Αρχική » Δέντρα-Κήπος » Πως Φυτεύω Γυμνόριζα Δέντρα
Πως Φυτεύω Γυμνόριζα Δέντρα

Πως Φυτεύω Γυμνόριζα Δέντρα

“Πως φυτεύω γυμνόριζα δέντρα;” με ρώτησε προχθές ένας φίλος.

Κατάλληλα γυμνόριζα δένδρα για τέτοιου είδους φύτευση είναι τα ξυλώδη καρποφόρα και καλλωπιστικά φυλλοβόλα, όπως: Αμυγδαλιές, Ροδακινιές, Κερασιές, Αχλαδιές, Ακακίες Κωνσταντινουπόλεως, Τιλιές (Φλαμουριές), Μουριές, Σφενδάμια κ.λπ. Αυτά είναι τα δέντρα που μπορούμε να βρούμε ως γυμνόριζα στην αγορά.

Τα γυμνόριζα δέντρα είναι μία καλή και οικονομική επιλογή σε σχέση με τα δέντρα σε γλάστρα. Έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι εύκολα στη μεταφορά. Έτσι μπορείτε να τα παραγγείλετε από φυτώρια μέσω Internet και να τα παραλάβετε στο χώρο σας συσκευασμένα. Με αυτό τον τρόπο έχετε περισσότερες επιλογές και δεν περιορίζεστε μόνον στα δέντρα που θα βρείτε σε ένα τοπικό φυτώριο.

Κατάλληλη εποχή

Η κατάλληλη εποχή για να γίνει η φύτευση γυμνόριζων δέντρων είναι από το Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο (ανάλογα, βέβαια, και την περιοχή), εφόσον έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες. Αν δούμε ότι η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνάει τους 10 βαθμούς Κελσίου, καλό είναι να αποφύγουμε τη διαδικασία φύτευσης.

Προετοιμασία δέντρου και ριζικού συστήματος

Φτιάχνουμε λάσπη
Φτιάχνουμε λάσπη

Ξεκινώντας τη διαδικασία μας για τη φύτευση των γυμνόριζων δέντρων μας, φτιάχνουμε λάσπη. Πέρνουμε μία αρκετά μεγάλη γλάστρα ή κουβά. Βάζουμε μέσα κοκκινόχωμα με νερό και ανακατεύουμε καλά για να κάνουμε τη λάσπη μας.

Κόβουμε τις άκρες από τις ρίζες
Κόβουμε τις άκρες από τις ρίζες

Κόβουμε με καλά ακονισμένο και απολυμασμένο κλαδευτήρι ένα μεγάλο ποσοστό των ριζών του δέντρου. Αυτό το κάνουμε για να ανανεωθούν οι ρίζες και επίσης και για να αφαιρέσουμε τις προβληματικές και ξερές ρίζες.

Βουτάμε τις ρίζες μέσα στη λάσπη
Βουτάμε τις ρίζες μέσα στη λάσπη

Μέσα στη λάσπη θα βουτήξουμε τις ρίζες του δέντρου. Θα αναδεύσουμε προσεκτικά ώστε η λάσπη να πάει παντού. Αυτό που θέλουμε είναι η λάσπη να καλύψει τις ρίζες ώστε αυτές να κρατάνε υγρασία και να μην παίρνουν αέρα μέχρι τη φύτευσή τους και οδηγηθούν στην ξήρανση.

Κλαδεύουμε το δέντρο
Κλαδεύουμε το δέντρο

Το επόμενο βήμα είναι να πάρουμε το δένδρο και να το κλαδέψουμε αυστηρά. Πρώτον για να δώσουμε δύναμη στο ριζικό του σύστημα και δεύτερον για να ξεκινήσουμε τη διαμόρφωση του φυτού μας.

Διαδικασία Φύτευσης

Τώρα μπορούμε να πάρουμε το κάθε δέντρο που έχουμε προετοιμάσει και να το φυτεύσουμε στον κήπο, το χωράφι ή ακόμη και σε γλάστρα.

Ανοίγουμε ένα λάκκο
Ανοίγουμε ένα λάκκο και φυτεύουμε το δέντρο

Ανοίγουμε στον κήπο ή το χωράφι ένα λάκκο και βάζουμε το δένδρο μας μέσα.

Η διάμετρος του λάκκου πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από τη ρίζα του δένδρου μας (μετά το κλάδεμά της) ώστε να καλυφθεί καλά και να μην είναι εκτεθειμένη έξω.

Το βάθος του λάκκου πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το εμβόλιο (το σημείο που το υποκείμενο έχει μπολιαστεί με το δέντρο), να βρίσκεται εκτεθειμένο. Να μην καλύπτεται από χώμα.

Δεν πρέπει να θάψουμε το εμβόλιο γιατί σε αυτή την περίπτωση αυτή μπορεί να σαπίσει το δένδρο μας!

Στερέωση Δέντρου

Καρφώνουμε έναν πάσσαλο στερέωσης δίπλα στο δέντρο
Καρφώνουμε έναν πάσσαλο στερέωσης δίπλα στο δέντρο

Τοποθετούμε έναν πάσσαλο δίπλα στο δέντρο. Θα στερεώσουμε το δέντρο στον πάσσαλο για να μην κουνιέται από τον αέρα.

Στερεώνουμε το δέντρο στον πάσσαλο
Στερεώνουμε το δέντρο στον πάσσαλο

Δένουμε το δέντρο στον πάσσαλο με ένα ελαστικό δετικό (με προσοχή για να μην τραυματιστεί).

Σκάλισμα και Αρχική λίπανση

Κάνουμε με τσάπα ή σκαλιστήρι το γνωστό καΐλο γύρω από το δέντρο. (Καΐλο είναι ο περιμετρικός λάκκος που σχηματίζουμε για να κρατηθεί το νερό εντός της ρίζας του δένδρου μας). Έτσι το νερό δεν θα φεύγει και θα παραμένει κοντά στις ρίζες του φυτού.

Ρίχνουμε κοπριά γύρω-γύρω
Ρίχνουμε κοπριά γύρω-γύρω

Ρίχνουμε κοπριά γύρω-γύρω από το καΐλο (με προσοχή να μην πέφτει επάνω στον κορμό του δένδρου) και τέλος, σκαλίζουμε ελαφρά ώστε να ανακατευτεί η κοπριά με το χώμα.

Ποτίζουμε προσεκτικά με νερό χωρίς πίεση.

Καλή Επιτυχία!!

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι γεωπόνοι της εταιρείας “Χορομίδη”

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι γεωπόνοι της εταιρείας Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδη, Μπασιώτης Παναγιώτης και Φυτά Ειρήνη.

λογότυπο Χορομίδης γεωπονικές επιχειρήσεις

Οι Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδη δραστηριοποιούνται στο χώρο του πρασίνου από το 1947, έχοντας στο φυτώριό τους πλήρη γκάμα καλλωπιστικών και οπωροφόρων, όπως και μοναδική γκάμα από γλάστρες εταιρειών, όπως serralunga, euganea, teraplast. Μπορείτε να μας επισκεφθείτε στο www.horomidis.gr.

 

Tags: ΔΕΝΤΡΑΦΥΤΕΥΩΧΟΡΟΜΙΔΗΣ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top