× Συνταγές από μέλη

ΆΓΡΙΟΙ ΒΟΛΒΟΊ (ΣΑΛΆΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΣΊ)

Περισσότερα
5 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 5 Χρόνια 2 Μήνες πριν #19806 από ΑΡΓΥΡΗΣ
ΆΓΡΙΟΙ ΒΟΛΒΟΊ (ΣΑΛΆΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΣΊ) δημιουργήθηκε από ΑΡΓΥΡΗΣ
Άγριοι βολβοί .




Μέσα Μαρτίου πια και θα ήθελα να γράψω δυο λόγια και μια συνταγή για ένα υπέροχο βότανο.Είναι το ¨Muscari comosum ¨ ή Μούσκαρι το εύοσμον από την οικογένεια των Λιλιιδών με το βαθύ μπλέ λουλούδι του και το ωραίο άρωμα. Είναι γνωστοί σαν βροβιά , κουρκουτσέλια ακόμη και σαν ασκορδούλακες με 71% νερό και τους συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα υψόμετρα. Ο βολβός είναι μέσα στη γη και θέλει μόχθο η συλλογή μιας καλής ποσότητας. Ένα υπέροχο βότανο που όπως όλα τα βότανα της Ελληνικής γης πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Οι κάτοικοι της Αττικής, να γνωρίζουν ότι Πάρνηθα μας δίνει απλόχερα και με αγάπη αυτό το υπέροχο φυτό. Όσοι πιστοί μπορούν να το αναζητήσουν εκεί , θα ανταμειφτούν για τον κόπο τους , δείχνοντας όμως τον απαραίτητο σεβασμό στο βουνό και τη φύση.

Συνταγή για σαλάτα ή τουρσί.

ΥΛΙΚΑ
Βολβοί
Αλάτι
Ξύδι από κρασί
Λάδι

Καθαρίζουμε τους βολβούς σαν να ήταν κρεμμύδι και κρατάμε το κεφαλάκι και το μικρό λευκό στέλεχος αφού αφαιρεθούν τα φύλλα. Στο κάτω μέρος του βολβού κάνουμε σταυρωτά δυο χαρακιές αλλά όχι βαθιά για να μην διαλύσουμε τον βολβό. Τους βάζουμε σε νερό για μια νύχτα. Τους βράζουμε σε αλατισμένο νερό και δοκιμάζουμε με το πιρούνι για το αν είναι έτοιμοι. Μετά τους ξαναβάζουμε σε νερό για δυο μέρες και το αλλάζουμε συχνά για να ξεπικρίσουν. Τους σερβίρουμε σαν σαλάτα με ξύδι και καλής ποιότητας ελαιόλαδο, φρέσκο δυόσμο και φύλλα φρέσκου σκόρδου.
Μπορούμε να τους διατηρήσουμε σαν τουρσί σε γυάλινο βάζο αλλά πρέπει να είναι λιγότερο βρασμένοι και μέσα σε άφθονο ξύδι και σκεπασμένοι με λάδι. Διατηρούνται για έναν ολόκληρο χρόνο , μέχρι η φύση να μας ξαναδώσει απλόχερα τον καρπό της. Εύχομαι μια καλή βόλτα στο βουνό και ο Θεός να σας ευλογεί.








Συνημμένα:
Last edit: 5 Χρόνια 2 Μήνες πριν by ΑΡΓΥΡΗΣ. Αιτία: ΠΡΟΣΘΉΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ilias

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
5 Χρόνια 2 Μήνες πριν #19807 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα ΆΓΡΙΟΙ ΒΟΛΒΟΊ (ΣΑΛΆΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΣΊ)
Αργύρη,
Ο πατέρας μου είχε "έρωτα" με τους βολβούς.
Συχνά πυκνά τους έφτιαχνε για μεζέ.

Εγώ δεν ήθελα ούτε να τους δω.

Ήρθε από ότι φαίνεται, η ώρα να αναθεωρήσω και αυτή τη στάση μου.

Σε ευχαριστώ προσωπικά για τη δημοσίευση!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΑΡΓΥΡΗΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
5 Χρόνια 2 Μήνες πριν #19810 από ΑΡΓΥΡΗΣ
Απαντήθηκε από ΑΡΓΥΡΗΣ στο θέμα ΆΓΡΙΟΙ ΒΟΛΒΟΊ (ΣΑΛΆΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΣΊ)
Καλημέρα Ηλία.
Σε όλη την επαρχία οι βολβοί και τα λοιπά άγρια χόρτα της Ελληνικής γης, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των γονιών μας. Ήταν ένα δώρο από την μάνα γη για το φτωχικό και όχι μόνο τραπέζι των ανθρώπων του μόχθου και της γης. Σήμερα λόγω οικονομικών συνθηκών πολλοί άνθρωποι ξαναγυρνούν στη γη των προγόνων μας και αναζητούν τρόπους διαβίωσης πιο κοντά στην φύση. Τέτοιες συνταγές μας γυρνούν σε μνήμες από τα παλιά και εντάσσοντας αυτές στην διατροφή μας , μόνο καλό μπορούμε να κάνουμε. Εσύ αλλά και όποιος άλλος φίλος έχει την δυνατότητα να βρει τους βολβούς ,πιστεύω ότι θα έχει μια ευχάριστη γευστική έκπληξη στο τραπέζι του. Ο Θεός να σ' ευλογεί
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ilias

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
5 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19819 από ΑΡΓΥΡΗΣ
Απαντήθηκε από ΑΡΓΥΡΗΣ στο θέμα ΆΓΡΙΟΙ ΒΟΛΒΟΊ (ΣΑΛΆΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΣΊ)


Καλησπέρα φίλοι. Δυο μέρες μετά και αφού τους άλλαξα νερό αρκετές φορές, οι βολβοί έβρασαν και είναι έτοιμοι για να πάρουν τη θέση της σαλάτας στο βραδινό τραπέζι. Νοστίμισαν με λαδάκι, ξύδι και λίγο φρέσκο δυόσμο. Καλή μας όρεξη!!!
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 1 Μήνας πριν #20926 από ΑΡΓΥΡΗΣ
Απαντήθηκε από ΑΡΓΥΡΗΣ στο θέμα ΆΓΡΙΟΙ ΒΟΛΒΟΊ (ΣΑΛΆΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΣΊ)
Τα παραπάνω γράφτηκαν πριν απο ένα χρόνο. Αυτές τις μέρες η μάνα γη , μας δίνει και πάλι αυτούς τους καρπούς της και εμείς θα τους τιμήσουμε , δίνοντάς τους την θέση που τους αξίζει, στο τραπέζι μας. Όποιος δεν τους έχει δοκιμάσει, μέχρι τώρα , πιστεύω ότι θα πρέπει να το κάνει άμεσα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.535 δευτερόλεπτα