× Συζητήσεις σχετικά με αμπέλια, σταφύλια, οινοπαραγωγή.

Αμπελι σοδια 2013

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #18933 από polmoutz
Αμπελι σοδια 2013 δημιουργήθηκε από polmoutz
Πρωτη φορα εφετος ασχολουμε καθολη την διαδικασια του τρυγου,της παρασκευης κρασιου και τσιπουρου.Θα γραφω τα βηματα γιατι δεν ξερω την διαδικασια και ελπιζω και σε βοηθεια γνωσεων.

Λοιπον πριν αρχισω να μαζευω τα σταφυλια θελησα να μετρησω τα σακχαρα οπως μου λεγαν.Και ο καλυτερος τροπος μου ειπαν ειναι να μασω απο δυο,τρεις ρογες απο καθε ριζα να τις βαλω σε μια σακουλιτσα και να τις πατησω για να βγει ο χυμος τους εκει μεσα.

Κατοπιν εριξα τον χυμο μεσα στο γραδομετρο και μου εδειξε 12,2.φενεται και στην φωτογραφια.Το 12,2 ειναι στους βαθμους baume.Οι αλλοι δεικτες ειναι σαμφυλοσακχαρα,και βαθμοι αλκοολης.Δεν ξερω τι θελουν να πουν.

Τα σταφυλια τα πατησαμε εχθες και πλεων βρισκονται μεσα στα βαρελια.
Με λιγα λογια μπορει καποιος να μου εξηγησει την περαιτερω διαδικασια?

Αυτα για την ωρα και θα επανελθω.Ευχαριστω για τον χρονο σας.

Καλα κρασια.
Συνημμένα:
Last edit: 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν by polmoutz.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #18934 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Αμπελι σοδια 2013
polmoutz,

Σίγουρα έχεις κουραστεί να φροντίσεις τα κλήματα, να μαζέψεις και να πατήσεις τα σταφύλια!
Είναι ο κόπος ενός έτους!

Η φωτογραφία που ανέβασες με τα κλήματα δε συνάδει με αυτή ενός νέου στην παραγωγή οίνου.
Αυτός που έβαλε τα κλήματα γνώριζε και ήταν μερακλής. Τι σχέση έχεις μαζί του;

Είναι δύσκολο να σου δώσουμε σωστές συμβουλές μέσω απλών μηνυμάτων.

Πριν ξεκινήσω να κάνω κι εγώ το δικό μου κρασί, δε μπορούσα να καταλάβω εκφράσεις όπως "κάθε χρονιά είναι διαφορετική", "το κρασί είναι ζωντανό", "κάθε κρασί είναι μοναδικό".

Οι βαθμοί baume που έχεις είναι καλοί!

Έχεις κρατήσει το μούστο μαζί με τα στέμφυλα ή τα έχεις διαχωρίσει;
Έχει ξεκινήσει η ζύμωση;
Πόσα λίτρα μούστο έχεις;

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #18935 από polmoutz
Απαντήθηκε από polmoutz στο θέμα Αμπελι σοδια 2013
Ηλια ευχαριστω για την απαντηση.
Το αμπελι το εχει υπο την επιβλεψη του ο πατερας μου.Ολη μερα με αυτο ασχολειται.
Ο λογος που ανακατευτικα και εγω ειναι οτι περισυ ολο το κρασι ξυνησε.
Ετσι φετος οτι κανουμε το γραφω για να εχουμε ενα μπουσουλα αλλα και να μην ξεχναμε.

Το πατημα εγινε πριν 3 μερες.Ετσι τωρα ειναι μαζι μουστος και στεμφυλα.Ειναι σε δυο βαρελια συνολικης χωριτικοτητας 225 λιτρων.Με μειων του οτι δεν ειναι γεματα μεχρι επανω υπλογιζω γυρω στα 180 λιτρα πρεπει να ειναι.camperne και merlot.
Εχθες που μετρησα τους βαθμους baume οταν πηγα για να δοκιμασω να πιω ηταν 11,8.Δηλαδη επεσε σε σχεση με το χυμο που μετρησα πριν τα πατησω.Το απογευμα θα ξαναμετρησω,πιο πολυ για να καταλαβαινω την διαδικασια και την συμπεριφορα του.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19612 από polmoutz
Απαντήθηκε από polmoutz στο θέμα Αμπελι σοδια 2013
Να γραψω και την συνεχεια.
Το 2013 ηταν μια εξαιρετικη οινοποιητικη χρονια.Το κρασι μας ηταν οτι καλυτερο.Δεν νομιζω να μπορουσε να γινει καλυτερο.Οπως και το τσιπουρο που επακολουθησε.

Ο συνδιασμος σαλατας απο αγριους ζοχους, τυρι φετας, συνοδευομενο απο ψωμι αγειοριτικου τυπου, και κοκινο κρασι ηταν το αγγιγμα του τελειου.

Αυτα.....

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19677 από giannismeras
Απαντήθηκε από giannismeras στο θέμα Αμπελι σοδια 2013
Να αναφερθω και εγω στο συγκεκριμενο θεμα για την παραγωγη κρασιου, μιας και ειμαι ιδιοκτητης ενος αμπελιου 700 μ2 μεσογειων και φτιαχνω κρασι και τσιπουρο απο το 1995.
Να αρχισω ομως απο τα δυσκολα, το αμπελι , θελει ποτισμα τους καλοκαιρινους μηνες, κλαδεμα, οργωμα, θειαφισμα , ξεκορφιασμα, ουτε παιδι να ηταν !!!
Ας μπω τωρα στο θεμα, ξεχαστε τα ανοιξειδωτα βαρελια , ξεχαστε οτιδηποτε μεταλλικο σκευος μεσα στον μουστο την ωρα του πατηματος των σταφυλιων. Πλαστικα και ξυλινα μονο σκευη οτιδηποτε αλλο απαγορευεται.
Για μικρη παραγωγη , σπιτικη σαν την δικη μου θα χρειαστειτε για να γινετε η δουλεια ευχαριστη και ξεκουραστη α)Σπαστήρας σταφυλιών β)Σταφυλοπιεστήριο γ)Βαρελι Ξυλινο δρυινο δ) καφασια , συνολικο κοστος ως τωρα 500 ευρο. Φυσικα μια φορα τα πληρωνετε αυτα.
Αφου περασουμε τα σταφυλια απο τον σπαστηρα τα αφηνουμε σε πλαστικο βαρελι 1 μερα ειναι αρκετη τα περναμε και απο το σταφυλοπιεστηριο το οποιο ειναι και το δυσκολοτερο σημειο της δουλειας.
Το βαρέλι πλένεται με διάφορα ειδικά καθαριστικά όπως π.χ. COSA, με καυστική ποτάσσα, με πολύ ζεστό νερό(η ιδανική λύση είναι η ΑΤΜΙΣΗ με πιεστικό μηχάνημα), ή γίνεται 'ξεφούντωμα' (άνοιγμα του βαρελιού) γιά καθαρισμό, ξύσιμο ή/και κάψιμο(είναι προφανές ότι το τελευταίο χρειάζεται βαρελά, πράγμα σπάνιο στις μέρες μας, επίσης δεν μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο και γενικά πρόκειται για πρακτική σε παλιά βαρέλια όχι σε καλή κατάσταση) Μετά το πλύσιμο με αλκαλικά(COSA και ιδίως καυστική ποτάσσα) πρέπει να γίνει καλό ξέπλυμα. Αυτό γίνεται με πολλά διαδοχικά νερά και όχι μια φορά και με πολύ νερό.
Ο μούστος και το κρασί είναι γενικά ευαίσθητα και είναι σημαντική η απόλυτη καθαριότητα. Αφθονο νερό για λάστιχα, δοχεία και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούμε, ΑΜΕΣΩΣ μετά τη χρήση τους.
- Αμέσως μετά το πάτημα των σταφυλιών να προσθέσετε στο μούστο το μεταμπισουλφίτ . Εάν προμηθευτείτε μούστο ρωτήστε αν έχει προστεθεί μεταμπισουλφίτ . Εάν όχι να το προσθέσετε αμέσως.
- Ο χώρος όπου βρίσκετε το βαρέλι να διατηρείται απόλυτα καθαρός. Εάν ξεχειλίσει το βαρέλι πρέπει να πλένεται αμέσως και να καθαρίζεται το μέρος που χύθηκε ο μούστος.
- Η ιδανική θερμοκρασία ζύμωσης είναι 18° C για τους λευκούς μούστους και 26° - 28° C για τους ερυθρούς. Πρέπει να φροντίζουμε ώστε το βαρέλι μας ή η δεξαμενή να βρίσκεται σε όσο το δυνατόν πιο δροσερό χώρο και καλά αεριζόμενο διότι εκτός από τις εξωτερικές συνθήκες η διαδικασία της ζύμωσης παράγει από μόνη της θερμότητα με ώστε πολλές φορές η θερμοκρασία στο εσωτερικό του βαρελιού να υπερβαίνει τους 40° - 45° C με αποτέλεσμα τη διακοπή της ζύμωσης και την υποβάθμιση της ποιότητας του κρασιού.

Για να φτιάξουμε κόκκινο κρασί είναι απαραίτητο να μείνουν τα στέμφυλα(φλούδια) μαζί με το χυμό, επειδή ο χυμός ακόμα και στις ερυθρές ποικιλίες είναι λευκός. Οι χρωστικές και άλλες ουσίες του κόκκινου κρασιού υπάρχουν στο φλοιό της ρώγας και από εκεί πρέπει να τις πάρουμε. Για να γίνει αυτό δυνατό χρειάζεται για 4-5 ημέρες τουλάχιστον να γίνεται η ζύμωση με την παρουσία των φλοιών Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών είναι απαραίτητο να γίνεται συνέχεια ανακάτεμα (η διαβροχή της επιφάνειας του χυμού) γιατί οι φλοιοί ανεβαίνουν στην επιφάνεια του μούστου με αποτέλεσμα να μη γίνεται καλή εκχύλιση αλλά και να είναι πολύ πιθανή η προσβολή από οξομύκητες (η επιφάνεια στεγνώνει και δεν έχει τη φυσική προστασία του διοξειδίου του άνθρακα)

- Μετά την πτώση της ζύμωσης να γίνεται ανακάτεμα γερό κάθε 2 ημέρες με ένα καθαρό ξύλο. Το ξύλο να πλένεται πριν και μετά το ανακάτεμα.

- Είναι σημαντικό να πλένουμε πολύ καλά το ξύλο που ανακατεύουμε το βαρέλι. Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε μόλις τελειώνει το ανακάτεμα. Είναι χρήσιμο να προσέχουμε ορισμένες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ότι αν χρησιμοποιούμε καλάμι αυτό είναι κούφιο εσωτερικά όπου δύσκολα ξεπλένεται και το υγρό που παραμένει μπορεί να ξυδιάσει.

- Εάν έχετε πολλά βαρέλια, το απογέμισμα των βαρελιών να γίνεται από το υγιέστερο βαρέλι(χαμηλότερη πτητική)

- Εάν συνεργάζεσθαι με Οινολογικό Εργαστήριο: Τα δείγματα πρέπει να είναι τουλάχιστον 500 γραμμάρια. Εάν είναι στην φάση της έντονης ζύμωσης ΔΕΝ κλείνονται με σταθερό πώμα(θα εκραγούν!) Εάν παρουσιαστεί ανωμαλία στη ζύμωση να προσκομιστεί αμέσως δείγμα. Στο τέλος της ζύμωσης να προσκομίζονται έγκαιρα τα δείγματα για τη δεύτερη ανάλυση(έλεγχος τέλους ζύμωσης) Το δείγμα για τη δεύτερη ανάλυση να το παίρνετε ΠΡΙΝ ανακατέψετε το το βαρέλι ώστε να είναι καθαρό(στην αντίθετη περίπτωση προκύπτουν σφάλματα στην ανάλυση).

Σας συνιστω να συνεργαστητε με οινολογικο εργαστηριο.
Καποιες απο τις παραπανω συμβουλες αντιγραφτηκαν απο
πηγη: www.greekwineland.gr/index.php









Και καλα κρασα !!!
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ilias, kristi1, polmoutz

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19678 από polmoutz
Απαντήθηκε από polmoutz στο θέμα Αμπελι σοδια 2013
Πολυ καλη η αναλυση και χρησιμη για εμας.
Εμεις εχουμε ενα σπαστηρα σαν τον τελευταιο στην φωτο.Και βαρελια πλαστικα,και ξυλινη μεγαλη κουταλα για το ανακατεμα.
Δεν εγραψες τι ποικιλιες σταφυλιων εχεις.
Στο τσιπουρο εσυ βαζεις γλυκανισο η οχι?

Εδω στην Καστορια δεν βαζει κανεις πλέων γλυκανισο.Σκετο το κανουν ολοι.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν - 10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #19680 από mgmn
Απαντήθηκε από mgmn στο θέμα Αμπελι σοδια 2013
όντως η ανάλυση σου ήταν πολύ πες μας κ τι ποικιλίες έχεις.. Ούτε στην αθηνα πλέον βάζουμε γλυκάνισο...

Υ.Γ Φέτος έφτιαξα τσίπουρο για πρώτη φορά περίπου 70 κιλά κ ήταν θεϊκό B)
Last edit: 10 Χρόνια 1 Μήνας πριν by mgmn.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.611 δευτερόλεπτα