× Συζητήσεις για Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή την Ταράτσα.

Ποσα Λιτρα χωμα για καθε φυτο ?

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #9857 από Μαρινος
Ποσα Λιτρα χωμα για καθε φυτο ? δημιουργήθηκε από Μαρινος
Γεια σας . Εδω και δυο τρεις μηνες ασχολουμαι με την δημιουργια λαχανοκηπου στην ταρατσα .
Χρησιμοποιω 10 ζαρντινιερες πλαστικες , απο το Practiker , χωρητικοτητας 80 λιτρων και κοστους 20 ευρω η μια . Χρησιμοποιησα εξ ολοκληρου κομποστ απο ενα εμπορο στην Αθηνας , κοντα στο Μοναστηρακι , "80 λιτρα" , 12 ευρω (φυσικα καθε ζαρντινιερα χωραει περι το 1,5 σακι των "80 λιτρων" αρα μας δουλευουν ολοι παραγωγοι κομποστ και κατ επεκατση οι εμποροι) .

Μεχρι τωρα πουθενα δεν εχω διαβασει και σε κανενα φυτωριο δεν μπορουν να με πληροφορησουν για τον ιδανικο αριθμο φυτων σε αυτες .
Οταν φυτευουμε σε γλαστρες , ζαρντινιερες η σε χτιστες κατασκευες , δεν δινουμε στα φυτα την δυνατοτητα της απεριοριστης αναπτυξης του ριζικου τους συστηματος και κατ επεκταση της απορροφησης οσων συστατικων τους ειναι απαραιτητα .

Οι συνηθεις συμβουλες "βαλε τα φυτα ανα 25cm , ανα 35cm κλπ κλπ δεν εχουν καμια αξια αν καποιος δε λαβει τις διαστασεις της γλαστρας η ζαρντινιερας (στο χωραφι το φυτο δε χρειαζεται να εκτεινει το ριζικο συστημα ολογυρα του επειδη το εμποδιζει το πεπερασμενο βαθος , οποτε αν ξερουμε ποια ειναι η φυσιολογικη εκταση τους κατα πλατος , ευκολα οριζεται η αποσταση μεταξυ των φυτων) .

Τα ξερικα φυτα δινουν εξαιρετικα νοστιμους καρπους (οχι σε ζαρντινιερες φυσικα , γιατι εξανακαγκαζεται το φυτο να αναπτυξει το ριζικο του συστημα σε μεγαλο βαθος οπου εκει συναντα χωμα πλουσιο σε συστατικα , που δεν ειναι εξαντλημενο απο μακροχρονιες καλλιεργειες ;)
Μια μεθοδος αναζωογονησης χωραφιων ειναι , να σπαρουν μια χρονια με κατι που αναπτυσει βαθυ ριζικο συστημα και μετα αφου "ανεβασει" τις ουσιες στο στελεχος του , το οργωνουν με το χωμα ωστε να το λιπανει ;)

Γνωριζει καποιος ποσα λιτρα (Ογκος) χωματος ειναι απαραιτητα για ενα υγιες φυτο ;;;
Αν ναι ποσος ειναι για το καθε λαχανικο ;; Φανταζομαι αλλο για τις ντοματιες , αλλο για τις μελιτζανιες κλπ κλπ

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.139 δευτερόλεπτα