× Δημοσιεύσεις σχετικά με σπορεία και ξεκίνημα φυτών

ΧΡΟΝΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΕ ΣΠΟΡΕΙΟ

Περισσότερα
6 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #14730 από chris75
ΧΡΟΝΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΕ ΣΠΟΡΕΙΟ δημιουργήθηκε από chris75
Καλησπέρα,ανοίγω αυτό το θέμα έτσι ώστε να γνωρίζουμε σε τι βάθος χρόνου έχουμε βλάστηση των σπόρων των λαχανικών μετά την τοποθέτηση τους σε σπορείο.
Αν κάποιος πιο έμπειρος γνωρίζει κάτι θα βοηθούσε πολύ αν μπορούσε να μας κάνει μια λιστα για τα βασικά λαχανικά και τον χρόνο που χρειάζεται κάθε είδους σπόρος για να φυτρώσει!
Να τονίσω επίσης ότι αναφέρομαι σε φυσιολογικές συνθηκες!




Ευχαριστώ εκ των προτέρων
chris75=αρχάριος!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #14731 από panagiotispanagiotis
Απαντήθηκε από panagiotispanagiotis στο θέμα ΧΡΟΝΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΕ ΣΠΟΡΕΙΟ
τα περισσοτερα φυτα σε σπορειο χρειαζονται (απο την εμπειρια μου μιλοντας) 5 εως 12 μερες να σκασουν μυτη δηλ πρωτα τα κολυκυθοειδη ,το αγγουρι,τα φασολια, η τοματα,οι πρασιναδες ,παλι, γινονται γρηγορα και σε χαμηλες θερμοκρασιες ,οι πιπεριες κανουν 20-30 μερες το ιδιο και οι μπαμιες και η μελιτζανα αλλα γενικα ολοι οι χρονοι μειωνονται στο minimum οταν η ζεστη και το φως ειναι αυξημενα. το κολοκυθι και το αγγουρι γινονται πιο γρηγορα και μετα το σκασιμο απο το χωμα .
Μη μπερδευετε το ψιλολιγνο φυτο με το υγειες κοντο και με κανονικο κορμο ,το πρωτο πασχει απο φως.
ιδανικη θερμοκρασια σπορειου 20-25 την ημερα 18 τη νυχτα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν - 6 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #14752 από takis1976
Απαντήθηκε από takis1976 στο θέμα ΧΡΟΝΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΕ ΣΠΟΡΕΙΟ
επειδη φετος εκανα θερμο σπορειο και τα φυτεψα οι αγγουριες και οι κολοκυθιες εσκασε ο σπορος σε 5 ημερες οι τοματες χρειαστηκαν 2 εβδομαδες να βγει και οι πιπεριες και οι μελιτζανιες χρειαστηκαν πανω απο 20 ημερες να βγουν διοτι ο σπορος ειναι πιο σκληρος για αυτο και αργει ετσι μου ειπε ο γεωπονος που ηρθε να ελεγξει τα φυτα μου και οπως ειπε και ο παναγιωτης προσοχη πολυ με την θερμοκρασια
Last edit: 6 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν by takis1976.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #14767 από chris75
Απαντήθηκε από chris75 στο θέμα ΧΡΟΝΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΕ ΣΠΟΡΕΙΟ
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!ο μόνος μου ενδιασμός είναι αυτό που αναφέρεις για τον φωτισμό όταν βρίσκονται ακόμα στην κατάσταση σπόρου,έχω την εντύπωση πως δεν είναι υποχρωτικός.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #14768 από chris75
Απαντήθηκε από chris75 στο θέμα ΧΡΟΝΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΕ ΣΠΟΡΕΙΟ
Taki σε ευχαριστώ πολύ για τισ πληροφορίες σου,είναι πολύ σημαντικές για μένα σαν αρχάριος,όπως και του Παναγιώτη,ελπίζω να φανούν χρησιμες και για τα υπόλοιπα μέλη του forum!
Πάντως εγώ έχω φυτέψει εδώ και μια εβδομάδα ,ντομάτες ,μαρουλάκια και πιπεριές και ακόμα περιμένω...!
Καταλαβαίνεις,η πρώτη φορά είναι πάντα γεμάτη ανυπομονησία!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #14775 από panagiotispanagiotis
Απαντήθηκε από panagiotispanagiotis στο θέμα ΧΡΟΝΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΕ ΣΠΟΡΕΙΟ
chris75 θελω να σου εφιστισω την προσοχη σε οτι αφορα τις ντοματες στο σπορειο ,δηλ. οταν βγαλουν τα πρωτα δυο πραγματικα φυλλα η και λιγο πιο πριν (στις κοτυληδονες) να ριξεις κατι για τους μυκητες γιατι θα χασεις φυτα . Επισης οταν βγουν οι κοτηληδονες το φυτο θα κατσει σ' αυτο το υψος πολυ καιρο τοτε ειναι που θελει λιπασμα κυριως υγρο με το ποτισμα για να κανει σκληρο κορμο. Η πιπερια ειναι λιγο πιο ανθεκτικη απο την ντοματα αλλα θελει κι αυτη προσοχη και ασβεστιο απο την ωρα της μεταφυτευσης.
Επειδη ειμαστε ερασιτεχνες καλο ειναι να κανεις κι ενα δευτερο φυτεμα με διαφορα 7-10 ημερων για να εχεις σιγουρη επιτυχια , οχι πολλα σπορια τα μισα απο την πρωτη φορα και οχι για τις πρασιναδες . Αυτες με λιγο λιπανση θα τις μεταφυτεσεις σε 20-25 μερες απ'οταν σκασουν μυτη .
καλη συνεχεια
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": markonis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #14784 από chris75
Απαντήθηκε από chris75 στο θέμα ΧΡΟΝΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΕ ΣΠΟΡΕΙΟ
Παναγιώτη καλημέρα,διάβασα την απάντηση σου και σε ευχαριστώ πολύ,αλλά έχω μια απορεία,εγώ χρησιμοποιώ παραδοσιακούς σπόρους για τις τομάτες,αν τις ρίξω λίπασμα όπως λες έχω την εντύπωση πως δεν θα έιναι πλέον βιολογικές ,έτσι δεν είναι;η μηπως υπάρχει κάποιο βιολογικό λίπασμα για τον σκοπό αυτο;επίσης θα σου παραθέσω 2 φωτογραφίες για να δεις σε τι στάδιο βρίσκονται αυτην την στιγμη΄τα φυτόσπορά μου!
Καλημέρα!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #14787 από ioannastinia
Απαντήθηκε από ioannastinia στο θέμα ΧΡΟΝΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΕ ΣΠΟΡΕΙΟ
Καλή σας ημέρα.Παρακολουθώ το θέμα σας με πολύ ενδιαφέρον.Θα ήθελα να παραθέσω κι εγώ τον πακάτω πίνακα πού μέσω τού DAVIS βρέθηκε στα χέρια μου



Σπορά λαχανικών βάση βέλτιστης θερμοκρασίας
Όπως μπορείτε να καταλάβετε, το ποσοστό φυτροτικότητας οποιουδήποτε σπόρου είναι, το ανώτατο όριο κατά τη βέλτιστη θερμοκρασία για το είδος αυτό.
Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται ή αυξάνει από τη βέλτιστη θερμοκρασία, δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Ενώ το ποσοστό των σπόρων που φυτρώνουν μειώνεται, ο αριθμός των ημερών για τη βλάστηση αυξάνεται. Αυτή είναι η βασική σχέση μεταξύ της βλάστησης και της θερμοκρασίας.

Για κάθε είδος σπόρου, υπάρχει μια βέλτιστη θερμοκρασία εδάφους για βλάστηση και σε αυτή τη θερμοκρασία, ο μέγιστος αριθμός σπόρων θα βλαστήσει σε λιγότερο χρόνο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη θερμοκρασία.
Μπορείτε να σπείρετε σπόρους κρεμμύδι στους 0 ºC και να έχετε 90% φυτροτικότητα. Τότε γιατί δεν το κάνουμε αυτό;
Η απάντηση είναι στον παρακάτω πίνακα:

Ποσοστά από σπορόφυτα λαχανικών που φυτρώνουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες

Οι αριθμοί στην παρένθεση ( ) είναι η ημέρα εμφάνισης του φυτού, δηλαδή που βγαίνει στην επιφάνεια.
Οι αριθμοί σε κόκκινο είναι η βέλτιστη ημερήσια θερμοκρασία του εδάφους, για τη μέγιστη παραγωγή στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Καλλιέργειες 0 ºC 5 ºC 10 ºC 15 ºC 20 ºC 25 ºC 30 ºC 35 ºC 40 ºC
Σπαράγγια 0 0 61 (53) 80 (24) 88 (15) 95 (10) 79 (12) 37 (19) 0
Φασόλια, lima 0 0 1 52 (31) 82 (18) 90 (7) 88 (7) 2 0
Φασόλια, snap 0 0 1 97 (16) 90 (11) 97 (8) 47 (6) 39 (6) 0
Τεύτλα 0 53 (42) 72 (17) 88 (10) 90 (6) 97 (5) 89 (5) 35 (5) 0
Λάχανο 0 27 78 (15) 93 (9) 0 (6) 99 (5) 0 (4) 0 0
Καρότα 0 48 (51) 93 (17) 95 (10) 96 (7) 96 (6) 95 (6) 74 (9) 0
Κουνουπίδι 0 0 58 (20) 60 (10) 0 (6) 63 (5) 45 (5) 0 0
Σέλινο 0 72 (41) 70 (16) 40 (12) 97 (7) 65 0 0 0
Αγγούρι 0 0 0 95 (13) 99 (6) 99 (4) 99 (3) 99 (3) 49
Μελιτζάνα 0 0 0 0 21 (13) 53 (8) 60 (5) 0 0
Μαρούλι 98 (49) 98 (15) 98 (7) 99 (4) 99 (3) 99 (2) 12 (3) 0 0
Πεπόνια 0 0 0 0 38 (8) 94 (4) 90 (3) 0 0
Μπάμιες 0 0 0 74 (27) 89 (17) 92 (13) 88 (7) 85 (6) 35 (7)
Κρεμμύδια 90 (136) 98 (31) 98 (13) 98 (7) 99 (5) 97 (4) 91 (4) 73 (13) 2
Μαϊντανός 0 0 63 (29) 0 (17) 69 (14) 64 (13) 50 (12) 0 0
Παστινάκη 82 (172) 87 (57) 79 (27) 85 (19) 89 (14) 77 (15) 51 (32) 1 0
Μπιζέλια 0 89 (36) 94 (14) 93 (9) 93 (8) 94 (6) 86 (6) 0 0
Πιπεριές 0 0 1 70 (25) 96 (13) 98 (8) 95 (8) 70 (9) 0
Ραπανάκι 0 42 (29) 76 (11) 97 (6) 95 (4) 97 (4) 95 (3) 0 0
Σπανάκι 83 (63) 96 (23) 91 (12) 82 (7) 52 (6) 28 (5) 32 (6) 0 0
Γλυκό καλαμπόκι 0 0 47 (22) 97 (12) 97 (7) 98 (4) 91 (4) 88 (3) 10
Ντομάτες 0 0 82 (43) 98 (14) 98 (8) 97 (6) 83 (6) 46 (9) 0
Γογγύλια 1 14 79 (5) 98 (3) 99 (2) 100 (1) 99 (1) 99 (1) 88 (3)
Καρπούζι 0 0 0 17 94 (12) 90 (5) 92 (4) 96 (3) 0


Το αρχείο είναι σε word υπό τη μορφή πίνακα και δεν μπορώ να το κατεβάσω διαφορετικά , παρά μόνο να το αντιγράψω

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #14793 από ioannastinia
Απαντήθηκε από ioannastinia στο θέμα ΧΡΟΝΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΕ ΣΠΟΡΕΙΟ

Συνημμένο αρχείο:

Όνομα Αρχείου: Word.rar
Μέγεθος αρχείου:7 KB


Συνημμένο αρχείο:

Όνομα Αρχείου: h3a05b29.pdf
Μέγεθος αρχείου:74 KB

ioannastinia έγραψε: Καλή σας ημέρα.Παρακολουθώ το θέμα σας με πολύ ενδιαφέρον.Θα ήθελα να παραθέσω κι εγώ τον πακάτω πίνακα πού μέσω τού DAVIS βρέθηκε στα χέρια μου



Σπορά λαχανικών βάση βέλτιστης θερμοκρασίας
Όπως μπορείτε να καταλάβετε, το ποσοστό φυτροτικότητας οποιουδήποτε σπόρου είναι, το ανώτατο όριο κατά τη βέλτιστη θερμοκρασία για το είδος αυτό.
Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται ή αυξάνει από τη βέλτιστη θερμοκρασία, δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Ενώ το ποσοστό των σπόρων που φυτρώνουν μειώνεται, ο αριθμός των ημερών για τη βλάστηση αυξάνεται. Αυτή είναι η βασική σχέση μεταξύ της βλάστησης και της θερμοκρασίας.

Για κάθε είδος σπόρου, υπάρχει μια βέλτιστη θερμοκρασία εδάφους για βλάστηση και σε αυτή τη θερμοκρασία, ο μέγιστος αριθμός σπόρων θα βλαστήσει σε λιγότερο χρόνο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη θερμοκρασία.
Μπορείτε να σπείρετε σπόρους κρεμμύδι στους 0 ºC και να έχετε 90% φυτροτικότητα. Τότε γιατί δεν το κάνουμε αυτό;
Η απάντηση είναι στον παρακάτω πίνακα:

Ποσοστά από σπορόφυτα λαχανικών που φυτρώνουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες

Οι αριθμοί στην παρένθεση ( ) είναι η ημέρα εμφάνισης του φυτού, δηλαδή που βγαίνει στην επιφάνεια.
Οι αριθμοί σε κόκκινο είναι η βέλτιστη ημερήσια θερμοκρασία του εδάφους, για τη μέγιστη παραγωγή στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Καλλιέργειες 0 ºC 5 ºC 10 ºC 15 ºC 20 ºC 25 ºC 30 ºC 35 ºC 40 ºC
Σπαράγγια 0 0 61 (53) 80 (24) 88 (15) 95 (10) 79 (12) 37 (19) 0
Φασόλια, lima 0 0 1 52 (31) 82 (18) 90 (7) 88 (7) 2 0
Φασόλια, snap 0 0 1 97 (16) 90 (11) 97 (8) 47 (6) 39 (6) 0
Τεύτλα 0 53 (42) 72 (17) 88 (10) 90 (6) 97 (5) 89 (5) 35 (5) 0
Λάχανο 0 27 78 (15) 93 (9) 0 (6) 99 (5) 0 (4) 0 0
Καρότα 0 48 (51) 93 (17) 95 (10) 96 (7) 96 (6) 95 (6) 74 (9) 0
Κουνουπίδι 0 0 58 (20) 60 (10) 0 (6) 63 (5) 45 (5) 0 0
Σέλινο 0 72 (41) 70 (16) 40 (12) 97 (7) 65 0 0 0
Αγγούρι 0 0 0 95 (13) 99 (6) 99 (4) 99 (3) 99 (3) 49
Μελιτζάνα 0 0 0 0 21 (13) 53 (8) 60 (5) 0 0
Μαρούλι 98 (49) 98 (15) 98 (7) 99 (4) 99 (3) 99 (2) 12 (3) 0 0
Πεπόνια 0 0 0 0 38 (8) 94 (4) 90 (3) 0 0
Μπάμιες 0 0 0 74 (27) 89 (17) 92 (13) 88 (7) 85 (6) 35 (7)
Κρεμμύδια 90 (136) 98 (31) 98 (13) 98 (7) 99 (5) 97 (4) 91 (4) 73 (13) 2
Μαϊντανός 0 0 63 (29) 0 (17) 69 (14) 64 (13) 50 (12) 0 0
Παστινάκη 82 (172) 87 (57) 79 (27) 85 (19) 89 (14) 77 (15) 51 (32) 1 0
Μπιζέλια 0 89 (36) 94 (14) 93 (9) 93 (8) 94 (6) 86 (6) 0 0
Πιπεριές 0 0 1 70 (25) 96 (13) 98 (8) 95 (8) 70 (9) 0
Ραπανάκι 0 42 (29) 76 (11) 97 (6) 95 (4) 97 (4) 95 (3) 0 0
Σπανάκι 83 (63) 96 (23) 91 (12) 82 (7) 52 (6) 28 (5) 32 (6) 0 0
Γλυκό καλαμπόκι 0 0 47 (22) 97 (12) 97 (7) 98 (4) 91 (4) 88 (3) 10
Ντομάτες 0 0 82 (43) 98 (14) 98 (8) 97 (6) 83 (6) 46 (9) 0
Γογγύλια 1 14 79 (5) 98 (3) 99 (2) 100 (1) 99 (1) 99 (1) 88 (3)
Καρπούζι 0 0 0 17 94 (12) 90 (5) 92 (4) 96 (3) 0


Το αρχείο είναι σε word υπό τη μορφή πίνακα και δεν μπορώ να το κατεβάσω διαφορετικά , παρά μόνο να το αντιγράψω

Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Κράνιος, DAVIS, tsouknidas, roukind, ΑΡΓΥΡΗΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #14808 από tsouknidas
Απαντήθηκε από tsouknidas στο θέμα ΧΡΟΝΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΕ ΣΠΟΡΕΙΟ
Εγώ στο σπορείο μου-ευελπιστώ να σας το παρουσιάσω σε λίγες ημέρες-διατηρώ σταθερή θερμοκρασία 23 c.Κολοκυθάκια και αγγούρια υβρίδια, φύτρωσαν την 3η ημέρα.Καθώς τα έσπειρα πριν απο τρείς περίπου βδομάδες,τώρα πρέπει να τα μεταφυτεύσω υιοθετώντας τρόπους προφύλαξής τους απο τα τελευταία κρύα στο χωράφι...Εάν τα καταφέρω θα τρώω κολοκυθάκια και αγγουράκια αρχές Μαίου :silly:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.149 δευτερόλεπτα