Από τις 6 Μαίου 2013 είναι σε διαβούλευση στην ευρωπαϊκή επιτροπή μία πρόταση νόμου (Plant Reproductive Material Law) που αφορά τον έλεγχο της παραγωγής και κυκλοφορίας των σπόρων και γενικότερα του αναπαραγωγικού υλικού των φυτών.

Η επίσημη θέση είναι ότι ο νέος νόμος θα επικαιροποιήσει και απλοποιήσει τις 12 ντιρεκτίβες που υπάρχουν από το 1960, θα βελτιώσει την ποιότητα του αναπαραγωγικού υλικού, θα θεσπίσει κανόνες για την καταγραφή και διακίνηση του υλικού αυτού με σκοπό την ενδυνάμωση της αναγνωρισιμότητας, καταγραφής, ποιότητας και υγείας των φυτών και των προϊόντων τους, κ.λπ.

Κατηγορία Σπόροι
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 01:00

Λάχανο - Πληροφορίες για την καλλιέργεια

άσπρο λάχανο

Το λάχανο Brassica oleracea var. capitata, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae). Καλλιεργείται για τη φυλλώδη κεφαλή του, για την ακρίβεια το σφαιρικό σύμπλεγμα από ανώριμα φύλλα, η οποία είναι φαγώσιμη. Η φυλλώδης κεφαλή, ανάλογα με την ποικιλία έχει χρώμα λευκό, κόκκινο ή γκριζοπράσινο. Το λάχανο είναι στενός συγγενής με το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Στην Ελλάδα το λάχανο ευδοκιμεί καλύτερα τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο και την άνοιξη. Είναι όμως δυνατό να καλλιεργηθεί και το καλοκαίρι αν επιλέξετε κατάλληλο υβρίδιο.

Το κουνουπίδι Brassica oleracea var. botrytis, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae). Καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή του η οποία είναι φαγώσιμη. Η ανθοκεφαλή έχει λευκό ή ελαφρώς κίτρινο χρώμα. Το κουνουπίδι είναι στενός συγγενής με το μπρόκολο.


Πηγή εικόνας: http://www.bijlmakers.com/vegetables/cauliflower.htm

 

Κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια κουνουπιδιού

Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του κουνουπιδιού είναι μεταξύ 7 και 29 βαθμών Κελσίου. Όχι όμως μεγαλύτερες από 38 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την παραγωγή καλής ποιότητας κουνουπιδιού.

Το μπρόκολο (Brassica oleracea), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Καλλιεργείται για την ταξιανθία του η οποία όσο είναι ανώριμη είναι φαγώσιμη και πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά. Η ταξιανθία έχει σκούρο πράσινο ή μελιτζανί χρώμα και είναι ελαφρώς αραιή.


Ανώριμη ταξιανθία μπρόκολου, κατάλληλη για συγκομιδή και κατανάλωση


Ανθισμένη ταξιανθία μπρόκολου ακατάλληλη για κατανάλωση, παράδεισος όμως για τις μέλισσες!

Το μπρόκολο είναι στενός συγγενής με το κουνουπίδι. Στο κουνουπίδι, η ταξιανθία έχει λευκό χρώμα και είναι πιο πυκνή.

φράουλες

φυτό φράουλας

Η φράουλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα, ευαίσθητα και άρα ακριβά φρούτα. Τα νέα όμως είναι καλά.

Οι φράουλες είναι ένα σχετικά εύκολο να καλλιεργηθεί φρούτο, που θα ανταμείψει τον ερασιτέχνη καλλιεργητή. Μπορείτε να το καλλιεργήσετε στον κήπο, στο μπαλκόνι ή ακόμη και μέσα στο σπίτι!

Μπορείτε να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τις δικές σας φράουλες ξεκινώντας από σπόρους ή έτοιμα σπορόφυτα που θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια.

 

Κατηγορία Φρούτα-Κήπος
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 01:10

Φτιάχνω φορητό σπορείο

Έφτιαξα ένα σπορείο που να μπορώ να το μεταφέρω ανάμεσα στο εξοχικό και την πόλη. Το φορητό σπορείο είναι ενισχυμένο με διαφανές πλαστικό ώστε να λειτουργεί σα μικρό θερμοκήπιο. Η κατασκευή έγινε με απλά υλικά ώστε να διατηρηθεί το κόστος χαμηλά.

Οι προδιαγραφές που έθεσα για το φορητό σπορείο ήταν οι ακόλουθες:

Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2011 15:43

Σπόροι – Πατζάρια: Πως τους μαζεύω;

Το πατζάρι είναι ένα διετές φυτό. Παράγει σπόρο το δεύτερο έτος και όχι το πρώτο.

πατζάρια

Το γεγονός αυτό κάνει σχετικά δύσκολη τη συλλογή σπόρου από πατζάρια, καθώς πρέπει να διατηρήσετε το φυτό ζωντανό όλο το χειμώνα ώστε να παράγει σπόρους το επόμενο καλοκαίρι.

σπόροι πατζάρια

Κατηγορία Σπόροι
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010 00:11

Σπέρνω-Καλλιεργώ Σπανάκι


Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια κηπευτικό. Μπορεί να καλλιεργηθεί στον κήπο και το μπαλκόνι.

Το σπανάκι σπέρνεται από αρχές Σεπτεμβρίου έως αρχές Φεβρουαρίου.

Το σπανάκι είναι φυτό ψυχροαπαιτητικό. Θέλει δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει.

Τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου είναι η εποχή που ωριμάζουν οι περισσότερες ποικιλίες ροδιάς. Το ρόδι είναι ένας φαγώσιμος καρπός που άρχισε να γίνεται δημοφιλής τα τελευταία χρόνια για τις ευεργετικές του ιδιότητες.


Ρόδια

Παραδοσιακά, το ρόδι αποτελεί σύμβολο ευτυχίας και καλοτυχίας. Πολλά γούρια της πρωτοχρονιάς έχουν σχήμα ροδιού. Σαν συμβολική κίνηση γονιμότητας από τους Ελληνιστικούς χρόνους έως και σήμερα, σπάμε ένα Ρόδι στο πάτωμα σε γάμους και την πρωτοχρονιά, σε ένδειξη αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης.

Κατηγορία Δέντρα-Κήπος
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010 21:41

Φτιάχνω σπόρους ντομάτας

Σήμερα θα σας πω πως φτιάχνω σπόρους ντομάτας για την επόμενη χρονιά.

Καταρχάς, σημαδεύω από νωρίς τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσω για να πάρω σπόρους. Οι παλιοί λένε ότι οι πρώτοι καρποί είναι αυτοί που έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά και από αυτούς πρέπει να συλλέγουμε σπόρους.

Δεν κόβω τις επιλεγμένες ντομάτες από τις ντοματιές, παρά μόνο όταν έχουν ωριμάσει αρκετά. Φροντίζω να μην επιλέγω μόνο τις πιο μεγάλες ή τις πιο καλοσχηματισμένες. Με αυτό τον τρόπο, θέλω να διατηρήσω μία ποικιλότητα.

Κατηγορία Σπόροι
Σελίδα 1 από 2