Επιστροφή Στο Χωριό

Η επιστροφή στο χωριό ήταν κάτι που απασχολούσε έντονα πολλούς Έλληνες στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Τα αδιέξοδα που εμφανίζονταν, οι απολύσεις, η ανεργία, η έλλειψη δουλειάς και προοπτικής, οδήγησε στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

Έτσι πολλοί θυμήθηκαν τα χωριά τους και διερευνούσαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν πίσω σε αυτά και να ασχοληθούν με τη γεωργία, τις αγροτικές δραστηριότητες και την κτηνοτροφία.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε το 2012, εκείνη την περίοδο.

Γράφω τις παρακάτω γραμμές σκεπτόμενος φωναχτά. Δεν έχω απαντήσεις. Αναζητώ απαντήσεις.

Τους τελευταίους μήνες και πολύ περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχει από τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης), ένας βομβαρδισμός ειδήσεων σχετικά με την επιστροφή συνανθρώπων μας στην επαρχία ώστε να μπορέσουν ξεκινήσουν μία νέα ζωή.

Η επιστροφή στο “χωριό” και η ενασχόληση επαγγελματικά με την καλλιέργεια της γης, αλλά και την κτηνοτροφία, φαντάζει πανάκεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις μεγάλες πόλεις, και ειδικά στην Αθήνα όπου έχει συγκεντρωθεί το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Η επιστροφή στο “χωριό” παρουσιάζεται ως ειδυλλιακή. Τα ρεπορτάζ είναι επιφανειακά, σύντομα, εύκολα και χωρίς καμία ουσιαστική πληροφόρηση. Χωρίς καμία αναφορά στους κινδύνους. Μόνο στα θετικά.

Η επιστροφή στο χωριό για λόγους καλύτερης ζωής, μέσω νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι μία επιχειρηματική κίνηση και ως τέτοια πρέπει να εξεταστεί.

SWOT Analysis

Κατά την ανάλυση ενός επιχειρηματικού πλάνου, οι “κουτόφραγκοι” έχουν εισάγει μία μέθοδο αξιολόγησης των υπέρ και των κατά, που ονομάζεται SWOT analysis.

Το SWOT είναι τα αρχικά των λέξεων:

Πέρα από το “ψαρωτικό” του SWOT, δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από ότι κάνει κάθε συνετός οικογενειάρχης όταν πρέπει να πάρει μία σημαντική απόφαση. Κάνει μία λίστα με τα υπέρ και τα κατά, τα ρίσκα και τις πιθανές ευκαιρίες. Ανάλογα με το αποτέλεσμα λαμβάνει συνετές αποφάσεις.

Τίποτα από αυτά δε λέγεται στα κανάλια και τις εφημερίδες που επηρεάζουν δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου, που μέσα στην απελπισία τους μπορούν να οδηγηθούν σε μία πιο απελπιστική κατάσταση από την οποία ξεκίνησαν. Οι μόνοι χαμένοι θα είναι αυτοί. Οι άλλοι πούλησαν την “είδηση” και τον τηλεοπτικό τους χρόνο και πάνε για άλλα, σφυρίζοντας αδιάφορα.

Επιστροφή στο χωριό με το βλέμμα του  SWOT

Στη συνέχεια θα παραθέσω κάποιες σκέψεις. Δεν είναι απαραίτητα όλες σωστές. Μπορείτε να τις αντικρούσετε.

Δυνατά σημεία της επιστροφής στο χωριό (Strengths)

Αδυναμίες της επιστροφής στο χωριό (Weaknesses)

Ευκαιρίες από την επιστροφή στο χωριό (Opportunities)

Κίνδυνοι από την επιστροφή στο χωριό (Threats)

Τα παραπάνω παρακαλώ να τα θεωρήσετε μόνο ως αφορμή για σκέψεις, πριν ενθουσιαστείτε με την ιδέα της επιστροφής στο χωριό και της καλλιέργειας ως λύση στο επαγγελματικό αδιέξοδο.

Αν γυρίσουμε στα χωριά, πως θα ζήσουμε;

Δείτε επίσης τη συζήτηση στο forum του kalliergo.gr με θέμα: “Αν γυρίσουμε στα χωριά, πως θα ζήσουμε“.

Δείτε επίσης:

SWOT analysis στο Wikipedia (en.wikipedia.org/wiki/SWOT_analysis)

Tags: νέοι αγρότεςΠΟΛΗχωριό

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments