχεις στον κήπο σου ακόμα και για αυτούς τους δυο μηνες μόνο) Παραπλήσιο φυτό με κόκκινη όμως ανθοφορία είναι και η Τσιτόνια.





Ιβίσκος (αειθαλής θάμνος ή δέντρο με μεγάλα άνθη τύπου ''καμπάνας'' σε αρκετά χρώματα, βγαίνει και σε σχήμα, το είδος hibiscus syriacus είναι φυλλοβόλο (''κυκλοφορεί'' στα πεζοδρόμια πολλών πόλεων), άλλα είδη είναι με μονό και άλλα με διπλό άνθος, έχει μέτριες αντοχές στο κρύο και θέλει πολύ ήλιο και συχνό πότισμα.)

Διάφορα Οξύφυλλα είδη (τα πιο συνυθέστερα, αζαλέα (japonicum κυρίως) και καμέλια, είναι τα ιδανικότερα για έξωτερικούς χώρους, αν είσαι νότια πρόσθεσε και την Ορτανσία)





Ίλεξ (για μια πιο ''χριστουγενιάτικη'' ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα ανθεκτικά φυτά, με κόκκινους καρπόύς, με αργή όμως ανάπτυξη, δες ilex crenata ή ilex aquifolium, βγαίνουν και με ασπροπράσινο φύλλο)

Η πολύ γνωστή Δάφνη (''σκληρό'' φυτό με πολλαπλές χρήσεις, βάζεις και στο φαγητό ;) )



Αρωματικά φυτά (εκτός από μαγειρική χρήση έχουν πολύ ωραίο καλλωπιστικό φύλλωμα, άνθος αλλά και άρωμα κάποια από αυτά, π.χ. λεβάντα, δενδρολίβανο, λουίζα....Με την μυρωδιά της Λουίζας θα πάθεις πλάκα!!!!)

Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #4633 από achi
Απαντήθηκε από achi στο θέμα Τι φυτα να βαλω στη ταρατσα???
ευχαριστω πολυ ολους σας για τις αμεσες απαντησεις.Βασικα σκεφτομουν καμια δεκαρια γλαστρες με τουγιες,gold crest και διαφορα αλλα ειδη τετοιου στυλ,αλλα ακουσα οτι δεν επιβιωνουν σε γλαστρες τα συγκεκριμενα.Η περιοχη που μενω ειναι Πατρα(πολυ υγρασια)

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #4634 από Leo de Xait
Απαντήθηκε από Leo de Xait στο θέμα Τι φυτα να βαλω στη ταρατσα???
.......συνέχεια

Λιγούστρο (Ligustrum japonicum ή lucidum, το δεύτερο έχει πιο μεγάλο και χοντρό φύλλωμα αλλά είναι πολύ καλός θάμνος για φράκτη χαμηλό ή ψηλό, ακόμα και σε βεράντα, άσε που δεν ρίχνει φύλλα και θα ξεχνάς να το ποτίζεις)



Μανώλια (εύκολο δέντρο, είτε φυλλοβόλο με πρόωρη ανθοφορία πριν την δημιουργία των φύλλων (Magnolia soulangeana), είτε αειθαλή με ανθοφορία το καλοκαίρι (grandiflora).





Φωτίνια (Photinia, αειθαλής θάμνος με φανταστική κόκκινη νέα βλάστηση υον φθινόπωρο και την άνοιξη, υποτειπώδες άσπρα ανθάκια, φοβερό τόσο για μεμονωμένη φύτευση όσο και για μπορντούρες)



Καλλωπιστική Δαμασκηνιά (Φυλλοβόλο δέντρο, με κόκκινο φύλλωμα, Prunus ... κάτι....



Δαφνοκέρασο (Prunus laurocerasus, αειθαλής θάμνος, μικρή αλλά εντυπωσιακή ανθοφορία με άσπρα ανθάκια)



Πασχαλιά (Syringa vulgaris, χαραμίζεται στην γλάστρα, αλλά έστω και μερικά άνθη να έχεις κάθε χρόνο θα ανταμειφθείς. Φυλλοβόλλο. )

Βιβούρνο (Viburnum burkwoodi, αιθαλής θάμνος με ανθοφορία μέσα στον χειμώνα)



Acer (διάφορα είδη σφενδάμου, έχει και νάνες ποικιλίες, φυλλοβόλλά με ωραίο φύλλωμα, θέλουν σκιασμένα μέρη και υγρά εδάφη, το καλοκαίρι αν δεν έχουν το κατάλληλο πότισμα θα ζοριστούν αρκετά.)

Κωνοφώρα (λεμονόκυπάρισσα, Τούγιες, μην σου πω καλύτερα Τούγιες να είσαι και πιο ήσυχος, έχουν διάφορα είδη με διαφορετικό φύλλωμα, σχήμα και ανάπτυξη, θαβρεις αρκετά στα μαγαζιά. φυσικά δεν προτείνω έλατα (εκτός αν βρεις μλε έλατο αξίζει) ή κυπαρίσσια, γιατί ούτε χριστούγεννα έχουμε όύτε καμιά κηδεία, άσε που στην γλάστρα θα τα φτύσουν γρήγορα και τζάμπα λεφτά. Ειδικά τα κυπαρίσσια με το αέρα στην ταράτσα θα τα βρεις κάποια στιγμή στο πεζοδρόμιο! Αν σου πουλήσει κάποιος Λέυλαντ για φράκτη σε γλάστρα καλύτερα να του τα φέρεις στο κεφάλι, δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσεις τέτοιο φράκτη!!)

Γιούκα, Τριανταφυλλιές, Φοινικοειδή, γιασεμιά, κ.α......... πολλά..... αν μου έρθει κάτι ακόμα θα σε πω.........

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #19465 από Kiku
Απαντήθηκε από Kiku στο θέμα Τι φυτα να βαλω στη ταρατσα???
Καλημέρα και Καλή Χρονιά!

Θέλουμε σε ταράτσα να φυτεύσουμε σε παρτερια φυτα τετοια ωστε να δημιουργησουμε εναν ανεμοφρακτη. Εχουμε ακουσει για τον ελεαγνο και δαφνη.
Ξερει κανεις καποιο άλλο φυτο?
Πόσο βαθυ να ειναι το παρτερι, προκειμενου να αναπτυχθουν τα συγκεκριμενα φυτα γυρω στο 1μ ύψος?

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 6.002 δευτερόλεπτα