Αρχική » Εχθροί-Ασθένεις Φυτών » Ανθράκωση Αγγουριού
Ανθράκωση Αγγουριού

Ανθράκωση Αγγουριού

Type of attack:

  • Ασθένεια

Parts of the plant with symptoms:

  • Καρπός
  • Φύλλα

Plants that infects:

  • Αγγούρι
  • Καρπούζι
Η Ανθράκωση Αγγουριού προσβάλλει το αγγούρι, και το καρπούζι. Στα φύλλα προκαλούνται εκτεταμένες κηλίδες ανοιχτοκαστανές ή γκριζωπές με διάκριτα περιθώρια. Στους καρπούς προκαλούνται καστανοί μεταχρωματισμοί σε μορφή μεγάλων κηλίδων

Επιστημονικό όνομα: Colletotrichum orbiculare (συν. Colletotrichum lagenarium, συν. Gloeosporium lagenarium)

Συμπτώματα

Η Ανθράκωση Αγγουριού προκαλεί στα φύλλα εκτεταμένες κηλίδες ανοιχτοκαστανές ή γκριζωπές με διάκριτα περιθώρια. Τα φύλλα παραμορφώνονται ενώ τα στελέχη παρουσιάζουν επίσης κηλίδες που εξελίσσονται σε νεκρώσεις και μπορεί να επιφέρουν ξηράνσεις. Στους καρπούς η Ανθράκωση Αγγουριού προκαλεί καστανούς μεταχρωματισμούς σε μορφή μεγάλων κηλίδων, όπου στη συνέχεια οι ιστοί βυθίζονται, συρρικνώνονται και εκεί σχηματίζονται τα ακέρβουλα (καρποφορίες) του μύκητα και από εκεί οι ρόδινες μάζες των κονιδίων.

Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Ο μύκητας της ανθράκωσης είναι ο Colletotrichum lagenarium και η τέλεια μορφή του είναι ο Glomerella lagenarium (συν. Glomerella cingulata).

Διαχειμάζει στα υπολείμματα της καλλιέργειας.

Μολύνει κυρίως με τα κονίδια που τρυπούν απευθείας την εφυμενίδα και στέλνουν μυζητήρες στους μεσοκυττάριους χώρους για να τραφούν. Η εξέλιξη της ασθένειας ευνοείται από υψηλές θερμοκρασίες (20-25 oC) και υγρό καιρό. Η τέλεια μορφή του μύκητα σχηματίζεται σπάνια.

Πηγή

www.bayercropscience.gr

Tags: ΑΓΓΟΥΡΙΑΑΣΘΕΝΕΙΑ ΦΥΤΩΝΚΑΡΠΟΥΖΙΚΑΡΠΟΥΖΙΑ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top