× Συζητήσεις για θέματα που δεν έχουν σχέση με τον κήπο ή τις καλλιέργειες.

Βασικές έννοιες καλλιέργειας

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #10309 από Roula
Βασικές έννοιες καλλιέργειας δημιουργήθηκε από Roula
Πολλοί από όσους ενδιαφερόμαστε για την καλλιέργεια, είμαστε αρχάριοι και χωρίς εμπειρία επί του θέματος, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε βασικές έννοιες.
Διαπιστώνω ότι, ακόμα και όσοι έχουν κάποια εμπειρία, πάλι ίσως να μην γνωρίζουν κάποια βασικά.
Έχω πολλές βασικές απορίες. Είμαι σίγουρη ότι και άλλοι θα βρίσκονται στη θέση μου. Πιστεύω ότι καμία γνώση δεν προϋποτίθεται, ούτε και θεωρείται δεδομένη.
Μετά από μια γρήγορη αναζήτηση στο πολύτιμο σεντούκι του kalliergo, δεν βρήκα κάτι σχετικό. Αν τυχόν υπάρχει και το παρέβλεψα, παρακαλώ κάποιον να με ενημερώσει σχετικά.
Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε ένα θέμα, στο οποίο θα μπορούμε να ανατρέχουμε για να μάθουμε βασικές έννοιες, ως μια μικρή ...εγκυκλοπαίδεια. Γιατί όχι, να γίνει και βασικό συστατικό του site.
Η επιτυχία του έγκειται, βεβαίως, στην πολύτιμη συνδρομή των εμπειρότερων καλλιεργητών.

Προ λίγων ημερών αφαίρεσα τα καλοκαιρινά φυτά μου. Και μετά στάθηκα μπροστά στο ταλαιπωρημένο χώμα γεμάτη απορίες. Τι είναι το τσάπισμα; Τι είναι το όργωμα; Τι είναι το φρεζάρισμα; Τι διαφορές έχουν μεταξύ τους; Πότε γίνεται το κάθε τι; Με ποιον τρόπο; Ποια η χρησιμότητά τους;
Όταν ξεκίνησα, δεν ήξερα καν τη διαφορά της κοπριάς από τη χωνεμένη κοπριά...

Ας ξεκινήσω εγώ, λοιπόν, με κάτι απλό.

Χωνεμένη κοπριά:
Προέρχεται από περιττώματα ζώων (προβάτου, κατσίκας κτλ). Έχει "σιτέψει", όπως λέμε, έχει μείνει αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσες και να αποσυντεθεί μερικώς, με αποτέλεσμα να αποτελεί πρώτης τάξης λίπανση για τα φυτά μας, χωρίς να γίνεται επικίνδυνη να τα κάψει, όπως η φρέσκια. Ακόμα και η χωνεμένη, πάντως, σε μεγάλες ποσότητες αποτελεί απειλή για τα νεαρά και ευαίσθητα φυτά.
Σχετικά με τη χρήση της, είθισται να αναμειγνύεται με το χώμα πριν από τη φύτευση, σε αναλογία 1/1 ή μικρότερη. Επίσης, κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του φυτού, μπορεί να προστίθεται επιφανειακά άπαξ μια μικρή χούφτα, τα θρεπτικά στοιχεία της οποίας κατεβαίνουν σταδιακά στο χώμα με το πότισμα. Σε αυτήν την περίπτωση, προσοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού με τον ήλιο αυξάνει τοπικά τη θερμοκρασία του χώματος.
Last edit: 11 Χρόνια 8 Μήνες πριν by Roula.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.058 δευτερόλεπτα