Κυριακή, 03 Ιουνίου 2012 22:39

Κουνουπίδια

Καλλιεργώ Κουνουπίδια

Το κουνουπίδι είναι ένα σχετικά δύσκολο στην καλλιέργεια λαχανικό. Η μοναδική γεύση που έχει το κουνουπίδι, ειδικά όταν είναι ωμό, το καθιστά ένα σημαντικό λαχανικό για το πιάτο μας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι λευκές ποικιλίες έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από ότι οι ποικιλίες κουνουπιδιών με σκούρο χρώμα.

Άλλα ονόματα

Λατινικό όνομα: Brassica oleracea var. botrytis. Brassicaceae family
Αγγλικό όνομα: Cauliflower

Κατηγορία Λαχανικά

Το κουνουπίδι Brassica oleracea var. botrytis, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae). Καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή του η οποία είναι φαγώσιμη. Η ανθοκεφαλή έχει λευκό ή ελαφρώς κίτρινο χρώμα. Το κουνουπίδι είναι στενός συγγενής με το μπρόκολο.


Πηγή εικόνας: http://www.bijlmakers.com/vegetables/cauliflower.htm

 

Κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια κουνουπιδιού

Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του κουνουπιδιού είναι μεταξύ 7 και 29 βαθμών Κελσίου. Όχι όμως μεγαλύτερες από 38 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την παραγωγή καλής ποιότητας κουνουπιδιού.

Κιτρίνισμα φύλλων σε μπρόκολα
Κιτρίνισμα φύλλων σε μπρόκολα

Τα μπρόκολα που είχα φυτέψει μεγάλωναν κανονικά, μέχρι πριν μία εβδομάδα. Τότε, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, τα φύλλα τους άρχισαν να κιτρινίζουν. Καθώς οι μέρες περνούσαν, η κιτρινίλα άρχισε να απλώνεται.