× Συζητήσεις για Λαχανικά στο Μπαλκόνι ή την Ταράτσα.

Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.

Περισσότερα
7 Χρόνια 11 Μήνες πριν #22078 από sefis
Απαντήθηκε από sefis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.

Renata έγραψε: Καλησπέρα σε όλους.

Καταρχήν να ευχηθώ περαστικά και γρήγορη ανάρρωση στον Τάσο!

Ευχαριστώ για την απαντήσεις σου/σας! Ήταν πολύ διαφωτιστικές και πιθανόν να σε/σας ζαλίσω, αφού σας βρήκα εύκαιρους ;)
sefis απογοητεύτηκα λίγο φέτος, γιατί εγώ ξεκίνησα να σπέρνω πριν το Πάσχα , καθώς ξεγελάστηκα με κάποιες καλοκαιρίες που είχε, αλλά τζίφος η πρώτη σπορά. Πάλι καλά που δεν έβαλα όλους τους σπόρους και μπόρεσα να ξαναβάλω μετά. Όσο για την ήλιο, δεν έχω άλλο χώρο να τις βάλω, οπότε ότι θέλει, ας προκύψει!

Τάσο, είδα τις πιπεριές σου, αλλά δεν είναι σαν τις δικές μου...είναι μικρές και λεπτές εμένα... μερικοί τις λένε "τουρκάκια"...anyway δεν με απασχολεί στην τελική τι είναι ακριβώς, φτάνει που καίνε! Γιατί σου κάνει εντύπωση που ξαναβγήκαν? Δεν γίνεται έτσι συνήθως? Τα σπορόφυτά αναγκαστικά θα αργήσουν να μεγαλώσουν, γιατί όπως προείπα, την πάτησα ελαφρώς...δε βαριέσαι... αφού βγήκαν, πάλι καλά! Θα με ενδιέφερε, αν δεν σου είναι κόπος για τα σάιτ που μου λες.

Ευχαριστώ και πάλι.

Ναι δεν έχει και πολύ σημασία αν οι σπόροι σου δεν έχουνε μουχλιάσει -σαπίσει ,υφιστανται !!!μπορει και λίγους μήνες να σε ξεπεταχτουν !!!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Renata

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 11 Μήνες πριν #22079 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Γειά σας και ευχαριστώ για τις ευχές.
Renata, αυτά πιστεύω οτι θα τα βρείς ενδιαφέροντα. Εμένα με βοήθησαν πολύ:
1. www.ftiaxno.gr/2008/09/blog-post_09.html
2. www.chilliworld.com/FactFile/Scoville_Scale.asp
3. www.theguardian.com/lifeandstyle/gallery...le-scale-in-pictures
4. en.wikipedia.org/wiki/Habanero
5. en.wikipedia.org/wiki/Cayenne_pepper
6. www.pandespani.com/syntages/chutney-tomatas-gia-barbeque/
7. culinaryarts.about.com/od/culinaryrefere...a/Scoville-Scale.htm
8. www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814607002610
9, www.worldofchillies.com/Chilli-plant-var...psicum-Chinense.html
Μερικά είναι χρήσιμα και για τον τρόπο αξιοποίησης- μαγειρικής.
Εάν προσέξεις θα δείς οτι υπάρχουν δύο βασικές οικογένειες, τα capsicum annuum (ετήσια) και τα capsicum chinense (συνήθως πολυετή). Η Carolina reaper ζεί περ. 14 χρόνια στον Παναμά. Το ίδιο και η Habanero, πάντα μιλάω για τον Παναμά επειδή έζησα και γνωρίζω.
Οι "κανονικές" καυτερές, τα τουρκάκια που λες κι εσύ είναι σηνήθως μονοετή, μερικές ψορές διετή, γιαυτό μου έκανε εντύπωση. Για τα τουρκάκια ρίξε μιά ματιά κι εδώ: www.growplants.org/growing/capsicum-frutescens
κι εδώ:http://www.projectnoah.org/spottings/18788046
Πάντα στη διάθεσή σου, αν μπορώ.
Τάσος.
Υ.Γ. Αυτή η πολύ καυτερή Tai Bird's Eye που βλέπεις, είναι ταξινομημένη σαν Capsicum annuum (ετήσια), όμως την έσπειρα από πέρισυ, ήταν σε "λήθαργο' ενάμισυ χρόνο, φέτος ξαφνικά ξετρελλάθηκε, βγάζει συνέχεια χιλιάδες ανθάκια και πιπεράκια και περιμένω να σ
δώ πού θα το πάει...
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Renata

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 10 Μήνες πριν - 7 Χρόνια 10 Μήνες πριν #22088 από sefis
Απαντήθηκε από sefis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.

tasos66100 έγραψε: Φίλε sefis, γειά σου.
Οχι, τα υβρίδια δεν πειράζουν καθόλου. Είναι προσπάθεια των ειδικών γεωπόνων να πετύχουν διάφορες νέες ποικιλίες. Αυτό γίνεται σε όλα ανεξαιρέτως τα λαχανικά - και όχι μόνο.
Τάσος


Χτες μίλησα και κατόπιν λίγο ψαξίματος όσον αφορά τα υβρίδια οντως έχουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά έχουν και μείον ,όπως δεν αφήνουν απογόνους με επιτυχία !!γιατι όπως σου ανέφερα ποιό πάνω με τον φίλο μου που έχει θερμοκήπιο σε ρώτηση μου ,γιατί ρε δεν κρατείς σπόρο ??και μου απάντησε φυσικά και οι απαντήσεις του δεν με χαροποιήσαν και ιδιαίτερα !!
Του λέω έχω σπόρο τον ποιό καυτερό του πλανήτη σε πιπεριά ,και μου απαντάει όχι κατηγορηματικά γιατι εκανε το λάθος και έσπειρε καυτερη και όπως πήγαιναν οι μελισσούλες και επικονίαζαν μόλυναν και κάποιοες άλλες πιπεριές τις κέρατο με αποτέλεσμα να γίνουν καυτερές ,τις έφαγαν οι Καρδιτσιώτες και βρήκε άσχημο μπελά Χαχαχα, κρίμα μεν !!
Last edit: 7 Χρόνια 10 Μήνες πριν by sefis.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 10 Μήνες πριν #22091 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Φιλε sefis,
Οπως πολύ σωστά είπες στο φίλο σου, έχεις σπόρο απο την πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου. Η οποία είναι υβρίδιο-διασταύρωση μεταξύ Bhut jolokia και Habanero red. Και φυσικά θα αφήσει απογόνους, όπως άφησε μέχρι τώρα - γιαυτό έχεις σπόρους... Κι εγώ έχω Carolina reaper και Trinidad scorpion (πιό υβρίδια δε γίνεται) και αναπαράγω κάθε χρόνο με επιτυχία 100%. Να ξέρεις οτι σήμερα - δυστυχώς ή ευτυχώς- σπανιώτατα τρώμε λαχανικό που δεν είναι υβρίδιο. Και ο φίλος σου με το θερμοκήπιο μόνο υβρίδια παράγει, εκτός κι άν βρήκε απο τον προπάππο του κάποιο σπόρο ντομάτας και τον κρατάει και αναπαράγει απο τότε το ίδιο είδος.
Μην ακούς λοιπόν διάφορα. Πειραματίσου μόνος και βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα. Μεράκι έχεις, απ'οτι φαίνεται.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 10 Μήνες πριν #22093 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.
Γειά σας, φίλοι μου.
Μήπως κανείς "προχωρημένος" απο την παρέα μπορεί να μου πει αν είναι δυνατόν να εμφανιστεί διαφορετικός φαινότυπος ΣΤΟ ΙΔΙΟ φυτό. Εννοώ αν πάνω στο ΙΔΙΟ δεντράκι Trinidad scorpion μπορεί να έχουμε φαινοτυπική διακύμανση ( προερχόμενη από την κληρονομούμενη γενετική διακύμανση) στούς καρπούς και μόνον.
Κοιτάξτε τις σημερινές φωτό: Καρποί Trinidad scorpion του ίδιου φυτού και έχουν μεταξύ τους σημαντικές έως πολύ μεγάλες διαφορές.
Υ.Γ. Και μη με δουλέψεις Θεολόγη, δεν κάνω τη μεταπτυχιακή διατριβή μου. Απλά ρωτώ.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 10 Μήνες πριν #22094 από dgkipouridis
Απαντήθηκε από dgkipouridis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.

tasos66100 έγραψε: Γειά σας, φίλοι μου.
Μήπως κανείς "προχωρημένος" απο την παρέα μπορεί να μου πει αν είναι δυνατόν να εμφανιστεί διαφορετικός φαινότυπος ΣΤΟ ΙΔΙΟ φυτό. Εννοώ αν πάνω στο ΙΔΙΟ δεντράκι Trinidad scorpion μπορεί να έχουμε φαινοτυπική διακύμανση ( προερχόμενη από την κληρονομούμενη γενετική διακύμανση) στούς καρπούς και μόνον.
Κοιτάξτε τις σημερινές φωτό: Καρποί Trinidad scorpion του ίδιου φυτού και έχουν μεταξύ τους σημαντικές έως πολύ μεγάλες διαφορές.
Υ.Γ. Και μη με δουλέψεις Θεολόγη, δεν κάνω τη μεταπτυχιακή διατριβή μου. Απλά ρωτώ.


Τασο περαστικα και γεράκι .
Δεν ξερω αν ειμαι ,<<προχω>> ,αλλα απο πείρα σου λέω πως διαφορετικοι φαινότυποι στο ιδιο φυτό μη σταθεροποιημένης ποικιλίας είναι ο κανόνας μετα απο 2-3 χρόνια . Επίσης να σου πω πως οι απόγονοι απο διαφορετικούς φαινοτυπικούς απογόνους του ίδιου φυτού , ακολουθουν αυστηρά τους νόμους του Mendel . To διαπίστωσα πρόπερσι κατόπιν πειραματισμού .
Όσο για τα τουρκάκια , τα καλιεργούσα πριν μπώ στις υπερκαυτερές μαζι με μάτια πουλιού και σε διαβεβαιώ πως δυο φυτά μου , έζησαν 4 χρόνια .
Δημήτρης

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 10 Μήνες πριν #22095 από sefis
Απαντήθηκε από sefis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.

bookimam έγραψε: Καλημέρα στους πρωινούς
ερώτηση...Πώς θα διατηρήσω πιπεριές δεν εννοώ μέθοδο αποξηρανσης...κρατάνε στην καταψηξη??
πάντως κάθε χρόνο βάζω μερικές σε δοχείο λαδιού το οποίο χρησιμοποιώ στη σαλάτα

Κρατάνε και στο καταψύκτη εννοείτε αλλά εγω προτειμώ αποξύρανση

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 10 Μήνες πριν #22098 από sefis
Απαντήθηκε από sefis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.

tasos66100 έγραψε: Φιλε sefis,
Οπως πολύ σωστά είπες στο φίλο σου, έχεις σπόρο απο την πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου. Η οποία είναι υβρίδιο-διασταύρωση μεταξύ Bhut jolokia και Habanero red. Και φυσικά θα αφήσει απογόνους, όπως άφησε μέχρι τώρα - γιαυτό έχεις σπόρους... Κι εγώ έχω Carolina reaper και Trinidad scorpion (πιό υβρίδια δε γίνεται) και αναπαράγω κάθε χρόνο με επιτυχία 100%. Να ξέρεις οτι σήμερα - δυστυχώς ή ευτυχώς- σπανιώτατα τρώμε λαχανικό που δεν είναι υβρίδιο. Και ο φίλος σου με το θερμοκήπιο μόνο υβρίδια παράγει, εκτός κι άν βρήκε απο τον προπάππο του κάποιο σπόρο ντομάτας και τον κρατάει και αναπαράγει απο τότε το ίδιο είδος.
Μην ακούς λοιπόν διάφορα. Πειραματίσου μόνος και βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα. Μεράκι έχεις, απ'οτι φαίνεται.

Τι εννοείς να πειραματιστώ ,πώς ??
Ηδη πεταχτηκε ένα ακόμα ,το πρώτο είναι Καρίμπιαν το άλλο δεν φαίνεται καλά !!

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 10 Μήνες πριν #22099 από sefis
Απαντήθηκε από sefis στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.

tasos66100 έγραψε: Γειά σας, φίλοι.
Είμαι εντελώς νέος στο forum (σημερινός) Επειδή κατοικώ στο κέντρο της πόλης (Δράμα), η μόνη μου επολογή είναι η πίσω βεράντα που είναι 9μ. Χ 1,50μ., ηλιόλουστη και κλεισμένη με τζαμαρία, η οποία φυσικά έχει παράθυρα για να ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τον καιρό.Εδώ και λίγα χρόνια καλλιεργώ ντομάτες, ντοματίνια και καυτερές πιπεριές- όλα σε γλάστρες. Ολα τα ξεκινώ απο σπόρους, όχι απο έτοιμα φυτάρια. Φέτος έκανα ένα βήμα παραπάνω και έσπειρα, πριν 5 μέρες τρία είδη "πολεμικής" πιπεριάς:
-Carolina reaper
-Trnidad scorpion
-Habanero red
και τα τρία από 6 σπόρους και περιμένω με αγωνία το αποτέλεσμα. Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα? Εννοείται οτι ακολουθώ τις οδηγίες για το χειρισμό των σπόρων με πολλή προσοχή, γάντια, κλπ. Πότε να ελπίζω οτι θα δω καρπούς? Σας παρακαλώ για οποιαδήποτε συμβουλή, είμαι ερασιτέχνης αλλά θέλω να κάνω κάτι απόλυτα σωστά.
Επίσης, ξέρει κανείς πως μπορούν να αξιοποιηθούν (να φαγωθούν!), ειδικά οι δύο πρώτες? Μιλάμε για περ. 2.000.000 βαθμούς scoovile. Η Habanero, πιστεύω οτι τρώγεται, είναι πιο ήπια, με μόνο (!) 300.000 βαθμους. Τί λέτε?
Σας ευχαριστώ πολύ.

Αφου εχεις εξοπλιστεί για την προβλεπόμενη καλλιέργεια δεν θα συναντήσεις πρόβλημα !!ΚΑΙ καλό χώμα και απο λίγο,λίγο νερό
Εμενα φυτρωσαν απο σπόρο τα ειχα σε σόμπα πεταχτήκανε κανα 10 εκατοστα κι ύστερα μαράθηκαν

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 10 Μήνες πριν #22100 από tasos66100
Απαντήθηκε από tasos66100 στο θέμα Καυτερές πιπεριές σε βεράντα.

dgkipouridis έγραψε:

tasos66100 έγραψε: Γειά σας, φίλοι μου.
Μήπως κανείς "προχωρημένος" απο την παρέα μπορεί να μου πει αν είναι δυνατόν να εμφανιστεί διαφορετικός φαινότυπος ΣΤΟ ΙΔΙΟ φυτό. Εννοώ αν πάνω στο ΙΔΙΟ δεντράκι Trinidad scorpion μπορεί να έχουμε φαινοτυπική διακύμανση ( προερχόμενη από την κληρονομούμενη γενετική διακύμανση) στούς καρπούς και μόνον.
Κοιτάξτε τις σημερινές φωτό: Καρποί Trinidad scorpion του ίδιου φυτού και έχουν μεταξύ τους σημαντικές έως πολύ μεγάλες διαφορές.
Υ.Γ. Και μη με δουλέψεις Θεολόγη, δεν κάνω τη μεταπτυχιακή διατριβή μου. Απλά ρωτώ.


Τασο περαστικα και γεράκι .
Δεν ξερω αν ειμαι ,<<προχω>> ,αλλα απο πείρα σου λέω πως διαφορετικοι φαινότυποι στο ιδιο φυτό μη σταθεροποιημένης ποικιλίας είναι ο κανόνας μετα απο 2-3 χρόνια . Επίσης να σου πω πως οι απόγονοι απο διαφορετικούς φαινοτυπικούς απογόνους του ίδιου φυτού , ακολουθουν αυστηρά τους νόμους του Mendel . To διαπίστωσα πρόπερσι κατόπιν πειραματισμού .
Όσο για τα τουρκάκια , τα καλιεργούσα πριν μπώ στις υπερκαυτερές μαζι με μάτια πουλιού και σε διαβεβαιώ πως δυο φυτά μου , έζησαν 4 χρόνια .
Δημήτρης

Δημήτρη, χίλια ευχαριστώ.
Τόσο για τις ευχές όσο και την πολύ σαφή απάντηση στο ερώτημά μου. Είχα μπερδευτεί διαβάζοντας πολύ εξειδικευμένα κείμενα γενετικής - βασικά χωρίς λόγο. Γιαυτό χαίρομαι όταν βρίσκω σαφείς και απλές απαντήσεις.
Τάσος.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.090 δευτερόλεπτα