Διαφήμιση

Ο κίτρινος τετράνυχος είναι διαδεδομένος κυρίως στην περιοχή της Κορίνθου. Ζημιώνει άμεσα τους οφθαλμούς, προκαλώντας νέκρωση, τα φύλλα, τους μίσχους και τους βλαστούς σχηματίζοντας νεκρωτικές κηλίδες.

Επιστημονικό όνομα: Eutetranychus carpini, Tetranychus urticae

Ζημιά

Ο κίτρινος τετράνυχος ζημιώνει άμεσα τους οφθαλμούς, προκαλώντας νέκρωση, τα φύλλα, τους μίσχους και τους βλαστούς σχηματίζοντας νεκρωτικές κηλίδες. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει βραχυγονάτωση, παραμόρφωση και σχίσιμο των φύλλων, περιφερειακή νέκρωση του ελάσματος, το οποί σιγά-σιγά καταλαμβάνει ολόκληρη την φυλλική επιφάνεια. Επιφέρουν έτσι μείωση στην ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής, ανομοιομορφία και καθυστέρηση στην ωρίμανση των σταφυλιών αλλά και του ξύλου των κληματίδων. Όταν αναπτύσσονται σε μεγάλους πληθυσμούς, η προσβολή μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή και το πρέμνο αποκτά όψη μαρασμού.

Εχθρός

Σε αντίθεση με τον κοινό τετράνυχο, ο κίτρινος τετράνυχος προσβάλλει το αμπέλι ήδη από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, συμπληρώνοντας 6-8 γενεές. Διαχειμάζει σαν γονιμοποιημένο θηλυκό σε αποικίες κάτω από τον ξηρό φλοιό των πρέμνων ή σε φυσικά καταφύγια. Την άνοιξη δραστηριοποιούνται και πολλαπλασιάζονται. Ωοτοκεί στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, κατά μήκος των κυρίων νευρώσεων.

Είναι ευαίσθητος στις υψηλές θερμοκρασίες και στις συνεχόμενες ισχυρές βροχές.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπισή τους συστήνονται ως βασική επέμβαση χειμερινοί ψεκασμοί με κατάλληλα σκευάσματα εναντίον των διαχειμαζουσών μορφών. Στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, οι επεμβάσεις που γίνονται στον αμπελώνα με ακαρεοκτόνα, συμβάλλουν στην πρόληψη ανάπτυξης πληθυσμών τετρανύχων.

Πηγή

www.bayercropscience.gr

Χαρακτηριστικά Ασθένειας – Εχθρού Φυτού

Τύπος Προσβολής: Εχθρός
Συμπτώματα σε: Φύλλα
Φυτά που Προσβάλει: Αμπέλι, Καρπούζι, Ντομάτα, Πεπόνι, Σπανάκι, Φασόλι

Tags: ΕΧΘΡΟΣ ΦΥΤΩΝ