Αρχική » Εχθροί-Ασθένεις Φυτών » Κλαδοσπορίωση Ντομάτας
Κλαδοσπορίωση Ντομάτας

Κλαδοσπορίωση Ντομάτας

Type of attack:

  • Ασθένεια

Parts of the plant with symptoms:

  • Φύλλα

Plants that infects:

  • Ντομάτα
Η κλαδοσπορίωση ντομάτας ευνοείται μέσα στο θερμοκήπιο και μάλιστα τους χειμερινούς μήνες. Προσβάλλονται πρώτα τα κατώτερα φύλλα, όπου δημιουργούνται ακανόνιστες χλωρωτικές (κιτρινοπράσινες) κηλίδες.

Επιστημονικό όνομα: Mycorellosiella fulva, (συν. Fulvia fulva, συν. Cladosporium fulvum)
Άλλο όνομα: Leaf mold

Συμπτώματα

Προσβάλλονται πρώτα τα κατώτερα φύλλα, όπου δημιουργούνται ακανόνιστες χλωρωτικές (κιτρινοπράσινες) κηλίδες. Η καστανή εξάνθιση του μύκητα εμφανίζεται στην κάτω επιφάνεια. Αργότερα οι κηλίδες γίνονται καστανοκίτρινες, επεκτείνονται, τα φύλλα συστρέφονται, μαραίνονται και σε συνθήκες σοβαρής προσβολής πέφτουν. Σπάνια μπορεί να προσβληθούν άνθη ή καρποί τομάτας.

Παθογόνο- Συνθήκες ανάπτυξης

Η ασθένεια οφείλεται στον αδηλομύκητα Mycorellosiella fulva. Μολύνει από τα στομάτια των φύλλων και αναπτύσσεται μέσα στους ιστούς, κατά προτίμηση στο σπογγώδες μεσόφυλλο. Τα κονίδια (σπόρια) του μύκητα βλαστάνουν όταν βρεθούν σε επαφή με την φυλλική επιφάνεια. Η μόλυνση και η ανάπτυξη της ασθένειας ευνοείται με υγρασία και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (περ. 20 βαθμούς Κελσίου). Στα πρώτα στάδια της προσβολής η ασθένεια δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Αντιμετώπιση

Η κλαδοσπορίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα με τη χρήση ανθεκτικών ποικιλιών. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την παρεμπόδιση της ασθένειας είναι τα φυτά να αναπτύσσονται σε εδάφη με καλό αερισμό και καλή στράγγιση. Επίσης η χρήση σπόρου απαλλαγμένου από το παθογόνο είναι πολύ σημαντική. Συστήνεται η εναλλαγή καλλιεργειών για τουλάχιστον τρία χρόνια με φυτά εκτός των κολοκυνθοειδών.

Ακόμη, συστήνονται προστατευτικά μυκητοκτόνα όπως το:
Antracol 65 WP (δραστική ουσία: Propineb 65% WP)

Πηγή

www.bayercropscience.gr
Tomato Problem Solver

Tags: ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΦΥΤΩΝΝΤΟΜΑΤΑΝΤΟΜΑΤΕΣ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top