Τύπος Προσβολής

  • Ασθένεια

Συμπτώματα

  • Ρίζα
  • Στέλεχος

Προσβάλει Φυτά

  • Αγγούρι
  • Καρότο
  • Καρπούζι
  • Κολοκύθι
  • Κρεμμύδι
  • Μαρούλι
  • Ντομάτα
  • Παντζάρι
  • Πατάτα
  • Πεπόνι
  • Πιπεριά
  • Σπανάκι

Στην Ελλάδα η μαλακή σήψη τεύτλων μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούν (υψηλή θερμοκρασία, έντονη άρδευση).

Επιστημονικό όνομα: Erwinia carotovora
Άλλο όνομα: Soft rot, stem rot

Συμπτώματα

Η μαλακή σήψη τεύτλων προσβάλλει τις ρίζες και τους μίσχους. Στις προσβεβλημένες ρίζες αναπτύσσεται μία ροζ-καστανοκόκκινου χρώματος σήψη, που στη συνέχεια καταλαμβάνει ολόκληρη τη ρίζα. Καστανόχρωμες αλλοιώσεις μπορεί ακόμη να εμφανισθούν και στους μίσχους.

Χορομίδης Φυτώριο Banner

Επειδή είναι δύσκολο να εντοπισθούν τα προσβεβλημένα φυτά πριν προχωρήσει πολύ η σήψη, μπορεί η προσβολή να αποκαλυφθεί στη συγκομιδή με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα κατά τη διατήρηση των τεύτλων και στην εκχύλιση.

Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Οι σήψεις αυτές προκαλούνται από στελέχη του βακτηρίου Erwinia carotovora. Τα βακτήρια διασπείρονται με τα έντομα, τα εργαλεία, τη βροχή, το νερό άρδευσης, τα ρούχα και τους μολυσμένους φυτικούς ιστούς. Μπαίνουν στο φυτό από ένα τραύμα και καταλαμβάνουν τις αγγειώδεις δέσμες της ρίζας και των μίσχων. Η ασθένεια εκδηλώνεται εντονότερα και συχνότερα σε εδάφη με κακή στράγγιση και υπεράρδευση. Μετά τη συγκομιδή, οποιαδήποτε πληγή μπορεί να επιφέρει βακτηριακές σήψεις στα σιλό. Υψηλές θερμοκρασίες (25-30 βαθμούς Κελσίου) ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων βακτηριώσεων.

Αντιμετώπιση

Θα πρέπει να αποφεύγονται, κατά το δυνατόν, τα τραύματα κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, της συγκομιδής και μετά. Επίσης τα έντονα προσβεβλημένα φυτά θα πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται. Επίσης θα πρέπει να καταστρέφονται τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας και να λαμβάνονται μέτρα μείωσης της υγρασίας.

Πηγή

www.bayercropscience.gr

Wikipedia – Erwinia

Microbe Wiki – Erwinia carotovora

Tags: ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΦΥΤΩΝ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments