Αρχική » Πιπεριές
Πιπεριές

Πιπεριές

Πιπεριές

Plant characteristics

Plant Type:

  • Λαχανικά

Sunlight Requirements (where to plant related to sun)

  • Πλήρης Ηλιοφάνεια
  • Πλήρης Ηλιοφάνεια ή Μερική Σκιά
  • Ελαφριά Σκιά

Soil Type (type of soil plant needs)

  • Έδαφος με Επαρκή Αποστράγγιση αλλά Υγρό

Climate Type (how tollerant is to frost?)

  • Δεν Αντέχει σε Παγετό

Fragrant Plant (do flowers have an aroma?)

  • Μη Αρωματικά Λουλούδια

Difficulty Level (how hard is to cultivate this plant?)

  • Καλλιεργείται Εύκολα

Flower Color (what color flowers produces)

  • Λευκό

Καλλιεργώ Πιπεριές

Οι πιπεριές είναι τροπικά φρούτα σύμφωνα με τους βοτανολόγους. Ναι καλά διαβάσετε. Φρούτα, όχι λαχανικά!

Οι πράσινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές χρειάζονται πολύ ζέστη για να αποδώσουν. Οι μικρές καυτερές πιπεριές, αποδίδουν καλά ακόμη και σε σχετικά ψυχρό καλοκαίρι.

Άλλα ονόματα

Λατινικό όνομα: Capsicum annuum, Solanaceae family
Αγγλικό όνομα: Peppers

Για πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια της πιπεριάς, δείτε και το άρθρο: Πως Καλλιεργώ Πιπεριές – Οδηγίες και Συμβουλές.

Συμβουλές καλλιέργειας για πιπεριές

Ξεκίνημα της σποράς σε φυτώριο

Οι πιπεριές θέλουν ζέστη για να αναπτυχθούν. Μπορείτε να φυτέψετε τους σπόρους πιπεριάς σε φυτώρια μέσα στο σπίτι 5 με 8 εβδομάδες πριν από τα τελευταία κρύα.

Τοποθετήστε τους σπόρους σε ανεξάρτητα κυπελλάκια ή μικρές γλάστρες. Φροντίστε το χώμα να έχει θερμοκρασία γύρω στους 27 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι. Θα χρειαστούν 1 με 2 εβδομάδες μέχρι να γίνει αυτό. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα φυτάκια της πιπεριάς οι απαιτήσεις σε θερμοκρασία γίνονται πιο ελαστικές.

Η θερμοκρασία που θέλουν τα σπορόφυτα της πιπεριάς την ημερά είναι 18-24 βαθμούς Κελσίου και το βράδυ 16-18 βαθμούς Κελσίου. Αποφύγετε η θερμοκρασία το βράδυ να πέσει κάτω από τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Συμβουλή: Αν δεν έχετε θερμαινόμενο φυτώριο, μπορείτε να τοποθετήσετε τα σπορόφυτα πάνω σε ένα παλιό ψυγείο. Η θερμότητα που παράγεται από το μηχανισμό στο πίσω μέρος, θα διατηρήσει τα σπορόφυτα της πιπεριάς ζεστά.

4 εβδομάδες αργότερα, θα πρέπει να μεταφέρετε τα σπορόφυτα σε ένα κρύο δωμάτιο για το βράδυ. Έτσι θα καταφέρετε να τα σκληραγωγήσετε και να τα προετοιμάσετε για τη μεταφύτευση στον κήπο/χωράφι.

Μεταφύτευση πιπεριάς

Μπορείτε να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα στον κήπο/χωράφι στα μέσα Μαΐου, αρχές Ιουνίου, ή ακόμη και νωρίτερα αν οι τοπικές συνθήκες το επιτρέπουν. Επιλέξτε ένα μέρος στον κήπο σας που είναι ηλιόλουστο και δεν το πιάνει ο αέρας.

Τι χώμα χρειάζονται οι πιπεριές

Το έδαφος που θα φυτεύσετε τις πιπεριές θα πρέπει να είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε εμπλουτίσει το χώμα με λίπασμα που περιέχει ασβέστιο και φώσφορο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομπόστ, κοπριά ή άλλα οργανικά λιπάσματα που θα βρείτε στο εμπόριο.</p

Πότισμα

Το χώμα θα πρέπει να είναι υγρό, αλλά προσοχή να μη λιμνάζει το νερό. Η ιδανική ύδρευση γίνεται με πότισμα σταγόνας.

Συγκομιδή πιπεριάς

Οι πιπεριές είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν είναι σκληρές και μεγάλες. Αν όμως περιμένετε ακόμη περισσότερο, το φρούτο θα ωριμάσει επιπλέον και θα αλλάξει χρώμα σε κόκκινο, κίτρινο, καφέ ή μωβ. Η γλυκύτητα και η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αυξάνουν κατακόρυφα όταν η πιπεριά αλλάζει χρώμα.

Αν όμως μαζεύετε τις πιπεριές είναι ακόμη πράσινες, τότε το φυτό θα παράγει περισσότερες πιπεριές.

Η αναμενόμενη παραγωγή, αν και αυτό εξαρτάται και από την ποικιλία, είναι 5-10 μεγάλες πιπεριές ανά φυτό.

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top