Αναζήτηση Εχθρών και Ασθενειών Φυτών

Τύπος προσβολής

Εμφάνιση Συπτωμάτων σε

Προσβάλει

Μηλολόνθη ή Ασπροσκούληκο

Γράφτηκε από τον 

Επιστημονικό όνομα: Melolontha melolontha, M. hippocastani

Είναι ευρέως διαδεδομένο και ανευρίσκεται σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες. Σοβαρές ζημιές προκαλούν ιδιαίτερα στις ριζωματώδεις καλλιέργειες.

Ζημιά

Ως συνέπεια των φαγωμάτων στις ρίζες, τα νεαρά φυτά κιτρινίζουν, παρουσιάζουν μαρασμό και τελικά πεθαίνουν. Στα τεύτλα και στις πατάτες ανοίγουν βαθειές τρύπες και στοές. Όταν τα σιτηρά προσβάλλονται σε προχωρημένο στάδιο, τότε οι κόκκοι στους στάχεις δεν γεμίζουν καλά και είναι ζαρωμένοι.

Εχθρός

Οι προνύμφες φθάνουν μέχρι 65 χιλ. μήκος και έχουν υπόλευκο χρώμα στο πρόσθιο τμήμα, ενώ γκρι-μπλέ στο οπίσθιο. Η κεφαλή, τα τρία ζεύγη ποδιών και ο θώρακας έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα. Το σχήμα τους θυμίζει αγκίστρι και φέρουν παχυμένη κοιλία.

Τα ακμαία (σκαθάρια) φθάνουν 30 χιλ. μήκος με κοκκινοκάστανο χρώμα, εκτός από την κεφαλή και τον θώρακα, που είναι μαύρα. Οι κεραίες είναι ελασματοειδείς (καταλήγουν σαν βεντάλια). Το είδος Melolontha hippocastani είναι λίγο μικρότερο από το M. melolontha και στα έλυτρά του (σκληρές πτέρυγες) φέρει μαύρο περιθώριο.

Χαρακτηριστικό είναι το σκούρο τριγωνικό φύμα μεταξύ των ελύτρων.

Παρατηρήσεις

Η μηλολόνθη ολοκληρώνει μια γενεά κάθε 3-5 χρόνια. Προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά κατά το έτος, που προηγείται της νύμφωσης.

Πηγή

www.bayercropscience.gr

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Τύπος προσβολής: Εχθρός
 • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ
 • Προσβάλει: Αγγούρι, Αμπέλι, Αρακάς, Καρότο, Κολοκύθι, Κουνουπίδι, Κρεμμύδι, Λάχανο, Μαρούλι, Μελιτζάνα, Μπρόκολο, Παντζάρι, Πατάτα, Πιπεριά, Πράσσο, Ραδίκια, Ραπάνι, Σέλινο, Σκόρδο, Σπανάκι, Τομάτα, Φασόλι, Μαϊντανός, Κουκιά
Διαβάστηκε 6521 φορές
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com

1 σχόλιο

 • Σύνδεσμος σχολίου Διονύσης Καχρίλας Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 08:51 δημοσιεύθηκε από Διονύσης Καχρίλας

  Καλημέρα σας,
  είμαι ερασιτέχνης ...κηπουρός, με κήπο 30 τ.μ
  Πως μπορώ να καταπολεμήσω τα ασπροσκούλικα στο έδαφος μετά τη φύτευση? Δυστυχώς τα ανακάλυψα αφού φύτεψα (ντοματιές-πιπεριές)
  Ευχαριστώ πολύ,
  Διονύσης.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια