Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 18:13

Μπρόκολα

Καλλιεργώ Μπρόκολα

Τα μπρόκολα είναι νόστιμα λαχανικά. Είναι φυσική πηγή βιταμίνης C και βήτα καροτίνης. Έχουν πολύ λίγες θερμίδες γι' αυτό τα συναντάμε συχνά σε δίαιτες.

Άλλα ονόματα

Λατινικό όνομα: Brassica oleraceae. Brassicaceae Family
Αγγλικό όνομα: Broccoli

Κατηγορία Λαχανικά

Το μπρόκολο (Brassica oleracea), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Καλλιεργείται για την ταξιανθία του η οποία όσο είναι ανώριμη είναι φαγώσιμη και πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά. Η ταξιανθία έχει σκούρο πράσινο ή μελιτζανί χρώμα και είναι ελαφρώς αραιή.


Ανώριμη ταξιανθία μπρόκολου, κατάλληλη για συγκομιδή και κατανάλωση


Ανθισμένη ταξιανθία μπρόκολου ακατάλληλη για κατανάλωση, παράδεισος όμως για τις μέλισσες!

Το μπρόκολο είναι στενός συγγενής με το κουνουπίδι. Στο κουνουπίδι, η ταξιανθία έχει λευκό χρώμα και είναι πιο πυκνή.

Κιτρίνισμα φύλλων σε μπρόκολα
Κιτρίνισμα φύλλων σε μπρόκολα

Τα μπρόκολα που είχα φυτέψει μεγάλωναν κανονικά, μέχρι πριν μία εβδομάδα. Τότε, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, τα φύλλα τους άρχισαν να κιτρινίζουν. Καθώς οι μέρες περνούσαν, η κιτρινίλα άρχισε να απλώνεται.

βάζω τους σπόρους

Ο Σεπτέμβριος έφτασε και είναι η ώρα να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε τις φθινοπωρινές καλλιέργειες.

Επέλεξα να ξεκινήσω τη φθινοπωρινή περίοδο καλλιεργώντας μπρόκολα, σπανάκι, μαρούλια και πατζάρια (τα πατζάρια δεν αναφέρονται στη συνέχεια αυτού του άρθρου).

Τα μπρόκολα είναι ευεργετικά για την υγεία.

Κατηγορία Σπόροι